Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Οι ΗΠΑ ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και εξαγωγέας μικρών όπλων

Πρώτες στην εξαγωγή και στην εισαγωγή μικρών όπλων είναι οι ΗΠΑ σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Γενεύης-δημοσιεύεται σήμερα.

Η 334 σελίδων ετήσια Έρευνα για τα Μικρά Όπλα, η σύνταξη του μεγαλύτερου μέρους της οποίας χρηματοδοτήθηκε από την ελβετική κυβέρνηση, έδειξε ότι το διεθνές εμπόριο μικρών όπλων, ελαφριών όπλων και πυρομαχικών εκτοξεύθηκε κατά 28% από το 2000 έως το 2006, μία αύξηση της τάξεως των 653 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά, το διεθνές εμπόριο καραμπινών, τουφεκιών, πιστολιών και περίστροφων έφτασε τα 1.44 δισεκατομμύρια δολάρια-το 2006. Μετά τις ΗΠΑ, στην εξαγωγή μικρών όπλων ακολουθούν η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Βραζιλία. Στους μεγαλύτερους εισαγωγείς βρίσκονται η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, Γαλλία κι η Κύπρος.

Σύμφωνα με την έρευνα, ανάμεσα στους μεγαλύτερους εξαγωγείς μικρών όπλων βρίσκονται η Κίνα και η Ρωσία, αλλ' όπως αναφέρεται δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Οι χώρες που παρουσίασαν την μεγαλύτερη διαφάνεια στις πωλήσεις όπλων ήταν η Ελβετία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Νορβηγία, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκονται η Ολλανδία, η Σερβία και οι ΗΠΑ.

Το Ιράν και η Βόρειος Κορέα παρουσίασαν τα χειρότερα επίπεδα διαφάνειας, ενώ ακολουθούν η Νότιος Αφρική, η Ρωσία και το Ισραήλ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

akrat είπε...

όταν λέμε μικρά όπλα η βλακεία είναι μέσα?
καλημέρα