Κυριακή 28 Μαρτίου 2010
Σάββατο 27 Μαρτίου 2010
Χαλαρώστε για να… θυμάστε καλύτερα
Οι αναμνήσεις που είναι πιο δυνατές και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια είναι αυτές που σχηματίζονται όταν είμαστε χαλαροί, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι υπό συνθήκες χαλαρότητας οι νευρώνες που σχετίζονται με τη μνήμη συγχρονίζονται με συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα.
Οι ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι διεξήγαγαν τη συγκεκριμένη έρευνα, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους ανοίγουν το δρόμο για καινούργιες θεραπείες για τους ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες ή πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας, σύμφωνα με το Reuters.
«Η εν λόγω έρευνα στοιχειοθετεί άμεση σχέση μεταξύ των γεγονότων σε επίπεδο κυκλώματος του εγκεφάλου και στις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη συμπεριφορά», τονίζει ο Ueli Rutishauser από το California Institute of Technology που συμμετείχε στην έρευνα.
Ο συγχρονισμός στον εγκέφαλο επηρεάζεται από τα «κύματα θήτα», τα οποία σχετίζονται με τη χαλαρότητα, την ονειροπόληση και την υπνηλία, αλλά και με τη μάθηση και το σχηματισμό της μνήμης, εξηγούν οι επιστήμονες στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».
Παρότι οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι το μυαλό των χαλαρών ανθρώπων αποτυπώνει ευκολότερα τις νέες πληροφορίες, η εν λόγω μελέτη ρίχνει φως στο μηχανισμό με τον οποίο οι «νευρώνες της χαλαρότητας» συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1795058
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010
οικονομική στήριξη της Ελλάδας - γερμανοί
Mόλις το 20% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας από τη γερμανική κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά την ίδια δημοσκόπηση, το ένα τρίτο σχεδόν των Γερμανών πιστεύει ότι θα πρέπει να ζητηθεί από την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ενώ το 40% θεωρεί ότι θα η γερμανική οικονομία θα ήταν σε καλύτερη θέση εκτός ευρώ. Μόλις το 20% των Γερμανών εξάλλου τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου στήριξης της Ελλάδας.
Αντίθετα, σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία ένα πιθανό σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βρίσκει σύμφωνο το 45% και το 40% των ερωτώμενων αντιστοίχως.
Ισχυρές είναι οι αντιδράσεις σε ένα πιθανό σενάριο οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας και στη Βρετανία (χώρας εκτός ευρωζώνης), όπου το 56% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα, με μόλις το 21% να τάσσεται υπέρ.
ΓΑΠ in the air
Ο Πρωθυπουργός έχει καλύψει 66.590 μίλια στον αέρα, που ισοδυναμούν με τρεις φορές τον γύρο της Γης!
Σάββατο 20 Μαρτίου 2010
Η μεγαλύτερη αναλογία μαθητών προς καθηγητές
| ||
|
το βιολογικό ρολόι: Τι πρέπει να κάνουμε και πότε ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα
πρέπει να κάνουμε και πότε στο διάστημα της 24ωρης δραστηριότητάς μας, αν πράγματι αποζητούμε το ιδανικό τρίπτυχο υγεία- ευεξία- ευτυχία. Το μυστικό είναι να κουρδίσουμε κατάλληλα το εσωτερικό βιολογικό
ρολόι του σώματος. Αν το καταφέρουμε αυτό, τα υπόλοιπα είναι απλώς ζήτημα χρόνου. Ως προς τον συγχρονισμό, λοιπόν, οι επιστήμονες συνιστούν το εξής ωρολόγιο πρόγραμμα:
7.00 π.μ.
Κάντε έρωτα
Η ώρα του έρωτα είναι συνήθως βραδινή, πλην όμως αν προσδοκάτε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία ή την τεκνοποίηση η διαδικασία πρέπει να αρχίσει νωρίς το πρωί, γιατί τότε οι ορμόνες του γενετήσιου ενστίκτου (οιστρογόνα και τεστοστερόνη) βρίσκονται στα επάνω τους και η γυναίκα βρίσκεται στο φουλ της γονιμότητας.
8.00 π.μ.
Πάρτε πρωινό
Επειτα από εννέα ώρες νηστείας, ο οργανισμός είναι έτοιμος για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Αν δεν φάτε τώρα θα αρχίσει να «καίει» μυϊκό ιστό αντί για λίπος. Οπως εξηγεί ο δρ Αντριου Μάρεϊ, το πρωί έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα γλυκόζης που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και για τον λόγο αυτόν ένα πλούσιο πρωινό βοηθά τον οργανισμό να ανακτήσει τις δυνάμεις του.
8.30 π.μ.
Βουρτσίστε τα δόντια
Αφήστε όμως να περάσει μισή ώρα μετά το πρωινό, διότι το σμάλτο των δοντιών διαβρώνεται από τα οξέα των τροφίμων και των ποτών και είναι πιο ευάλωτα στη φθορά, κατά τον καθηγητή Ντάμιεν Γουόλσλεϊ της Βρετανικής Οδοντιατρικής Ενωσης. 9.30 π.μ.
Βγείτε στη λιακάδα
Πολλοί φεύγουν αξημέρωτα και δουλεύουν σε τεχνητό φως. Είναι ωστόσο απαραίτητη η έκθεση στις ηλιακές ακτίνες γιατί το φως είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και εντείνει την παραγωγή βιταμίνης D η οποία βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιοπαθειών, όπως προκύπτει από μελέτη του Κing΄s College του Λονδίνου. Μια βόλτα αυτή την ώρα είναι ιδανική, αλλά αρκεί και απλή έκθεση στο παράθυρο.
11.00 π.μ. Ασχοληθείτε με τα προβλήματα
Την ώρα αυτή οι νοητικές λειτουργίες βρίσκονται στο μάξιμουμ από πλευράς αυτοσυγκέντρωσης, βραχυπρόθεσμης μνήμης και λογικής αξιολόγησης, καθώς φτάνει στον εγκέφαλο η γλυκόζη από το πρωινό.
12.00 μ.
Πηγαίνετε τουαλέτα
Την ώρα αυτή η νεφρική λειτουργία είναι στη μεγαλύτερη ένταση, ενώ αυξάνεται και η ενούρηση, καθώς αποβάλλονται τα υγρά που έχουν ληφθεί με το πρωινό. Παρατεταμένη συγκράτηση μπορεί να προκαλέσει από φλεγμονές στο ουροποιητικό σύστημα ως πέτρες στα νεφρά.
1.00 μ.μ. Φάτε μεσημεριανό
Είναι η ώρα που δουλεύει καλύτερα το πεπτικό σύστημα. Η διατροφολόγος Ούρσουλα Αρενς συνιστά ένα ελαφρό γεύμα με σωστή αναλογία πρωτεϊνών και υδρογονανθράκων που θα σας κρατήσουν ως το δείπνο. Ενα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, τόνο και λαχανικά είναι το καλύτερο. Τα τσιμπολογήματα στα μεσοδιαστήματα βλάπτουν.
4.00 μ.μ.
Βγείτε βόλτα
Κατά τη χώνεψη του μεσημεριανού φαγητού μπορεί να νιώσετε υπνηλία, επειδή το αίμα συγκεντρώνεται στο στομάχι και έτσι ελαττώνεται η τροφοδοσία του εγκεφάλου μας. Ο μεσημεριανός ύπνος αντενδείκνυται γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει αϋπνία τις βραδυνές ώρες, όπως υποστηρίζει ο δρ Πίτερ Βεν, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Διαταραχών Υπνου του Λονδίνου.
5.00 μ.μ.
Κάντε την ένεσή σας
Διότι είναι η σωστή ώρα για να αντιμετωπίσετε κάτι οδυνηρό. Οπως εξηγεί ο δρ Σνεχ Κέμκα οι ενδορφίνες, οι νευρομεταδότες στον εγκέφαλο που μειώνουν τον πόνο, βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο το απόγευμα, με αποτέλεσμα τα τσιμπήματα- και κάθε πόνος- να γίνονται πιο ανώδυνα.
6.30 μ.μ.
Ασκηθείτε
Η ανώτατη θερμοκρασία του σώματος ανεβάζει στο μάξιμουμ τη μυϊκή απόδοση και ενισχύει την ευελιξία , κατά τον δρα Τζεφ Ντέιβις, αθλητίατρο στην κλινική Μπέι του Κάρντιφ. Οι ενήλικες χρειάζονται 30 λεπτά ήπιας άσκησης πέντε ημέρες την βδομάδα ή 20 λεπτά εντατικής άσκησης για να ενισχυθεί και η καρδιακή λειτουργία.
7.30 μ.μ.
Αγοράστε παπούτσια
Διότι αυτή την ώρα το πόδι μπορεί να πρηστεί ως και ένα νούμερο επάνω από το κανονικό, όπως λέει η Λορέν Τζόουνς, της Ενωσης Χειροποδιστών και Ποδολόγων. Το πρήξιμο οφείλεται στη συγκέντρωση των υγρών του σώματος στα πόδια, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οπότε, παπούτσια αγορασμένα το πρωί μπορεί να στενεύουν το βράδυ.
8.00 μ.μ.
Πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί
Διότι την ώρα αυτή το συκώτι βρίσκεται στην καλύτερη φάση αποτοξίνωσης από το αλκοόλ. Αποφύγετε όμως ένα δεύτερο ποτηράκι, διότι μπορεί να αποσυντονήσει το βιολογικό ρολόι σας προκαλώντας αϋπνία.
8.30 μ.μ.
Ωρα για δείπνο
Ως τώρα πιστεύαμε ότι δεν έχει σημασία η ώρα του βραδινού, αλλά τι τρώμε, εκτίμηση που αποδεικνύεται λανθασμένη. Οταν τρώμε σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα παίρνουμε βάρος, επειδή το βιολογικό ρολόι απαιτεί πρόσληψη τροφής σε συγκεκριμένες ώρες. Αν δεν λάβει τροφή την ώρα που πρέπει, αποσυντονίζεται και διαταράσσεται ο φυσικός μεταβολισμός του σώματος. Οι γιατροί συνιστούν να τελειώνουμε το βραδινό δύο με τρεις ώρες προτού πέσουμε στο κρεβάτι.
10.30 μ.μ.
Ξαπλώστε για ύπνο
Είναι η καλύτερη ώρα για να αποκτήσει κανείς μια υγιεινή συνήθεια, να χαλαρώνει σε ήρεμο περιβάλλον μία ώρα προτού ξαπλώσει. Ο άνθρωπος χρειάζεται επτάοκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=321239&dt=20/03/2010
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010
Απεργούν τα ταξί, τρέχουν τα λεωφορεία
Κατά 20% αυξάνεται η ταχύτητα των μέσων μαζικής μεταφοράς από την απουσία των ταξί
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έφθαναν χθες σχεδόν στην ώρα τους στην κάθε στάση. Οι δρόμοι θύμιζαν εικόνες από τα παλιά, όταν δεν κυκλοφορούσαν δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα. Οι οδηγοί, μετά τις ώρες αιχμής κυρίως, κινούνταν με μεγαλύτερες ταχύτητες από μια συνηθισμένη Πέμπτη και έφθαναν πιο γρήγορα στον προορισμό τους, με εξαίρεση τις ώρες που γίνονταν στο κέντρο της Αθήνας πορείες από εργαζομένους. Ο λόγος που συνέβησαν όλα αυτά ήταν η απουσία των ταξί από τους δρόμους της Αθήνας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις συγκοινωνιολόγων, όταν κυκλοφορούν τα περίπου 16.000 ταξί η κυκλοφορία επιβαρύνεται κατά 10%15% ενώ, όπως λένε, ο τρόπος και οι ώρες που κινούνται ισοδυναμεί με την παρουσία 160.000 αυτοκινήτων.
«Ενα αυτοκίνητο πάει από το ένα σημείο στο άλλο, ενώ το ταξί πρέπει να κινείται διαρκώς για αρκετές ώρες μέσα στους ήδη επιβαρημένους κυκλοφοριακά δρόμους της πρωτεύουσας» λένε οι συγκοινωνιολόγοι.
Αύξηση κατά 20% της ταχύτητας των μπλε λεωφορείων και της συχνότητας των δρομολογίων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας όταν δεν κυκλοφορούν τα ταξί, διαπιστώνει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ).
Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση της ταχύτητας των τρόλεϊ η οποία προσεγγίζει το 30%, από 12 σε 16 χιλιόμετρα την ώρα, τις ημέρες κατά τις οποίες δεν κυκλοφορούν τα ταξί.
Ωστόσο μια απεργιακή κινητοποίηση των ιδιοκτητών ταξί έχει και τα αρνητικά της καθώς, όπως εκτιμούν ειδικοί, παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα τροχαία ατυχήματα, κυρίως συγκρούσεις οχημάτων με υλικές ζημιές ή με ελαφρείς τραυματισμούς.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=321003&dt=19/03/2010
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010
Για εκτίναξη της ανεργίας τον Μάρτιο στο 12% προειδοποιεί ο Ανδρέας Λοβέρδος
Το εφιαλτικό αυτό σενάριο είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι το δ' τρίμηνο του 2009 έκλεισε με την ανεργία στο 10,3%. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση μεν της απασχόλησης, αλλά και αύξηση των διαθεσιμοτήτων και των ελαστικών μορφών εργασίας.
Το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει -και κατά την κυβέρνηση θα βελτιώνει- το πλαίσιο των ελαστικών μορφών εργασίας θα κατατεθεί πριν το Πάσχα στην Βουλή δεσμεύεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εργασίας.
Παρουσιάζοντας την αναλυτική εικόνα των στοιχείων, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής - κατά την συζήτηση πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τα εργασιακά - ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η ανεργία το Δεκέμβριο του 2009 άγγιξε το 10,2% και εκτίμησε ότι θα επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη για ανεργία στο 12% στα τέλη Μαρτίου.
Η στατιστική υπηρεσία έπεσε μέσα στις προβλέψεις της - όπως τις είχε δώσει τον Οκτώβριο - για το επόμενο τρίμηνο.
«Και αν σεβαστούμε την πρώτη της επιτυχία ότι θα πάμε μέσα στο 2010 από 10,5% έως 12%, το γεγονός ότι είχαμε το Δεκέμβριο είχαμε 10,2%, σημαίνει ότι πρέπει να σεβαστούμε και την επόμενη πρόβλεψή της ότι ενδεχομένως η ανεργία θα είναι ψηλά: θα είναι στο 12%» εξήγησε ο υπουργός.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ακόμη ότι αυξήθηκε και η απασχόληση από το 5,8% τον Οκτώβριο σε 6% με 6,5% σήμερα.
Πρόσθεσε δε ότι «επειδή εμείς προεκλογικά αθροίζαμε τα ποσοστά αυτά και ως υπουργός θέλω να τα αθροίζω σας λέω ότι το άθροισμά τους δίνει μια εικόνα δύσκολης πραγματικής κατάστασης».
Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010
Οι δέκα νεώτεροι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη
1. Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Καθαρή περιουσία: 4 δισ. δολάρια
Τρόπος πλουτισμού: Διαδίκτυο
Ηλικία: 25
Εθνικότητα: Αμερικανός
Οικογενειακή κατάσταση: Άγαμος
Ο ιδρυτής του Facebook εμπνεύστηκε τον μεγαλύτερο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στο φοιτητικό του δωμάτιο στο Χάρβαρντ
2. Τζον Άρνολντ
Καθαρή περιουσία: 4 δισ. δολάρια
Τρόπος πλουτισμού: Τrading στον κλάδο ενέργειας
Ηλικία: 36
Εθνικότητα: Αμερικανός
Οικογενειακή κατάσταση: Άγαμος
Προσλήφθηκε από την Enron και το 2002 ίδρυσε το hedge fund «Centaurus Energy» μετά την κατάρρευση της Enron.
3. Γιανγκ Χουιγιάν
Καθαρή περιουσία: 3,4 δισ. δολάρια
Τρόπος πλουτισμού: Ακίνητα
Ηλικία: 28
Εθνικότητα: Κινέζα
Η περιουσία της προέρχεται από τη συμμετοχή στην κατασκευαστική Country Garden που διοικεί ο πατέρας της.
4. Αλμπερτ φον Τουρν ουντ Τάξις
Καθαρή περιουσία: 2,2 δισ. δολάρια
Τρόπος πλουτισμού: Κληρονομιά
Ηλικία: 26
Εθνικότητα: Γερμανός
Οικογενειακή κατάσταση: Άγαμος
Στα 18ά του γενέθλια κληρονόμησε μια μυθική περιουσία και σήμερα ζει στο οικογενειακό κάστρο Schloss Emmeram.
5. Φαντ Χαρίρι
Καθαρή περιουσία: 1,4 δισ. δολάρια
Τρόπος πλουτισμού: Κατασκευές, επενδύσεις
Ηλικία: 29
Εθνικότητα: Λιβανέζος
Οικογενειακή κατάσταση: Άγαμος
Είναι ο μικρότερος γιος του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ράφικ Χαρίρι, και κληρονόμησε μερίδιο στην αυτοκρατορία του πατέρα του που δραστηριοποιείται στις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες και τα ακίνητα
6. Αϊμάν Χαρίρι
Καθαρή περιουσία: 1,4 δισ. δολάρια
Τρόπος πλουτισμού: Κατασκευές, επενδύσεις
Ηλικία: 31
Εθνικότητα: Σαουδάραβας
Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος
Αδερφός του προηγούμενου, ενώ ο τρίτος γιος του Ράφικ Χαρίρι είναι ο Σαάντ, σημερινός πρωθυπουργός του Λιβάνου
7. Γιοσικάζου Τανάκα
Καθαρή περιουσία: 1,4 δισ. δολάρια
Τρόπος πλουτισμού: Διαδίκτυο
Ηλικία: 33
Εθνικότητα: Ιάπωνας
Οικογενειακή κατάσταση: Δ/Υ
Όπως ακριβώς και ο Ζούκερμπεργκ, δημιούργησε την περιουσία του κατασκευάζοντας τη Gree, μια τοποθεσία κοινωνικής δικτύωσης.
8. Κονσταντίν Ζιβάγκο
Καθαρή περιουσία: 1,2 δισ. δολάρια
Τρόπος πλουτισμού: Τραπεζικές, μεταλλουργικές δραστηριότητες
Ηλικία: 36
Εθνικότητα: Ουκρανός
Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος
Κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο στη μεταλλουργική εταιρεία Ferrexpo και στην Finance & Credit Bank.
9. Λι Τζιαοχούι
Καθαρή περιουσία: 1 δισ. Δολάρια
Τρόπος πλουτισμού: Βιομηχανία
Ηλικία: 28
Εθνικότητα: Κινέζος
Οικογενειακή κατάσταση: Δ/Υ
Είναι πρόεδρος της Shanxi Haixin Iron & Steel Group, μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες χάλυβα στην Κίνα, μετά τη δολοφονία του πατέρα του το 2003.
10. Σαχίντ Μπάλβα
Καθαρή περιουσία: 1 δισ. δολάρια
Τρόπος πλουτισμού: Ακίνητα
Ηλικία: 36
Εθνικότητα: Ινδός
Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος
Είναι συνεταίρος στην DB Realty που έχει φτιάξει ακίνητα όπως το Turf Estate και το Hyatt Hotel στη Βομβάη
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1790902
Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010
Στην 5άδα των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων η Ελλάδα την περίοδο 2005-2009
Στις ΗΠΑ και τη Ρωσία αναλογούν από κοινού περισσότερες από τις μισές πωλήσεις όπλων που έγιναν στον κόσμο την περίοδο 2005-2009, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των εισαγωγέων όπλων στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε την Δευτέρα στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), που εδρεύει στη Στοκχόλμη.
Ο όγκος των παγκοσμίων πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά 22% την πενταετία αυτή σε σύγκριση με την προηγούμενη 2000-2004, σημειώνει το SIPRI.
Στις ΗΠΑ αναλογεί το 30% των παγκοσμίων εξαγωγών όπλων την περίοδο αυτή σε περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της στο 28μελές ΝΑΤΟ.
Από αυτές τις πωλήσεις όπλων, περίπου οι μισές αφορούν μαχητικά αεροσκάφη και "συναφή όπλα και εξαρτήματα", διευκρινίζει το SIPRI.
Στη Ρωσία αναλογεί περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων και είναι ο κύριος προμηθευτής της Κίνας και της Ινδίας, που ήταν κατά την πενταετία αυτή οι δύο πρώτοι εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, αλλά και της Αλγερίας και της Μαλαισίας, οι οποίες αγόρασαν μαχητικά αεροσκάφη.
Το ένα τέταρτο του όγκου των διεθνών πωλήσεων όπλων αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, προσθέτει επίσης το SIPRI, σημειώνοντας ότι "οι παραγγελίες και οι παραδόσεις αυτών των ενδεχομένως αποσταθεροποιητικών οπλικών συστημάτων έχουν προκαλέσει ανησυχίες για μια κούρσα εξοπλισμών" στη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Τρίτη παγκοσμίως στις πωλήσεις όπλων είναι η Γερμανία, στην οποία αναλογεί ένα 11% των παγκοσμίων πωλήσεων και τέταρτη η Γαλλία, με ένα ποσοστό 8%.
Το SIPRI επισημαίνει τέλος ότι η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα είναι οι άλλες τρεις χώρες που βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις των μεγαλύτερων εισαγωγέων συμβατικών οπλικών συστημάτων στον κόσμο.
Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα του SIPRI www.sipri.org.
Δύο στους 10 Έλληνες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους
Έξι στους 10 Έλληνες έχουν χρέη, αλλά μόνο οι δύο στους 10 δεν μπορούν να αποπληρώσουν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, όπως προκύπτει από έρευνα της ΚΑΠΑ Reasearch που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο σχετικά με την υπερχρέωση των νοικοκυριών.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποκαλύπτει ότι το 15% όσων χρωστούν δεν μπορούν να αποπληρώσουν, όχι μόνο καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές, αλλά ακόμα και ενοίκια, κοινόχρηστα και ΔΕΚΟ.
Για το 60% όσων έχουν χρέη, το ποσοστό των χρεών τους αντιστοιχεί στο 40% του εισοδήματός τους, ενώ στο 16% υπερβαίνει το 60% των εισοδημάτων τους. Αυτό το 16% ουσιαστικά αφορά στο 8% του πληθυσμού της χώρας.
Τα χρέη, όπως δηλώνουν όσοι άχρωστους (60%), τους προκαλούν άγχος και νευρικότητα. Το 26,9% όσων χρωστούν δηλώνει ότι τα χρέη τού δημιουργούν προβλήματα στην οικογενειακή και επαγγελματική του γαλήνη και δύο στους 10 ανέφεραν ότι έχουν και προβλήματα υγείας εξαιτίας των χρεών.
Το 64,8% όσων χρωστούν δηλώνει ότι είναι σε θέση να αποπληρώσει το δάνειό του και το 84,2% αναφέρει ότι τα χρέη δεν ξεπερνούν το 85% του κόστους κατοικίας.
Από όσους χρωστούν, το 45% φοβάται λίγο ή πολύ, ότι θα χάσει το σπίτι του, αλλά οι πέντε στους 10 δεν ενδιαφέρονται να κάνουν φιλικό διακανονισμό με τις τράπεζες.
Κυριακή 14 Μαρτίου 2010
Τουρκική υπεροπλία στο Αιγαίο
Σε περίοδο τόσο βαθιάς κρίσης ακούγεται σχεδόν προκλητικό. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πρώτα η μακρά παύση των εξοπλισμών και τώρα η δημοσιονομική κατάρρευση έχουν πλέον δημιουργήσει συνθήκες και αμυντικής κατάρρευσης της χώρας. Και τα αποτελέσματά της μπορεί να αποδειχθούν όχι απλώς ασυγκρίτως πιο επώδυνα για την Ελλάδα αλλά μοιραία για την ύπαρξή της καθώς η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας- Τουρκίας από το 2015 και μετά θα βρίσκεται μακράν στο χειρότερο σημείο της σύγχρονης ελληνοτουρκικής ιστορίας τόσο ποσοτικά όσο- το κυριότερο- και ποιοτικά. Μπορεί μόλις προχθές ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να δήλωσε- προφανώς για λόγους εσωτερικής ισορροπίας ισχύος με τους τούρκους στρατηγούς- ότι οι εξοπλισμοί καταστρέφουν χώρες και θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος να περιοριστούν, η χώρα του όμως πράττει ακριβώς το αντίθετο: αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει παγώσει πρακτικά κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμά της. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτοφανές χάσμα δυνάμεων. Ετσι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα είναι πιο ευάλωτη έναντι της Τουρκίας περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στον 20ό αιώνα, με εξαίρεση την περίοδο της κατάρρευσης της χούντας το καλοκαίρι του 1974. Αυτή τη φορά όμως δεν θα είναι «στιγμιαία» ευάλωτη λόγω πρόσκαιρης διαλύσεως αλλά δομικά λόγω ενός παγιωμένου συντριπτικού πλεονεκτήματος ισχύος της Αγκυρας.
Η θαλάσσια ισχύς
Με την ολοκλήρωση μετά το 2015 του μεγάλου αεροναυτικού εξοπλιστικού προγράμματός της που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η Τουρκία θα αποκτήσει για πρώτη φορά το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στη θάλασσα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια χώρα που δέχεται τόσο έντονη πίεση για κάποιες από τις βραχονησίδες και τις θαλάσσιες περιοχές της. Ακούγεται συχνά ότι η Τουρκία έχει «κι άλλα μέτωπα». Στην πραγματικότητα όμως δεν έχει κανένα μέτωπο που να απαιτεί μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς ή, πολύ περισσότερο, στόλο με την ισχύ και τις δυνατότητες που αυτή τη στιγμή χτίζει. Εκείνο που συμβαίνει το περιέγραψε πριν από μερικά χρόνια ο τέως αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ, πατέρας του νέου ναυτικού δόγματος της Αγκυρας, και το επανέλαβε πρόσφατα ο εν ενεργεία διάδοχός του στρατηγός Μπασμπούγ μιλώντας σε αξιωματικούς του Ναυτικού στον ναύσταθμο Golcuk: «Στις αυτοκρατορίεςη ναυτική ισχύς είναι εξαιρετικά σημαντική. Το Ναυτικό έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επικράτηση και στην υπεροχή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Από κάθε άποψη, αν σήμερα η θαλάσσια ισχύς είναι μία φορά σημαντική, αύριο θα είναι πέντε. Στο Αιγαίο έχουμε ήδη προβλήματα και για την επίλυσή τους έχουμε ανάγκη από ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό».
Η ανάλυση της δομής των ναυτικών δυνάμεων που χτίζει η γείτονα υποστηρίζει πλήρως τις απόψεις αυτές. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δημιουργεί όχι έναν αλλά τρεις τουλάχιστον αυτόνομους στόλους, οι οποίοι θα είναι σύντομα σε θέση να ενεργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, να προβαίνουν σε αποκλεισμούς θαλάσσιων περιοχών, νησιών και νησίδων και να αποκόβουν θαλάσσιους δρόμους την ίδια στιγμή σε διαφορετικά σημεία του Αιγαίου. Επιπλέον οι νέες τουρκικές θαλάσσιες δυνάμεις, με επίκεντρο τις νέες κορβέτες και τις φρεγάτες του τουρκικού στόλου, θα μπορούν, όταν ενεργούν, να προστατεύουν τις μονάδες τους πολύ αποτελεσματικά σε άμυνες ζώνης πολλών ναυτικών μιλίων. Προφανώς εκείνο που διδάχθηκαν οι Τούρκοι από τα Ιμια είναι όχι το να μην τα επαναλάβουν αλλά ότι πρέπει να είναι σε θέση να τα επαναλάβουν πολύ πιο αποτελεσματικά σε πολλαπλά ταυτόχρονα μέτωπα, κάτι που θα είναι πρακτικά αδύνατον να αντιμετωπίσει ο ελληνικός στόλος με την υπάρχουσα δομή δυνάμεών του.
Η αεροπορική ισχύς
Την ίδια στιγμή η ήδη διαμορφούμενη συντριπτική ποσοτική τουρκική υπεροπλία στον αέρα και κυρίως η εισαγωγή μαχητικού πέμπτης γενιάς τύπου Στελθ θα καταστήσουν την έννοια της αεροπορικής παραβίασης παρελθόν. Οχι επειδή η τουρκική αεροπορία, οπλισμένη με αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, θα σταματήσει τις παραβιάσεις αλλά επειδή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα αδυνατούν τεχνικά να παρακολουθήσουν τα ίχνη των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, εκτός από τη στιγμή που οι πιλότοι τους θα το επιθυμούν.
Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του JSF, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη είναι χώρα συμπαραγωγός του Εurofighter. Με παραγγελίες που υπερβαίνουν τα 4.000 κομμάτια, το JSF θα καταστεί τα επόμενα χρόνια το αεροσκάφος βάσης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η εισαγωγή του στο Αιγαίο για λογαριασμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα δημιουργήσει πρωτοφανείς συνθήκες χάσματος ισχύος ανάμεσα στις δύο χώρες, την ίδια στιγμή που θα έχει ανατραπεί πλήρως κάθε έννοια ποσοτικής ισορροπίας δυνάμεων. Και αυτή ούτε καν λόγω του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς αλλά απλώς και μόνο με τον αριθμό των αναβαθμισμένων F16 που θα διαθέτει σήμερα η Αγκυρα και τα οποία ας σημειωθεί ότι θα υποστηρίζονται από τουρκικό εργοστάσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρησιακή τους ικανότητα.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=319978&dt=14/03/2010
Οι γυναίκες είναι η νέα παγκόσμια αναδυόμενη οικονομική δύναμη
Ποιος είπε ότι η αναδυόμενη οικονομική δύναμη στον κόσμο είναι η Ινδία και η Κίνα; Η αναδυόμενη οικονομική δύναμη παγκοσμίως είναι οι... γυναίκες. Και ας μη σκεφθεί κάποιος ότι πρόκειται απλώς για μιαν άποψη που ίσως εκφράζεται σε υπερθετικό βαθμό - προσφορά στην πρόσφατη -8 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Γιατί, όταν μιλούν -αξιόπιστα- οι αριθμοί, τότε η όποια επιχειρηματολογία υποκλίνεται. Και οι αριθμοί λένε ότι μεταξύ 2002 και 2007 το εισόδημα των γυναικών παγκοσμίως αυξήθηκε περίπου κατά τρία τρισ. δολάρια. Το 2014 το εισόδημα των γυναικών θα αυξηθεί κατά 5 τρισ. δολάρια και θα φτάσει τα 15,6 τρισ. δολάρια.
Οι γυναίκες ξοδεύουν άνω του 70% των χρημάτων που καταναλώνονται παγκοσμίως. Καθορίζουν με αυξανόμενο ρυθμό την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης του εισοδήματος των νοικοκυριών. Στην παγκόσμια αγορά ξοδεύουν 12 τρισ. δολάρια σε προσωπική κατανάλωση και αναμένεται στα επόμενα πέντε χρόνια να συνεισφέρουν σε κέρδη επιπλέον 5 τρισ. δολάρια. Σήμερα υπάρχουν 1 δισ. εργαζόμενες γυναίκες που συμβάλλουν στην έξοδο από την παγκόσμια ύφεση. Σε πέντε χρόνια θα έχουν φτάσει το 1,2 δισ. «Η ισορροπία δυνάμεων μετατοπίζεται όσο οι γυναίκες κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Η εργασία για τις γυναίκες δεν είναι επιλογή. Πρέπει να δουλέψουν για την επιτυχία των οικογενειών τους. Μόνο που με τη δουλειά συνδέεται το πρόβλημα της πλήρους απασχόλησής τους στο γραφείο όπως και στο σπίτι». «Πρόκειται για μιαν ήσυχη οικονομική και κοινωνική επανάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για μιαν επανάσταση που συντελείται για τις γυναίκες και από τις γυναίκες, οι οποίες ζητούν περισσότερα: συνεχή εκπαίδευση, καλύτερη φροντίδα για τις ίδιες και τις οικογένειές τους, μεγαλύτερη επιτυχία ως ανώτερα στελέχη και επιχειρηματίες, υψηλότερες αποδοχές και να υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να διαχειρίζονται και να επενδύουν τον πλούτο που συσσωρεύουν».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_14/03/2010_394045
ελληνικό ΑΕΠ
Ούτε τα ελλείμματα ούτε το τεράστιο δημόσιο χρέος είναι τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αυτά είναι τα συμπτώματα του προβλήματος: Η ελληνική οικονομία δεν παράγει. Στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση και σε διάφορες μη παραγωγικές δαπάνες, όπως το Δημόσιο και η διαχείριση ακινήτων. Επίσης, στηρίζεται στις επιδοτήσεις, οι οποίες -απ' ό, τι φαίνεται- δεν πιάνουν τόπο.
Στην κατανάλωση στηρίζεται πάνω από το 70% της ανάπτυξης. Αυτό το μοντέλο καταρρέει εύκολα σε περιόδους κρίσης, δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας και δεν στηρίζεται στην έρευνα και την ανάπτυξη. Στηριζόμαστε στις εισαγωγές που είναι μεγαλύτερες από τις εξαγωγές, λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας, στις επιδοτήσεις και σε έναν μη αποτελεσματικό και σπάταλο δημόσιο τομέα. Ετσι, δημιουργούμε συνεχώς ελλείμματα και χρέη.
Ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η δασοκομία, φθίνει συνεχώς και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Η συνεισφορά των κλάδων αυτών στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) είναι κοντά στο 4%, δηλαδή στο μισό από ό, τι το 2001.
Το εμπόριο συμμετέχει με 14,86% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, αλλά η δραστηριότητα αυτή σχετίζεται περισσότερο με την εγχώρια ζήτηση (κατανάλωση) παρά με παραγωγή υπεραξίας. Πρόκειται για τον κλάδο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ, καθώς προσφέρει 35 δισ. ευρώ τον χρόνο. Οσο, δηλαδή, περίπου το ύψος της φοροδιαφυγής.
Η διαχείριση ακινήτων (όχι οι κατασκευές) συμμετέχει με 10,41% στο ΑΕΠ. Αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο του αναπτυξιακού μοντέλου που ακολούθησε η ελληνική οικονομία εδώ και δεκαετίες: Χτίζει σπίτια. Μόλις, όμως, «πάγωσε» η αγορά ακινήτων άρχισαν τα προβλήματα. Ο κατασκευαστικός κλάδος λόγω της ύφεσης και της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας είχε αρνητική συμβολή στο ΑΕΠ.
Ο τρίτος μεγαλύτερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας είναι η δημόσια διοίκηση και η άμυνα. Ο κρατικός τομέας (δημόσια διοίκηση και άμυνα) αύξησε το ποσοστό του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ από το 7,95% το 2001 σε 8,9% το 2008. Αντίθετα, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με ανταγωνιστική οικονομία, ο ρόλος του κράτους στην ανάπτυξη μειωνόταν. Ο κρατικός τομέας σε όλες τις χώρες (πλην Ιαπωνίας, Λουξεμβούργου και ΗΠΑ όπου απλώς δεν «βάζει μέσα» τους φορολογουμένους) είναι μη παραγωγικός και «ροκανίζει» την ανάπτυξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου η σπατάλη του Δημοσίου ανέρχεται σε 18 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ έχει τη μικρότερη αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη (μόλις 65% αυτού που έπρεπε να παράγει με βάση τα χρήματα που του δίνονται).
Με άλλα λόγια, ο δημόσιος τομέας προσφέρει κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία περίπου 21 δισ. ευρώ, αλλά σπαταλώνται 18 δισ. ευρώ χωρίς να ξέρει κανείς πού και γιατί. Ετσι, απομένουν σαν κέρδος σχεδόν 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή λιγότερα από το κόστος της περιττής γραφειοκρατίας που υπολογίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 4 δισ. ευρώ ετησίως.
Ακολουθεί η εκπαίδευση με 6,15% και ίσως αποτελεί τη μοναδική επένδυση που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής - αν και μικρότερη σε ποσοστό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην πέμπτη θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια (ποσοστό συμμετοχής 6,11% στο ΑΕΠ) που αποτελούν ένδειξη της συμβολής του τουρισμού στην ελληνική οικονομία.
Η υγεία και η κοινωνική μέριμνα συνεισφέρουν 4,83% ή 11,6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή λίγο λιγότερο από την εισφοροδιαφυγή που υπολογίζεται άνω των 12 δισ. ευρώ.
Η ναυτιλία συνεισφέρει πάνω από 4% (περισσότερα από 10 δισ. ευρώ) τον χρόνο φρέσκα κεφάλαια στην ελληνική οικονομία, ενώ άλλοι κλάδοι με σημαντική συμβολή, όπως βιομηχανία τροφίων-ποτών, εμπόριο αυτοκινήτων, συνεργεία, ταχυδρομεία, τηλεπικοινωνίες, ψυχαγωγία, πολιτισμός και αθλητισμός είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με την κατανάλωση και την υψηλή εγχώρια ζήτηση. Το ίδιο ισχύει με τους ενδιάμεσους νομισματικούς οργανισμούς.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_14/03/2010_394039
Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
Ελλάδα - πρόθεση ψήφου
Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 47,5% έναντι 30,5% της ΝΔ καταγράφει το Βαρόμετρο του Μαρτίου της Public Issue, για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΛΑΟΣ με 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.
Καταλληλότερος Πρωθυπουργός
Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται, σύμφωνα με την έρευνα, ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 49% και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 19%, ενώ το 22% απαντά «κανένας από τους δύο».
Δημοτικότητα κομμάτων
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 58% των θετικών εκτιμήσεων και το 40% των αρνητικών, ενώ δεύτερος είναι ο ΛΑΟΣ, ο οποίος συγκεντρώνει το 39% των θετικών εκτιμήσεων και το 57% των αρνητικών. Το ποσοστό θετικών εκτιμήσεων της ΝΔ ανέρχεται σε 34% και των αρνητικών σε 63%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι 30% και 66% και του ΚΚΕ 29% και 68%.
Σε σχέση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, η δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ έχει πέσει κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, της ΝΔ κατά 9 μονάδες, του ΛΑΟΣ κατά 2 μονάδες και του ΣΥΡΙΖΑ κατά 2 μονάδες. Αντίθετα, κατά 3 μονάδες έχει ανέβει η δημοτικότητα του ΚΚΕ.
Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών
Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών η δημοτικότητα έχει ως εξής: το 66% εκτιμά θετικά το Γιώργο Παπανδρέου και το 30% αρνητικά, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά του Αντώνη Σαμαρά είναι 55% και 37%. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης συγκεντρώνει το 46% των θετικών εκτιμήσεων και το 48% των αρνητικών, ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει το 35% των θετικών εκτιμήσεων και το 59% των αρνητικών, ενώ το 30% κρίνει θετικά την Αλέκα Παπαρήγα και το 64% την κρίνει αρνητικά.
Σε σύγκριση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, η δημοτικότητα του Γιώργου Παπανδρέου έχει πέσει κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, του Αντώνη Σαμαρά κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες και του Αλέξη Τσίπρα κατά δύο. Αντίθετα, η δημοτικότητα της Αλέκας Παπαρήγα έχει ανέβει κατά μία μονάδα και του Γιώργου Καρατζαφέρη έχει παραμείνει σταθερή.
Ένας στους δύο Έλληνες απορρίπτει τα δύο μεγάλα κόμματα
Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες απορρίπτει τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς θεωρεί ότι κανένα από αυτά δεν είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα.
Ειδικότερα, το 48% των ερωτηθέντων απαντά ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, το 38% απαντά πως καλύτερη κυβέρνηση είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ και μόνο το 6% απαντά αυτή της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα, ικανοποιημένο από την κυβέρνηση δηλώνει το 32% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 18% της ΝΔ. Αντίθετα, δυσαρεστημένο είναι το 66% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 79% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Η ταυτότητα της έρευνας
H έρευνα ήταν πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 8 Μαρτίου 2010 σε δείγμα 1.006 ατόμων.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1789065
Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010
ελληνικές εξαγωγές
Μείωση 17,5% εμφάνισαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2009 σε σχέση με το 2008 και διαμορφώθηκαν στα 14,4 δισ. ευρώ, όταν το 2005 είχαν διαμορφωθεί στα 14,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η μείωση είναι ακόμη πιο έντονη (-21,6%) αν η αξία των εμπορευματικών συναλλαγών υπολογισθεί στο υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ αμερικανικό δολάριο.
Χαρακτηριστικό της γενικής υποχώρησης των εξαγωγών είναι και το στοιχείο της μείωσης του αριθμού των χωρών, στις οποίες η Ελλάδα πραγματοποιεί εξαγωγές αξίας άνω των 100 εκατ. δολ. (από 37 χώρες το 2008, σε 32 χώρες το 2009). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Γερμανία προσπέρασε και πάλι την Ιταλία στην πρώτη θέση των χωρών προορισμού των ελληνικών προϊόντων, ενώ από την πρώτη δεκάδα απουσιάζει για πρώτη φορά η Ισπανία. Αντίθετα, μεγάλη άνοδος -αναλογικά- προκύπτει για την Ελβετία, την Αλγερία και την Αίγυπτο.
Πτωτική ήταν η πορεία των εξαγωγών προς όλες σχεδόν τις γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, με μόνη εξαίρεση τις εξαγωγές προς τις χώρες της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής (αύξηση 2,6%). Οι εξαγωγές προς τους εταίρους μας στην Ε. Ε. (15), στην Ε. Ε. (25) και στην Ε. Ε. (27) υποχώρησαν σημαντικά, κατά 18,5%, 18,4% και 19,6% αντιστοίχως.
Σε ό, τι αφορά τις εισαγωγές, και αυτές κινήθηκαν πτωτικά (-21,1%). Ωστόσο, το 2009 καταγράφηκε η τρίτη χειρότερη επίδοση από πλευράς του λόγου των ελληνικών εξαγωγών προς τις συνολικές εξαγωγές (μόλις 29,9%).
Η πρόεδρος του ΠΣΕ, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε ότι μετά το δημόσιο έλλειμμα, πρέπει να καλύψουμε άμεσα τα ελλείμματα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_10/03/2010_393562
Πρώτη ετήσια αύξηση πτωχεύσεων τα τελευταία έξι χρόνια στη Γερμανία
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_10/03/2010_393557
Κυριακή 7 Μαρτίου 2010
Οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση
Του Γιαννη Mαυρη
Τα περισσότερα από τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν την κοινωνική υποστήριξη. Με βάση την πρόσφατη έρευνα της Public Issue, για λογαριασμό της «Κ» και του ΣΚΑΪ, ο βαθμός αποδοχής για δύο από αυτά (πάγωμα των συντάξεων και αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα) περιορίζεται μόλις σε 20%, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ και οι περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού συγκεντρώνουν, αντιστοίχως, μόλις 23% και 28%.
Με εξαίρεση την επιβολή φόρου σε είδη πολυτελείας (γίνεται αποδεκτή σε ποσοστό 82%), ένα μέτρο όμως που αφορά λίγους και ελάχιστα προσδοκώμενα έσοδα (μόλις 100 εκατ. ευρώ), καθώς και την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα (αποδεκτή σε ποσοστό 65%), απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα μέτρα καταγράφεται μια ισχυρότατη κοινωνική αντίδραση. Η αντίδραση αυτή σε γενικές γραμμές εκτιμάται, προσεγγιστικά, περίπου στο 65% - 70% της κοινής γνώμης. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι 6 στους 10 ερωτηθέντες (62%) θεωρούν το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα μέσα στους προσεχείς 12 μήνες, «πολύ» και «αρκετά» πιθανό.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τίθεται το ερώτημα εάν το υπάρχον κομματικό σύστημα είναι σε θέση να διαχειριστεί την κρίση που κλιμακώνεται. Και η πρώτη παράμετρος που συνηγορεί σε αρνητική απάντηση είναι ότι η κοινή γνώμη το θεωρεί μέρος του προβλήματος. Συγκεκριμένα, σχεδόν 4 στους 10 Ελληνες πολίτες (36%) αποδίδουν την ευθύνη για τη συσσώρευση του σημερινού χρέους και του ελλείμματος της χώρας, αδιακρίτως, και στα δύο κόμματα εξουσίας, που κυβέρνησαν τη χώρα μεταπολιτευτικά. Ταυτοχρόνως, μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, η Ν.Δ. συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την μήνιν των πολιτών: το 32% (1 στους 3 ερωτηθέντες) αποδίδει στις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις της (ουσιαστικά στην τελευταία) τη μεγαλύτερη ευθύνη, ενώ στο ΠΑΣΟΚ το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 27%. Είναι εμφανές, ότι η εσωτερική συνοχή και των δύο κομμάτων έχει και αυτή, επίσης, διαρραγεί. Πάνω από το 1/4 της σημερινής εκλογικής τους βάσης (26% στη Ν.Δ. και 27% στο ΠΑΣΟΚ) αποδίδει σε αυτά ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Στοιχείο που αποδεικνύει σαφώς την κρίση των κομματικών ταυτοτήτων.
Ιστορικό ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και ο αναλυτικότερος επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων 1974 - 2010: Περισσότερο υπεύθυνες για τη σημερινή δημοσιονομική κατάρρευση θεωρούνται οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή (2004 - 2009). Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου (1981 - 1989 και 1993 - 1996) και οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη (1996 - 2004) φαίνεται να χρεώνονται από την κοινή γνώμη με σχετικά ισοδύναμα μερίδια ευθύνης (14% και 12% αντιστοίχως).
www.mavris.gr/www.publicissue.gr
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100038_07/03/2010_393389
Σάββατο 6 Μαρτίου 2010
περικοπές επιδομάτων - αύξηση ΦΠΑ - δημοσκόπηση
«Οχι» στις περικοπές των επιδομάτων Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων, αλλά και στην αύξηση του ΦΠΑ λέει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, αναγνωρίζοντας ωστόσο την αναγκαιότητα των μέτρων.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kάπα Research για την εφημερίδα «Το Βήμα», οι πολίτες διαφωνούν με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την αύξηση ως 2% στους συντελεστές του ΦΠΑ και με το πάγωμα όλων των συντάξεων για το 2010, ενώ αντιθέτως επιδοκιμάζουν τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες και ιδιαίτερα στις αποδοχές των πολιτικών και των ανώτατων κρατικών λειτουργών.
Συγκεκριμένα, το 67,4% των ερωτηθέντων εκφράζει τη διαφωνία του για την περικοπή του 30% των επιδομάτων Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων, ενώ με την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα διαφωνεί με το 63,8%, με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ το 64,2% και με την επιβολή ειδικού φόρου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ [DEHr.AT] το 85,7%.
Ωστόσο από την άλλη πλευρά, το 36,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συμφωνεί με τα νέα μέτρα και ένα άλλο 10,1% δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί.
Την ίδια ώρα ποσοστό 40,4% δηλώνει ότι διαφωνεί και 7,5% ότι μάλλον διαφωνεί, γεγονός που δείχνει ότι η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη όσον αφορά την αναγκαιότητα των μέτρων.
Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010
Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010
Έρευνα: Στα 790 εκατ. ευρώ η μικροδιαφθορά στην Ελλάδα
Σε περίπου 790 εκατ. ευρώ εκτιμάται το μέγεθος της μικροδιαφθοράς στην Ελλάδα το 2009, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς».
Στην κορυφή των φορέων του δημόσιου τομέα όπου εντοπίζονται περιστατικά διαφθοράς βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και ακολουθούν οι πολεοδομίες, οι εφορίες, το ΙΚΑ και οι νομαρχίες.
Παρότι η διαφθορά στο δημόσιο τομέα παρουσιάζει το 2009 ελαφρά μείωση, σε σύγκριση με το 2008 (9,3% έναντι 9,5%), στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται σταδιακή αύξηση.
Για παράδειγμα, ενώ το 4,4% των ερωτώμενων νοικοκυριών κατήγγειλε περιστατικά διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα το 2007, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 5,1% το 2008 και έφθασε το 5,3% το 2009.
Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, τα περιστατικά διαφθοράς σημειώνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, γιατρούς/ιατρεία, κλινικές, δικηγόρους/νομικούς, τράπεζες, σχολές οδηγών, ΚΤΕΟ και εμπλεκόμενους στον κατασκευαστικό τομέα (πολιτικούς μηχανικούς/αρχιτέκτονες, κατασκευαστικές/τεχνικές/οικοδομικές εταιρείες, μεσίτες).
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, η μέση τιμή ανά «λάδωμα» στο δημόσιο τομέα ανέρχεται σε 1.355 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα σε 1.671 ευρώ.
Τα περιστατικά αφορούν κατά 60,7% το δημόσιο τομέα (μοιραία, αφού ο συγκεκριμένος τομέας είναι ιδιαιτέρως διογκωμένος στη χώρα), κατά 31,1% τον ιδιωτικό τομέα και κατά 8,1% συνδυασμένα τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος του χρηματισμού εκτιμάται ότι στο δημόσιο τομέα ανέρχεται σε 462 εκατ. ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα σε 325 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το εκτιμώμενο μέγεθος συνολικής διαφθοράς το 2007 ανερχόταν σε 639 εκατ. ευρώ, το 2008 αυξήθηκε σε 748 εκατ. ευρώ και πέρσι σε 787 εκατ. ευρώ. Σε μια χρονιά, δηλαδή, σημειώθηκε αύξηση των χρημάτων που έχουν διοχετευθεί στη μικρο-διαφθορά κατά 39 εκατ. ευρώ.
Οπως εξήγησαν κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς» Κώστας Μπακούρης, ο διευθυντής της οργάνωσης Αρις Συγγρός και ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, στην έρευνα μετράται η μικροδιαφθορά ή άλλως κοινωνική διαφθορά και όχι η διαπλοκή (πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική) και οι υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται πολυεθνικές.
Το πιο, ίσως, ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας που -όπως σημείωσε ο κ. Μπακούρης- συνιστά «αναπάντητο ερώτημα», είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στο φαινόμενο της διαφθοράς.
Το 97% των ερωτώμενων δηλώνει ότι θα δώσει χρήματα για να περάσει τις εξετάσεις για την άδεια οδήγησης. Ποσοστό 96% διατίθενται να δώσει χρήματα σε εφοριακό για να τακτοποιήσει τα χρέη τους, σε υπάλληλο της πολεοδομίας για να αποκτήσει οικοδομική άδεια, σε αστυνομικό για να μη δώσει κλήση, σε ΚΤΕΟ για να «περάσει» το αυτοκίνητο τους. Το 88% θεωρεί θεμιτό να βάλει «μέσο» για να προσληφθεί ένας συγγενής, να δώσει χρήματα σε γιατρό για να τον προσέξει καλύτερα κ.λπ.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το ίδιο 98,7% ζητά να εφαρμόζονται οι νόμοι, το 96% να τιμωρούνται αυστηρά όσοι πιάνονται να παίρνουν «μίζες» ή «φακελάκια», το 88% να εφαρμόζεται πραγματικά το «πόθεν έσχες» για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 84% να καθιερωθεί κώδικας επαφής και συμπεριφοράς για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 73% να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες κατά της διαφθοράς κ.λπ.
Σύμφωνα με τον κ. Συγγρό, μόνο η μικροδιαφθορά συνιστά το 1% του τρέχοντος προϋπολογισμού της χώρας. Στις περισσότερες προηγμένες, ευρωπαϊκές χώρες της Δύσης και του Βορρά η μικροδιαφθορά συναντάται σε πολύ μικρότερο βαθμό. Αυτά τα κράτη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα φοροδιαφυγής και σκανδάλων μεγάλων εταιρειών.
Ελ. Βενιζέλος: Iστορικό ρεκόρ σε επιβάτες
Το 2010 ξεκίνησε θετικά για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με την επιβατική κίνηση να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο πετυχαίνοντας μάλιστα ιστορικό ρεκόρ Ιανουαρίου και συνεχίζοντας την ανοδική τάση που παρουσιάστηκε στο τέλος του 2009. Συγκεκριμένα οι επιβάτες τον πρώτο μήνα του 2009 ανήλθαν σε 1.051.683 άτομα έναντι 950.729 τον αντίστοιχος μήνα του προηγούμενου έτους.
Η αύξηση προήλθε κυρίως από την επιβατική κίνηση εσωτερικού η ποία ενισχύθηκε σημαντικά κατά 18,8% με τους επιβάτες να ανέρχονται σε 451.368 φέτος έναντι 380.056 τον Ιανουάριο του 2009. Οι επιβάτες εξωτερικού αυξήθηκαν φέτος στους 600.315 έναντι 570.673 επιβατών το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι καταγράφοντας αύξηση κατά 5,2%.
Συνολικά, η αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 10,6% για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων, κατατάσσει την Αθήνα στη δεύτερη θέση ανάμεσα στα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή μέση αύξηση να είναι στο επίπεδο του 2,3%.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/571500/Article.aspx
Τρίτη 2 Μαρτίου 2010
Δεσπόζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά
Συμμετοχή έχουν γερμανικές εταιρείες και σε αρκετά μεγάλα έργα, όπως το Μετρό και κάποιοι αυτοκινητόδρομοι.
Ακόμα και πριν από την εισαγωγή του ευρώ, Έλληνες οικονομολόγοι είχαν επιχειρήσει να θέσουν το ζήτημα με την εκτίμηση ότι τα χρήματα που παίρνει η χώρα μας μέσω των κοινοτικών πλαισίων στήριξης δημιουργούν πολλαπλάσιο εισόδημα για τις μεγάλες χώρες της Ένωσης, όπως η Γερμανία. Ωστόσο, αυτή η συζήτηση δεν έγινε ποτέ...
Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 135 γερμανικές επιχειρήσεις- στις οποίες περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι γερμανικοί κολοσσοί- απασχολώντας συνολικά περίπου 22.000 εργαζομένους, με τζίρο σε ετήσια βάση είναι της τάξεως των 7 δισ. ευρώ.
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στις τηλεπικοινωνίες, η γερμανική Deutsche Τelekom ελέγχει εδώ και δύο χρόνια τον κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της χώρας, τον ΟΤΕ, ενώ στον ευρύτερο τομέα των τηλεπικοινωνιών δεσπόζει η πολυσυζητημένη Siemens. Στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες έριχναν ανέκαθεν βαριά τη σκιά τους οι γερμανικές εταιρείες, με τη Siemens να αποτελεί τον μεγαλύτερο εκπρόσωπό τους. Ακόμα και στη γέννηση του ΟΤΕ οι Γερμανοί ήταν παρόντες, αφού η Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία, που ίδρυσε τη δεκαετία του 1930 η Siemens, ήταν η βάση για τη δημιουργία μετά τον πόλεμο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Οι Γερμανοί, που αυτή τη στιγμή έχουν στην κατοχή τους το 30% των μετοχών του ΟΤΕ, επιδιώκουν την περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου τους προκειμένου να έχουν τον πλήρη έλεγχο του Οργανισμού.
«ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Ηochtief απλώνοντας τα φτερά της... βρέθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) με ποσοστό 40,01%, ελέγχοντας και το μάνατζμεντ της επιχείρησης του αεροδρομίου. Το ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 55%, ενώ μικρό ποσοστό της τάξεως του 5% ανήκει στην οικογένεια Κοπελούζου.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρέθηκε αρκετές φορές σε διαπραγματεύσεις με την Ηochtief ώστε να προχωρήσουν από κοινού στην είσοδο του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η Ηochtief ζητούσε την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης που υπογράφτηκε το 1995 και λήγει το 2020 για περίπου 5 με 10 χρόνια ακόμη. Στελέχη της εταιρείας συνέδεαν άμεσα την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο με την ανανέωση της σύμβασης, καθώς με την είσοδο του αεροδρομίου στο Χ.Α. θα απαιτηθούν επιπλέον επενδύσεις οι οποίες θα πρέπει να αποσβεστούν. Η Ηochtief έχει παράλληλα εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον της να αναλάβει το μάνατζμεντ και την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης, καθώς και τη διαχείριση του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
ΟΣΕ
Η γερμανική πολυεθνική Siemens κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια στις προμήθειες του ΟΣΕ, είτε αυτές αφορούν τροχαίο υλικό (τρένα) είτε έργα υποδομής (συστήματα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης κ.λπ.).
Το 1997 μέσω των προγραμματικών συμφωνιών υπεγράφησαν συνολικά 13 προγραμματικές συμφωνίες και συμβάσεις διαρκείας μεταξύ ΟΣΕ και κοινοπραξιών, στις οποίες συμμετείχαν ελληνικές βιομηχανίες και αλλοδαπές εταιρείες που κατείχαν τη σχετική τεχνογνωσία για παραγωγή τροχαίου υλικού. Και οι 13 συμφωνίες ενεργοποιήθηκαν το 1999.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στον τομέα του τουρισμού εδώ και πολλά χρόνια σημαντική είναι η συμβολή του γερμανικού στοιχείου. Τo 40% των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα προέρχονται από γερμανόφωνες χώρες. Την ίδια στιγμή, μεγάλοι γερμανικοί τουροπερέιτορ (ΤUΙ) έχουν επενδύσει στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις (Grecotel).
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ
Η Ηochtief είναι η μόνη γερμανική εταιρεία που συμμετέχει στις κοινοπραξίες για την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων. Η συμμετοχή της αφορά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα, συνολικού μήκους 365 χιλιομέτρων και την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου ΜαλιακόςΚλειδί, συνολικού μήκους 230 χιλιομέτρων.
Το κόστος για την κατασκευή του πρώτου αυτοκινητοδρόμου ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ και η Ηochtief συμμετέχει με ποσοστό 25%. Η κοινοπραξία έχει αναλάβει και τη συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου αλλά και την εκμετάλλευσή του για 30 χρόνια. Σε 1,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός- Κλειδί. Εδώ, η Ηoctief συμμετέχει με ποσοστό 35%. Και σε αυτήν την περίπτωση η κοινοπραξία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου για 30 χρόνια.
ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ αυτοκίνητο θεωρείται στην Ελλάδα- και όχι μόνο- συνώνυμο της ποιότητας και της αξιοπιστίας, γι΄ αυτό και οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να το αποκτήσουν. Η συγκεκριμένη τάση αποτυπώνεται στις πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα μας, όπου τα γερμανικά μοντέλα κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο της συνολικής αγοράς. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, πωλήθηκαν το 2009 στη χώρα μας 220.548 Ι.Χ., από τα οποία οι 62.267 κατασκευάζονται από εταιρείες γερμανικών συμφερόντων. Αν προσθέσουμε μάλιστα και τις πωλήσεις της Οpel και της Ford, οι οποίες είναι μεν αμερικανικές εταιρείες αλλά διαθέτουν μεγάλες μονάδες παραγωγής επί γερμανικού εδάφους απασχολώντας έτσι δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, τότε ο συνολικός αριθμός φτάνει τα 95.084 επιβατηγά Ι.Χ.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4562866