Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Χαλαρώστε για να… θυμάστε καλύτερα

Οι αναμνήσεις που είναι πιο δυνατές και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια είναι αυτές που σχηματίζονται όταν είμαστε χαλαροί, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι υπό συνθήκες χαλαρότητας οι νευρώνες που σχετίζονται με τη μνήμη συγχρονίζονται με συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα.

Οι ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι διεξήγαγαν τη συγκεκριμένη έρευνα, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους ανοίγουν το δρόμο για καινούργιες θεραπείες για τους ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες ή πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας, σύμφωνα με το Reuters.

«Η εν λόγω έρευνα στοιχειοθετεί άμεση σχέση μεταξύ των γεγονότων σε επίπεδο κυκλώματος του εγκεφάλου και στις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη συμπεριφορά», τονίζει ο Ueli Rutishauser από το California Institute of Technology που συμμετείχε στην έρευνα.

Ο συγχρονισμός στον εγκέφαλο επηρεάζεται από τα «κύματα θήτα», τα οποία σχετίζονται με τη χαλαρότητα, την ονειροπόληση και την υπνηλία, αλλά και με τη μάθηση και το σχηματισμό της μνήμης, εξηγούν οι επιστήμονες στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».

Παρότι οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι το μυαλό των χαλαρών ανθρώπων αποτυπώνει ευκολότερα τις νέες πληροφορίες, η εν λόγω μελέτη ρίχνει φως στο μηχανισμό με τον οποίο οι «νευρώνες της χαλαρότητας» συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1795058

Δεν υπάρχουν σχόλια: