Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Υπέρ των μέτρων η πλειονότητα των Ελλήνων

Κυριακή, 9 Μαϊου 2010

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες τάσσονται υπέρ των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά τα τραγικά γεγονότα αυτής της εβδομάδας. Άλλη εικόνα παρουσιάζουν δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν τα γεγονότα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα», πλειονότητα προτιμά το πακέτο στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, έστω κι αν αυτό συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, από τη χρεοκοπία και δηλώνει πρόθυμη να κάνει θυσίες ώστε να επιλυθεί η κρίση.

Το ερώτημα που τέθηκε στους 1.000 συμμετέχοντες ήταν: «Είστε υπέρ του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ που αποσκοπεί στη διάσωση της χώρας ή υπέρ της απόρριψής του με κίνδυνο χρεοκοπίας;»

Σύμφωνα με την ALCO το 54.2% απάντησαν ότι είναι υπέρ του πακέτου και το 33,2% κατά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης: «Πιστεύεται ότι η οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερες θυσίες ή με περισσότερες απεργίες και διαδηλώσεις;»

Το 51,4% απάντησε ότι η απάντηση είναι οι θυσίες και το 28% ότι η απάντηση είναι οι απεργίες και οι διαδηλώσεις.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 5 και 7 Μαΐου.

Παρόμοια τα ευρήματα της έρευνας της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής».

Το 55,2% των πολιτών δηλώνει ότι δέχεται το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης (ναι 37,1% - μάλλον ναι 18,1%), έναντι 44,6% που το απορρίπτει (όχι 36,3% - μάλλον όχι 8,3%).

Το 56,3% προτιμά την περικοπή μισθών από τη χρεοκοπία της χώρας, ενώ το 74,8% δηλώνει ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Οι πολίτες σε ποσοστό 71,3% ζητούν από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να λειτουργήσουν σε κλίμα συναίνεσης, έναντι 22,2% που ζητά δυναμική αντίσταση.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν πρέπει να σταματήσουν οι διαδηλώσεις μετά τα τραγικά γεγονότα της Τετάρτης, το 45,3% δηλώνει «ναι ή μάλλον ναι» και το 53,2% «όχι ή μάλλον όχι».

Η πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research έγινε στις 6 Μαΐου σε δείγμα 1.030 ατόμων.

Νωρίτερα, πριν από τα δραματικά επεισόδια της Τετάρτης, είχε διενεργηθεί η δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής της Κυριακής», η οποία έδωσε διαφορετική εικόνα για τη στάση της κοινής γνώμη.

Στις 4 Μαίου, όταν πραγματοποιήθηκε η έρευνα, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (66%) τάσσονταν κατά των μέτρων.

Ακόμα, το 68% των 527 ερωτηθέντων στήριζε τις διαδηλώσεις και το 39% δήλωνε ότι θα ήταν πρόθυμο να συμμετάσχει ενεργά σε αυτές.

Εξάλλου, σε άλλη δημοσκόπηση της ALCO που διενεργήθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα, το 51,3% είχε απαντήσει ότι θα κατέβει στους δρόμους αν ανακοινωθούν περισσότερα μέτρα λιτότητας, ενώ το 33,1% ήταν έτοιμοι να κάνουν περισσότερες θυσίες.

2 σχόλια:

koulpa είπε...

τι αηδιαστικό πράγμα η κοινωνική μηχανική.. :):)
χαχα σα να σε ρωτάνε.. να σε σκοτώσουμε με φρέσκα σύκα ή με σάπια;.. :):)
ποιός μπορεί να πιστεύει ότι με αυτά τα μέτρα.. τα αντικαπιταλιστικά.. θα αποφευχθεί μια καπιταλιστική πτώχευση;;;; :):)
δε με ενδιαφέρει προσωπικά.. πάντα επιβιώνω.. τα παιδιά με αυτούς τους γωνείς λοιπάμαι.. :):)
την καλησπέρα μου :):)

geokalp είπε...

"τα παιδιά με αυτούς τους γωνείς"
μεγάλη αλήθεια

τη καλημέρα μου και καλή εβδομάδα