Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Κυβερνήσεις συνεργασίας προτιμούν οι πολίτες

Μόλις 1 στους 5 πολίτες (19%) τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue για την «Καθημερινή». Αντίθετα το 50% των ερωτηθέντων προτιμά είτε τις κυβερνήσεις συνεργασίας (35%), είτε την οικουμενική (15%).

Παράλληλα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση εμφανίζεται αισθητά μειωμένη κατά 9%, με το ποσοστό των ικανοποιημένων να ανέρχεται στο 22% και των δυσαρεστημένων στο 76%.

Αρκετά χειρότερη είναι η εικόνα της ΝΔ, η ικανοποίηση από τη λειτουργία της οποίας καταγράφεται στο 8%, ενώ οι δυσαρεστημένοι αγγίζουν το 89%.

Όπως προκύπτει από το βαρόμετρο, το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα αυτή του ΠΑΣΟΚ το 4% αυτή της ΝΔ και 59% καμία από τις δύο.

Σε ό,τι αφορά την εκλογική επιρροή των κομμάτων το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 45% και ακολουθούν η ΝΔ με 27%, το ΚΚΕ με 10%, ενώ από 6% συγκεντρώνουν ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει, σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue, o Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 43% έναντι 18% του κ. Σαμαρά.

Οργισμένοι οι πολίτες

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, που δηλώνουν οργισμένοι με τα κόμματα και τους πολιτικούς, αγγίζει το 91%.

Μάλιστα, 95 στους 100 ερωτηθέντες να δηλώνουν πως την οργή τους θα περιόριζε η απομάκρυνση πολιτικών, που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, και 93 από τους 100 να ζητούν φυλάκιση εκείνων, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Alco, η αδιευκρίνιστη ψήφος (λευκό, άκυρο, αποχή, δεν ξέρω/δεν απαντώ) αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα με συνολικό ποσοστό 36,1%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ με ποσοστά 26,3% και 18,3% αντίστοιχα.

Άδικα κατανεμημένα τα βάρη, εκτιμούν οι πολίτες

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της εταιρείας MARC, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ούτε τα κόμματα, ούτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απολαμβάνουν πλέον την εκτίμηση των πολιτών, καθώς οι χειρισμοί τους κρίνονται από τους περισσότερους λανθασμένοι.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (87,8%) οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα βάρη από τα μέτρα που ελήφθησαν είναι άδικα κατανεμημένα, ενώ σε ποσοστό 47,5% «διαβλέπουν» ότι η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία, σε αντίθεση με το 42,6%, που εκτιμούν το αντίθετο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1816737

_________________________________________________

Πέρα από το τι πιστεύουν οι πολίτες, πρόκειται για μια άψογη προετοιμασία της κοινωνίας για μια νέα οικουμενική (λέμε τώρα...) μπας και είναι δυνατόν να περάσουν μερικά ακόμα μέτρα "προς όφελος" των ιθαγενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: