Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Ο πιο ζεστός Απρίλιος στην ιστορία

Ο φετινός Απρίλιος ήταν ο πιο ζεστός στην ιστορία, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2010 ήταν το θερμότερο από τότε που τηρούνται αρχεία θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, τον Απρίλιο του 2010 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας διαμορφώθηκε στους 14,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στη Γη κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2010 και ήταν 13,3 βαθμοί Κελσίου (το θερμότερο πρώτο τετράμηνο έτους που έχει υπάρξει ποτέ).

Η άνοδος της θερμοκρασίας δεν υπήρξε ομοιόμορφη στον πλανήτη. Οι περιοχές που είχαν υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο τους, ήταν ο Καναδάς, η Αλάσκα, οι ανατολικές ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νότια Ασία, η Βόρεια Αφρική και η βόρεια Ρωσία. Χαμηλότερη του μέσου όρου τους θερμοκρασία κατέγραψαν η Μογγολία, η Αργεντινή, η ανατολική Ρωσία, οι δυτικές ΗΠΑ και η Κίνα.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς κλιματολόγους, το θερμό ρεύμα Ελ Νίνιο του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού εξασθένησε φέτος τον Απρίλιο, καθώς οι θερμοκρασιακές ανωμαλίες στην επιφάνεια της θάλασσας μειώθηκαν.

Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ ( www.noaa.gov ) οι πάγοι στην Αρκτική θάλασσα παρέμειναν κάτω από το φυσιολογικό επίπεδό τους για 11ο συνεχόμενο Απρίλιο, καλύπτοντας μιας συνολική έκταση 14,7 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αντίθετα, οι πάγοι της Ανταρκτικής παρέμειναν φέτος τον Απρίλιο κοντά στο διαχρονικό μέσο όρο τους, μόλις 0,3% κάτω από την μέση έκτασή τους κατά την περίοδο 1979-2000.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1817685

Δεν υπάρχουν σχόλια: