Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Τούνελ 20ετίας βλέπουν οι Έλληνες

Αντίθετοι με το μνημόνιο δηλώνουν οι Έλληνες έναν χρόνο μετά την υιοθέτησή του. Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue που παρουσίασε χθες το βράδυ ο ΣKAΪ, το 62% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι όροι της δανειακής σύμβασης που κλήθηκε να υπογράψει η χώρα τελικά έβλαψαν. Το 75%, μάλιστα, δηλώνει ότι έχει αρνητική γνώμη για το ΔΝΤ, ενώ το 69% πιστεύει πως πρέπει να φύγει από την Ελλάδα. Αντίθετα, υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το 59%.

Καμία εμπιστοσύνη δεν δείχνει η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ενώ τον Φεβρουάριο του 2010 συγκέντρωνε την αρνητική γνώμη μόνο του 43%, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευτεί στο 77%. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δεν πείθει τέσσερις στους πέντε Έλληνες. Οριακά καλύτερη είναι η εικόνα για τον κ Α. Σαμαρά, για τον οποίο οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 64%.

Όλοι οι ερωτηθέντες, πάντως, δείχνουν να συμφωνούν ότι θα χρειαστεί πάνω από μία δεκαετία για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση. Μάλιστα, το 40% πιστεύει ότι θα απαιτηθούν 20 χρόνια, ποσοστό που πριν από μερικούς μήνες ήταν μόλις 18%.

Από την άλλη πλευρά, όμως, μόλις το 13%, ή σχεδόν ένας στους δέκα ερωτηθέντες, εκτιμά ότι το μνημόνιο βοήθησε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογο ποσοστό των πολιτών (62%) δηλώνει πως είναι προσωπικά κατά της υπογραφής του.

Μήνα με τον μήνα, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, η άρνηση των Ελλήνων να δεχτούν το μνημόνιο ως απάντηση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας αυξάνεται, γεγονός που δείχνει πως οι εξελίξεις απογοήτευσαν ακόμα και αυτούς που πίστευαν ότι θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβλημα. Απόλυτα αντίθετοι δηλώνουν και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., καθώς το 77% εξ αυτών θεωρεί ότι ήταν βλαπτικό για τη χώρα.

Στους πολιτικούς, πάντως, πέφτει το «ανάθεμα». Το 33% των πολιτών κρίνει ότι οι εξελίξεις στη χώρα είναι αποτέλεσμα της δράσης του πολιτικού δυναμικού. Το 21% επικεντρώνει την κριτική του στις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν.

Στην προσπάθεια να οριοθετηθεί η απόδοση των ευθυνών, στην ερώτηση δηλαδή που ζητούσε από τους συμμετέχοντες να ιεραρχήσουν το μέγεθος των ευθυνών με βάση συγκεκριμένες απαντήσεις, το 98% βάζει στο κάδρο τις κυβερνήσεις, το 89% τη δράση των κερδοσκόπων και ποσοστό της τάξης του 70% τις τράπεζες αλλά και τις επιλογές ξένων κυβερνήσεων.

Θα πτωχεύσουμε
; Είναι πιθανό, αποφαίνεται η Public Issue, καθώς το 64% όσων ρώτησε εκτιμά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ορατό. Το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν 38% έναν χρόνο πριν.

Η πίστη στον διάλογο, πάντως, παραμένει. Το 53% των Ελλήνων απάντησε πως η λύση στο πρόβλημα θα είναι η συνδιαλλαγή με τους πιστωτές. Αντίθετα, το 17% εκτιμά πως θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, ενώ ανάλογο (17%) είναι το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι θα πρέπει απλώς να υλοποιήσουμε το μνημόνιο...

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/640091/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: