Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Σε ύψη ρεκόρ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λέει η ΙΕΑ

Εντείνονται οι φόβοι για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πέραν του επικίνδυνου «ορίου» των δυο βαθμών Κελσίου, μετά τις μετρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας (ΙΕΑ) που έδειξαν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από κάθε άλλη φορά, αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Όπως εκτιμά η ΙΕΑ, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το 2010 συνοδεύτηκε με μια αύξηση κατά 1,6 γιγατόνους των εκπομπών του CO2, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. "Αυτή είναι η χειρότερη εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές του CO2", τονίζει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ.
Δεδομένου ότι η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί πως μια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από δυο βαθμούς Κελσίου θα είχε ως αποτέλεσμα μια "επικίνδυνη κλιματική αλλαγή", η ΙΕΑ προειδοποίησε ότι οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 32 γιγατόνους το 2020.
Όμως, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, οι εκπομπές αυτές έφθασαν ήδη τους 30,6 γιγατόνους το 2010. Αυτό είχε σαν συνέπεια ο Νίκολας Στερν του London School of Economics, συντάκτης έκθεσης για την κλιματική αλλαγή, να προειδοποιεί για τις χειρότερες συνέπειες εάν δε μειωθούν οι εκπομπές του CO2.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις "υπάρχουν 50% πιθανότητες η θερμοκρασία ν΄αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου γύρω στο 2.100", γράφει η εφημερίδα. "Μια τέτοια θερμοκρασία θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και τα μέσα επιβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, γεγονός που θα οδηγούσε σε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και σε συγκρούσεις", προσθέτει η εφημερίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=279759

Δεν υπάρχουν σχόλια: