Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ανταγωνιστικότητα: Στην 56η θέση μεταξύ 59 χωρών

Δέκα θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με το 2010 κατατάσσεται η χώρα μας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του International Institute for Management Development (IMD) για το 2011, καταλαμβάνοντας την 56η θέση, μεταξύ των 59 υπό μελέτη χωρών.
Η πτώση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) που παρουσίασε τα αποτελέσματα, στα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας, τους επιμέρους οικονομικούς δείκτες και τις σχετικές προβλέψεις για την εξέλιξή τους.
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται το Χονγκ � Κονγκ (1ο), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) (2ες) και η Σιγκαπούρη (3η), χώρες οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια μονοπωλούν τις τρεις πρώτες θέσεις, με κάποιες απλώς εναλλαγές.
Η δεκάδα με τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο συμπληρώνεται από τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ταϊβάν, τον Καναδάς, το Κατάρ, την Αυστραλία και τη Γερμανία.
Επιδείνωση παρουσιάζει εν τω μεταξύ η χώρα μας και σε ό,τι αφορά σε επιμέρους κατηγορίες δεικτών.
Συγκεκριμένα, η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε κατά δέκα θέσεις όσον αφορά στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» με αποτέλεσμα από την 48η το 2010, να βρίσκεται πλέον στην 58η, δηλαδή στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τη χειρότερη θέση που είχε ποτέ από το 1999, ξεπερνώντας μόνον την Βενεζουέλα.
Στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» η Ελλάδα απώλεσε δυο θέσεις και από την 54η το 2010, βρίσκεται πλέον στην 56η, πάνω από την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία.
Στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» η θέση της χώρας μας επιδεινώθηκε κατά οκτώ θέσεις και από την 45η το 2010 βρίσκεται πλέον στην 53η για το 2011.
Αντιθέτως, βελτιωμένες είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των «Υποδομών», όπου η χώρα μας καταλαμβάνει πλέον την 32η θέση, από την 33η που κατείχε το 2010.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1974124

Δεν υπάρχουν σχόλια: