Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Δεν πείθουν Παπανδρέου, Σαμαράς

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα του Βαρόμετρου είναι η πρωτοφανής δυσπιστία που καταγράφεται τόσο έναντι του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών. Οκτώ στους δέκα πολίτες (77% και 80% αντίστοιχα) δηλώνουν ότι «δεν τους εμπιστεύονται» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ πρωτόγνωρη είναι η αμφισβήτησή τους και από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που φτάνει στο 49% για τον κ. Παπανδρέου και στο 61%(!) για τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σημειωτέον, δε, ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης βαίνει διαρκώς αυξανόμενο εδώ και 12 μήνες, ένδειξη που είναι επιβεβαιωτική ότι οι πολίτες κάθε άλλο παρά πίστεψαν τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία.
Με ανάλογη επιφυλακτικότητα, όμως, αντιμετωπίζεται και ο κ. Αντ. Σαμαράς, καθώς το 64% των πολιτών θεωρεί ότι είναι εσφαλμένη η στάση του στα θέματα της οικονομίας, έναντι μόνον του 21% που τη χαρακτηρίζει σωστή. Σημειωτέον δε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλείται να πείσει πρωτίστως τους δικούς του ψηφοφόρους, καθώς το 35% εξακολουθεί να αμφισβητεί την ορθότητα των πολιτικών του επιλογών.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η ολοένα και διογκούμενη δυσπιστία των πολιτών για την πορεία της οικονομίας αγγίζει πλέον και μη πολιτικά πρόσωπα, με το 49% να δηλώνει ότι έχει αρνητική γνώμη για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο και μόνον το 30% θετική.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_19/05/2011_442583

Σε εξαιρετικά δυσμενές και δύσκολο περιβάλλον εξελίσσεται η προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Η κοινή γνώμη, ένα χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής του Μνημονίου, διακατέχεται από κόπωση και άρνηση στην εφαρμογή των επιταγών του, όπως καταγράφεται στο βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση θα είναι επίπονη και σημαντικά μεγαλύτερης διάρκειας απ' ό, τι θεωρούσαν αρχικά.
Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, προκύπτει αύξηση εκείνων που επιθυμούν επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους και πληρωμή μόνο μέρους του, με το ποσοστό τους να φθάνει στο 53%, έναντι 40% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παράλληλα, μειώνεται από 29% σε 17% το ποσοστό εκείνων που απαντούν ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η εφαρμογή του Μνημονίου και να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος στο σύνολό του, ενώ από 7% σε 17% αυξάνεται το ποσοστό όσων ζητούν να προχωρήσει η χώρα σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές της. Η δυσκολία που βλέπουν οι πολίτες στην επιτυχή υλοποίηση των επιταγών του Μνημονίου, αποτυπώνεται και στην τοποθέτησή τους απέναντι στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, με το 64% να το θεωρεί πιθανό, έναντι 32% που το θεωρεί μη πιθανό. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2010, τα ποσοστά για το συγκεκριμένο θέμα έχουν σχεδόν πλήρως αντιστραφεί. Τότε, το 38% θεωρούσε πιθανή τη χρεοκοπία, έναντι 59%, που απαντούσε αρνητικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι πολίτες φαίνεται, επίσης, να αντιλαμβάνονται, πλέον, ως πολύ πιο δύσκολη την κατάσταση. Ενώ ένα χρόνο πριν, το 32% των πολιτών εκτιμούσε ότι θα χρειαστούν 5 - 10 χρόνια για αντιμετώπιση του χρέους και το 20% θεωρούσε ότι αυτό μπορεί να γίνει σε 3 - 5 χρόνια, τώρα το 40% δηλώνει ότι θα απαιτηθούν περισσότερα από 20 χρόνια και το 29% αναφέρεται σε διάστημα 10 - 20 ετών.
Οι υπεύθυνοιΜεγάλη ευθύνη για τη διαμόρφωση του χρέους αποδίδει το 98% των ερωτηθέντων στις ελληνικές κυβερνήσεις. Ακολουθούν οι κερδοσκόποι με 89%, οι ελληνικές τράπεζες (70%), οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε. (67%), οι ξένες τράπεζες (60%). Στο ερώτημα «τι φταίει για το έλλειμμα και το χρέος», το 33% απαντά οι πολιτικοί, το 21% οι κυβερνήσεις, ακολουθούν η κακοδιαχείριση και η διαφθορά (13%), ενώ ένα 11% αποδίδει ευθύνες στους ίδιους τους Ελληνες. Ενα χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής του Μνημονίου, το 62% των πολιτών εκτιμά ότι έβλαψε τη χώρα, με μόλις το 13% να θεωρεί ότι την ωφέλησε. Την ίδια στιγμή, μόλις το 24% θεωρεί ότι είναι μονόδρομος και το 69% απαντά αρνητικά. Ακριβώς ένα χρόνο πριν, το 32% θεωρούσε ότι είναι μονόδρομος το Μνημόνιο και η εφαρμογή των μέτρων που συμπεριλαμβάνει, ενώ το 59% των ερωτηθέντων είχαν αντίθετη άποψη. Αναμενόμενο είναι, λοιπόν, ότι το 62% τάσσεται κατά του Μνημονίου, ενώ υπέρ δηλώνει το 15%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100001_19/05/2011_442584

Δεν υπάρχουν σχόλια: