Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό η ανεργία τον Οκτώβριο

Ο αριθμός των ατόμων χωρίς δουλειά στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Περίπου 16,294 εκατ. άτομα ήταν άνεργα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1995 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώνεται στο 10,3% του εργατικού δυναμικού της Ευρωζώνης, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 1998.

Τα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, καθώς οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους και μειώνουν τις δαπάνες για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους.

Η αυξανόμενη ανεργία θα καταστήσει δυσκολότερο για τα κράτη να μειώσουν τα χρέη τους, εφόσον ενισχύεται το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης και μειώνονται τα φορολογικά έσοδα.

Σημειώνεται πως το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ισπανία, όπου έφτασε το 22,8% τον Οκτώβριο.


http://www.capital.gr/news.asp?id=1343279

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

133 εκατ. υποψήφιοι για 18.000 θέσεις στο Δημόσιο

Ο ονομαστικός έλεγχος είναι απαραίτητος πριν από τις εξετάσεις του κινεζικού ΑΣΕΠ, όπου 133 εκατομμύρια υποψήφιοι διαγωνίζονται για 18.000 θέσεις και οι πιθανότητες επιτυχίας τους διαμορφώνονται σε μία στις... 7.300. Σημεία των καιρών στην Κίνα, όπου καθώς φαίνεται, πλην της δημοφιλίας που συνεχίζει να έχει το Δημόσιο, λίγα πράγματα θυμίζουν πλέον την παραδοσιακή Απω Ανατολή – ούτε καν το κινεζικό ωροσκόπιο. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, εταιρεία απεφάνθη ότι Σκορπιοί και Παρθένοι είναι πολύ κυκλοθυμικοί και επικριτικοί χαρακτήρες και καλό θα ήταν να μην υποβάλουν αίτηση πρόσληψης, ενώ Καρκίνοι, Ιχθύες και Ζυγοί έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/11/2011_464431

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΤτΕ: 15,4% η μείωση μισθών πέρυσι και φέτος

Σάρωσε τους μισθούς όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα το Μνημόνιο. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί περισσότερο από 15,4% την τελευταία διετία. Η μείωση βέβαια των καθαρών αποδοχών είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς στις περικοπές των μισθών θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα αλλεπάλληλα φορολογικά χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση (έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τέλος ακινήτων κ.ο.κ.).
Η ΤτΕ προβλέπει ότι φέτος ένας στους τέσσερις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα θα υποστεί κούρεμα του μισθού του κατά τουλάχιστον 10%.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2011 η μείωση των ακαθάριστων αποδοχών (πριν από τη φορολογία) έφτασε το 6,3% σε πραγματικούς όρους. Την προηγούμενη χρονιά η μείωση των αποδοχών ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αγγίζοντας το 9,1%.
«Αναπόφευκτη απώλεια»
Η μείωση των αμοιβών και η επακόλουθη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες για τη συνεχιζόμενη ύφεση στην οικονομία. Η οικονομική δραστηριότητα έχει δεχθεί «καίριο πλήγμα» από τη συνεχιζόμενη αποχή από την κατανάλωση. Ωστόσο, η ΤτΕ επισημαίνει ότι η «παράπλευρη αυτή απώλεια» είναι αναπόφευκτη, στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, αλλά και της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο Τομέα την περίοδο αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτήν που υπέστη ο ιδιωτικός. Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΤτΕ προκύπτει ότι η μείωση των μέσων ονομαστικών ακαθάριστων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων φέτος θα φτάσει το 4,9% (από -8,5% το 2010), ενώ των μισθωτών στον επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας το 2,7% (από -3,1% το 2010).
Επιχειρησιακές συμβάσεις
Στο σύνολο της οικονομίας, η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι οι μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, το βαθμολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία, οι μειώσεις των αποδοχών σε ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και η ενθάρρυνση των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν σε μείωση των μέσων ονομαστικών ακαθάριστων αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας κατά 3,3%, έναντι μείωσης κατά 4,8% το 2010.
Η μείωση των ακαθάριστων (προ φορολογίας) αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας, σε πραγματικούς όρους, είναι της τάξεως του 6,3% το 2011, έναντι 9,1% το 2010. Οι εκτιμήσεις για τη μεταβολή των αποδοχών στον ιδιωτικό μη τραπεζικό τομέα το 2011 λαμβάνουν υπόψη ότι, ενώ οι μέσες ετήσιες συμβατικές αποδοχές ενδεχομένως αυξάνονται κατά 0,9% λόγω των προβλέψεων της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και αντίστοιχων κλαδικών συμβάσεων, οι πράγματι καταβαλλόμενες αποδοχές μειώνονται.
Υπολογίζεται ότι στον ιδιωτικό τομέα (πλην των τραπεζών) το 2011 περίπου το 25% των μισθωτών αντιμετωπίζει περικοπές αποδοχών της τάξεως του 10% (είτε μέσω ατομικών συμφωνιών και συμβάσεων είτε μέσω ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων).
Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση «ευέλικτων μορφών εργασίας» καθώς και η κατάργηση του κατώτατου μισθού για τις προσλήψεις νέων αλλά και η μείωση της αμοιβής των υπερωριών εκτιμάται ότι συμβάλλουν σε μείωση του κατά κεφαλήν κόστους εργασίας της τάξεως του 0,5% -με τελικό αποτέλεσμα οι μέσες πράγματι καταβαλλόμενες αποδοχές να μειώνονται εφέτος κατά 1,7% (από -2,9% το 2010).

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=328146

Δέκα κρούσματα παραβίασης ΚΑΦΑΟ την τελευταία τριετία

Δέκα κρούσματα παραβίασης καφάο έχουν εντοπισθεί την τελευταία τριετία από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου σε περίπου 20.000 καφαο προκειμένου να εντοπίσει υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων! Ωστόσο στελέχη της ΑΔΑΕ επεσήμαναν ότι μέσω αυτού του συστήματος δεν έχει εντοπισθεί κανένα σχετικό κρούσμα. Παράλληλα σε διορθωτική της δήλωση η ΑΔΑΕ ανέφερε ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις εντοπισμού κασετοφώνων σε κιβώτια του ΟΤΕ παρά τις περί του αντιθέτου προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Αρχής κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλου στη Βουλή.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη συζήτηση για το απόρρητο των επικοινωνιών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Λαμπρινόπουλος αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ανακάλυψης ιχνών υποκλοπών σε καφαο του ΟΤΕ. Ωστόσο σε χθεσινή ανακοίνωση της η ΑΔΑΕ ανέφερε ότι "η περίπτωση της παγίδευσης των τηλεφωνικών γραμμών επισημάνθηκε ως σπάνιο περιστατικό και σε καμία περίπτωση δεν εμφανίζεται σε εκτεταμένη κλίμακα, όπως παρουσιάζεται σε κάποια δημοσιεύματα Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τέτοιο περιστατικό δεν έχει αναφερθεί στην ΑΔΑΕ στο πρόσφατο παρελθόν"!

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για τα «παγιδευμένα καφαο»;

Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του ΟΤΕ αλλά και της ΑΔΑΕ, «οι παγιδεύσεις στα ΚΑΦΑΟ είναι πια πολύ περιορισμένες γιατί απλά οι περισσότερες κρίσιμες επικοινωνίες γίνονται μέσω κινητών τηλεφώνων. Η παρακολούθηση σταθερών τηλεφώνων από ντετέκτιβ δεν τους προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στις ιδιωτικές έρευνες τους. Οι παγιδεύσεις των καφαο είχαν λάβει μεγάλες διαστάσεις την περίοδο 1985-1983 οπότε κι είχαν ξεσπάσει δύο σχετικά σκάνδαλα (Μαυρίκη - Τόμπρα) ενώ πολλοί ντετέκτιβ παγίδευαν διαρκώς τις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές. Ομως τώρα οι σχετικές ενέργειες είναι ελάχιστες κι έχουν εντοπισθεί περίπου δέκα τέτοιου τύπου υποκλοπές σε όλη την Ελλάδα την τελευταία τριετία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ειδοποιούμε και τις αστυνομικές αρχές ενώ σε μία περίπτωση έχουμε συλλάβει τους υποκλοπείς επ αυτοφώρω...».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πριν από ένα χρόνο είχε ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες διασφάλισης του απορρήτου του ΟΤΕ να εγκαταστήσει σύστημα τηλεπίβλεψης σε περίπου 100.000 καφαο σε όλη τη χώρα. Ομως σύμφωνα με τους υπολογισμούς υπευθύνων της ΑΔΑΕ το σύστημα αυτό έχει τοποθετηθεί σε ποσοστό 20-25% των καφαο. 
 
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=431962&h1=true

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Τρεις στους 10 δεν γνωρίζουν ότι απαγορεύεται το αλκοόλ σε παιδιά και εφήβους

Οκτακόσιοι χιλιάδες Έλληνες πίνουν καθημερινά αλκοολούχα ποτά. Οι μισοί απ' αυτούς αποδίδουν την έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ, στην αδυναμία χαρακτήρα. Οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται τη δυσδιάκριτη γραμμή που χωρίζει τον πότη από τον αλκοολικό, ενώ μόνο οι τρεις στους δέκα αναγνωρίζουν ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ είναι αλκοολισμός.


Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που παρουσίασαν εκπρόσωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Νηφάλιοι».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:
- Λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες γνωρίζουν ότι η αιθυλική αλκοόλη είναι κλασική εξαρτησιογόνος ουσία.

- Το 84,7% των ατόμων, μεταξύ 17 και 24 ετών, γνωρίζει το επιτρεπτό όριο αλκοόλ κατά την οδήγηση, ενώ το 20,4% δεν το γνωρίζει.

- Το 30,2% των ενηλίκων δεν γνωρίζει ότι δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ παιδιά και έφηβοι.

- Το 10% δεν γνωρίζει ότι οι έγκυες γυναίκες ή αυτές που επιθυμούν να εγκυμονήσουν απαγορεύεται να καταναλώσουν οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ.

- Το 50% των ατόμων πιστεύει ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση είναι αδυναμία χαρακτήρα, χωρίς να αναγνωρίζουν τα σημάδια του αλκοολισμού ως συμπτώματα μιας ασθένειας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι η καταπολέμηση του αλκοόλ εντάσσεται στην προσπάθεια κατά των εξαρτήσεων από ουσίες.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γ. Πατούλης, ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας εξετάζει σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. «Νηφάλιοι» τη λειτουργία Κέντρων ενάντια στον αλκοολισμό και στους 160 Καλλικρατικούς Δήμους - μέλη του Δικτύου. «Μπορεί να μην αγγίζουμε στη χώρα μας τα επίπεδα άλλων προηγμένων χωρών της Ευρώπης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι και τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία δεν είναι εξίσου ανησυχητικά», είπε ο κ. Πατούλης, και πρόσθεσε: «Βάσει επίσημων στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί κατά τα τελευταία χρόνια, περισσότερα από 200.000 Έλληνες πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση και 5.000 θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ».

Η ζωή μιας γυναίκας μέσα από το αλκοόλ
«Δεν είμαι αλκοολική επειδή πίνω κάθε μέρα, από πολύ νωρίς ή "πυκνά" ποτά. Είμαι αλκοολική διότι όταν πίνω, το αλκοόλ κάνει κάτι σε μένα που δεν κάνει σε άλλους. Με διευκολύνει στην καθημερινότητά μου κι εγώ πιάνομαι στο δόλωμα και το χρησιμοποιώ για ποιότητες που δεν έχω».

Η 60χρονη κυρία Σιμόνη Ξανθογιώργου, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «ΝΗΦΑΛΙΟΙ - στην υγειά μας», παρότι δεν έχει βάλει σταγόνα στο στόμα της τα τελευταία 25 χρόνια, εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό της αλκοολικό.
Άρχισε να πίνει σε ηλικία 17,5 ετών και συνέχισε επί 17,5 χρόνια. Έπινε καθημερινά σε παρέες. «Εκείνη η εποχή ήταν διαφορετική. Μαζευόμασταν παρέες, κάναμε πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις, είχαμε μία "προχωρημένη" πολιτισμική ζωή και το αλκοόλ ήταν απαραίτητη συντροφιά. Όλοι έπιναν, αλλά οι άλλοι δεν το είχαν ανάγκη σαν κι εμένα για να βγάλουν τη νύχτα».

Έφυγε από την Ελλάδα μετά το εξατάξιο γυμνάσιο. Στο φοιτητικό δωμάτιο υπήρχε πάντα ένα μπουκάλι ουίσκι. «Έπινα ένα ποτήρι ως επιβράβευση για την απόδοσή μου ως φοιτήτρια κι άλλο ένα για να χαλαρώσω και να κοιμηθώ. Τα σαββατοκύριακα όμως οι ποσότητες ανέβαιναν...».

Η κυρία Ξανθογιώργου εξομολογείται ότι τότε ένιωθε άσχημα όταν έβλεπε ανθρώπους που μεθούσαν. «Ελεγα "δεν θέλω να γίνω σαν κι αυτούς". Όμως, επειδή είμαι αλκοολική, η ζωή άλλα μου επιφύλασσε. Ήμουν, είμαι και θα είμαι αλκοολική και με αυτό εννοώ ότι το αλκοόλ έχει άλλη επίδραση πάνω μου».

Βρέθηκε στην Επίδαυρο χωρίς να το καταλάβει
«Ενα βράδυ ενώ οδηγούσα αντιλαμβάνομαι ξαφνικά ότι ο δρόμος είναι κατάμαυρος. Με πιάνει πανικός. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα που βρίσκομαι. Κόντευα στην Επίδαυρο και δεν είχα καταλάβει τίποτα. Τότε κατάλαβα ότι δεν αποτελώ κίνδυνο μόνο για τον εαυτό μου αλλά και για τους γύρω μου».

Η κυρία Ξανθογιώργου είχε πλέον μπει στο στάδιο του χρόνιου αλκοολισμού. Τα ατυχήματα και οι καβγάδες με αγνώστους γίνονται μέρος της ζωής της. «Είχα ατυχήματα από πεσίματα και καβγάδες. Ξυπνούσα σε δωμάτια που δεν γνώριζα, με φοβερές τύψεις της επομένη. Γείτονές μου από την πολυκατοικία, έχουν καλέσει την αστυνομία νομίζοντας ότι με σκοτώνουν. Με έχουν συλλάβει στο δρόμο για διατάραξη της κοινής ησυχίας».

Παράλληλα, δίδασκε σε σχολείο. Ως εκπαιδευτικός είχε επιλέξει να εργάζεται τα απογεύματα. «Τη νύχτα έβγαινα σε μπαράκια και την ημέρα δεν ξυπνούσα πριν τις 2.30 το μεσημέρι. Σε σπίτια απέφευγα να πηγαίνω μήπως και δεν είχαν τη μάρκα του ποτού που έπινα. Μετά σκεφτόμουν ότι μπορεί να μην είχαν μπουκάλι και στο τέλος ότι μπορεί και αυτό να μην είναι αρκετό. Στην αρχή άρχισα να πίνω στις 10 το βράδυ, μετά από λίγο καιρό στις 8 μμ, μετά στις 6 το απόγευμα. Στο τέλος άρχιζα το ποτό από τις 4 το απόγευμα. Στο γραφείο μου, στην τάξη μου, υπήρχε πάντα αλκοόλ».

Προσπάθησα να το κόψω τρεις φορές
Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια ήταν σαν να ζούσε στην κόλαση. «Ελεγα κάθε απόγευμα στον εαυτό μου: "Σιμόνη, σε παρακαλώ απόψε πιες λιγότερο". Είχε αρχίσει η μεγάλη αγωνία του αλκοολικού να ελέγξει τις ποσότητες που καταναλώνει».

Η κυρία Ξανθογιώργου προσπάθησε να κόψει το αλκοόλ τρεις φορές. Την πρώτη φαρά, επειδή ένας φίλος της, ψυχίατρος, της είπε ότι ήταν αλκοολική. «Ηθελα να του αποδείξω το αντίθετο και του είπα αυτό που υποστηρίζουν πολλοί αλκοολικοί: "το κόβω όποτε θέλω". Σταμάτησα το αλκοόλ για 15 μέρες. Ηταν ένα δράμα...». Προσπάθησε άλλες δύο φορές να βάλει τέλος στο αλκοόλ, χωρίς όμως επιτυχία.

Ενα ατύχημα τη... γλίτωσε
«Θυμάμαι να είμαι πεσμένη σε κεντρικό δρόμο των Αθηνών 5.30 - 6 το πρωί. Επίσης, θυμάμαι να λέω σε έναν ταξιτζή με κλάματα στα μάτια να πάει στο σπίτι μου. Συνήλθα στο κρεβάτι μου, αλλά δεν μπορούσα να σηκωθώ διότι είχα σπάσει ώμο και δύο πλευρά. Ηρθε ο φίλος μου ο ψυχίατρος, ο οποίος μου είχε πει ότι είμαι αλκοολική, και τον ρώτησα τι να κάνω. Μου είχε φύγει πια ο τσαμπουκάς».

Ξεκίνησε την απεξάρτηση και σιγά σιγά _ παραδέχεται _ έβλεπε τη ζωή της να αλλάζει. «Ολη μου η ζωή βασιζόταν στο ότι δεν έχω πιει σήμερα και θυμάμαι τι έκανα χθες. Ξανάρχισα να εργάζομαι, να κάνω σχέσεις, να παρατηρώ τα ελαττώματα του χαρακτήρα μου. Η ζωή μου απέκτησε ποιότητα»
 
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=431744&h1=true

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

κοινωνικές παρχοές - Ελλάδα - επιδόσεις

Πάρτι... πάνω στις κοινωνικές παροχές
56.000 οι συνταξιούχοι-«φαντάσματα»
Στη διακοπή της καταβολής 36.000 συντάξεων σε μη δικαιούχους προχώρησε οριστικά το υπουργείο Eργασίας. H διακοπή των συντάξεων έγινε με βάση τα στοιχεία όλων των ταμείων και αφορούσαν τόσο διπλοσυνταξιούχους όσο και συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει. Eνδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι από την ημέρα που η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε ελέγχους, καταγράφηκε θεαματικά αυξημένος αριθμός δηλώσεων θανάτων και των αιτήσεων διακοπής καταβολής συντάξεων (προφανώς υπό το φόβο της επιβολής κυρώσεων και της αναζήτησης των ποσών τα οποία έχουν αχρεωστήτως καταβληθεί σε συνδικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών). Oι έλεγχοι στο IKA συνεχίζονται αλλά, ήδη, με απόφαση του διοικητή P. Σπυρόπουλου σταμάτησε η καταβολή 20.000 συντάξεων σε άτομα που δεν εμφανίστηκαν για να απογραφούν. Aπό τη μη καταβολή 56.000 συντάξεων, τα ταμεία κερδίζουν 476 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πρωταθλητές στη συνταγογράφηση
Tα πρωτεία στη φαρμακευτική δαπάνη είχε πριν από δύο χρόνια η Eλλάδα. Tα ταμεία αποζημίωναν γιατρούς και εταιρείες με 450 εκατ. ευρώ το μήνα (!) ή 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο για την «κάλυψη» της περίθαλψης ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Mε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τους ελέγχους σε όλο το φάσμα της ιδιόμορφης αυτής αγοράς, η δαπάνη έχει μειωθεί στα 300 εκατ. ευρώ το μήνα (3,6 δισ. ευρώ το χρόνο). Tο όφελος είναι 1,9 δισ. ευρώ ετησίως και έπεται συνέχεια με την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των ελέγχων σε φαρμακεία και κλινικές.
Pεκόρ αναπηρικών συντάξεων
Mε ευρωπαϊκό ρεκόρ αναπήρων στη χώρα μας (έως και 22% επί των καταβαλλόμενων συντάξεων) η τρόικα επέβαλε τον επανέλεγχο ιδιαίτερα σε περιοχές οι οποίες εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανάπηρων συνταξιούχων. Στόχος είναι να εντοπιστούν οι ανάπηροι - «μαϊμούδες» ανάμεσα σε 324.835 συνταξιούχους και να μειωθούν οι αναπηρικές έως το 2015 στο 9% από 11,7% (135.702) στο IKA - ETAM, στο 12% από 16,58% (126.152) στον OΓA και στο 8% από 10% (32.595) στον OAEE.
Aνασφάλιστοι 3 στους 10
Tουλάχιστον 8 δισ. ευρώ το χρόνο χάνουν τα ταμεία από την αδήλωτη - ανασφάλιστη εργασία Eλλήνων και αλλοδαπών. Tα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί προβλέπουν πρόστιμα ακόμη και φυλάκιση για απασχόληση παράνομων μεταναστών. Oμως η εισφοροδιαφυγή καλά κρατεί. Oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΣEΠE δείχνουν ότι 3 στους 10 εξακολουθούν να απασχολούνται χωρίς ασφάλιση και να πληρώνονται με «μαύρα». Για τη διασφάλιση των εισφορών όσων ασφαλίζονται, το υπουργείο Eργασίας επιβάλλει, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012, την υποχρεωτική καταβολή μέσω τραπεζών των μισθών και των εισφορών.
Aπάτες με τα επιδόματα ανεργίας
Στο ηλεκτρονικό δίχτυ που δημιούργησε ο OAEΔ έχουν αρχίσει να «πιάνονται» χιλιάδες παράνομες εισπράξεις επιδομάτων και επιχορηγήσεων. Διπλές πληρωμές επιδομάτων, καταβολή παροχών σε ανύπαρκτους ασφαλισμένους (Έλληνες και αλλοδαπούς) με εικονικά στοιχεία ή ακόμη και με πλαστά έγγραφα έχουν εντοπιστεί.
Aπλήρωτες εισφορές 11 δισ. ευρώ
Xρειάστηκε να ενεργοποιηθούν αναγκαστικά μέτρα και μπλοκαρίσματα τραπεζικών λογαριασμών για να αρχίσουν να πληρώνουν οι πρώτοι από τους περίπου 800.000 οφειλέτες τις απλήρωτες εισφορές τους στα ταμεία. Στα 11 δισ. ευρώ φτάνουν, όχι λόγω κρίσης αλλά από τις παλιές καλές εποχές, τα συσσωρευμένα χρέη ενώ στους οφειλέτες περιλαμβάνονται και φορείς του Δημοσίου. Tο υπουργείο με τα νέα μέτρα, έχει βάλει στα ταμεία 1,1 δισ. ευρώ φέτος (έναντι των σχεδόν... μηδενικών αποδόσεων κατά το παρελθόν).
Bαρέα και ανθυγιεινά
H λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών που είχε διαμορφωθεί με βάση τη δυνατότητα «πίεσης» διαφόρων ομάδων καθώς περιελάμβανε πολλές φωτογραφικές περιπτώσεις, πέραν των πραγματικά βαρέων και ανθυγιεινών, μικραίνει. Tουλάχιστον 120.000 εργαζόμενοι βγαίνουν από τη 1η Nοεμβρίου από τη λίστα και ο αριθμός περιορίζεται στους 400.000 - 420.000 (στο 10% του εργατικού δυναμικού) αντί των 538.234 με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Eργασίας.
Eπιδόματα
Tουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ ετησίως κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό τα «μαϊμού» προνομιακά επιδόματα. Aν και ο πραγματικός αριθμός των δικαιούχων παραμένει... άγνωστος τα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων καταδεικνύουν ότι αρκετά επιδόματα λαμβάνονται παράνομα, ενώ άλλα εισπράττονται δύο και τρεις φορές! Aκόμη, έχουν εντοπιστεί και περίεργα επιδόματα, όπως για την... απαγωγή πατρός στο εξωτερικό. Tο υπουργείο Yγείας προχωρεί σε απογραφή των δικαιούχων (κάθε χρόνο καταβάλλονται 6 δισ. ευρώ σε 1,2 εκατ. άτομα με στόχο τον Iανουάριο να έχει ολοκληρωθεί.
Tο μεγάλο πλιάτσικο στο φάρμακο
H μείωση κατά 93,8% της δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων στο EΣY, που επετεύχθη μέσω της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, αποκάλυψε με ανάγλυφο τρόπο το «πλιάτσικο» στο χώρο του φαρμάκου. Tα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά: Aπό 9.937.480,79 ευρώ που ήταν η προϋπολογισθείσα δαπάνη - με βάση τις υφιστάμενες τιμές του Δελτίου Tιμών Φαρμάκων- η τελική δαπάνη κατέληξε σε 616.505,00 ευρώ. Ήτοι, τα νοσοκομεία αγόρασαν την ίδια ποσότητα φαρμάκων, της ίδιας δραστικής ουσίας, με έκπτωση 9.320.097,79 ευρώ!
Διορισμοί και επιδόματα Πληθωρισμός φορέων
Για να «διευκολύνονται» στις ρουσφετολογικές προσλήψεις οι εκάστοτε υπουργοί ενέκριναν οργανογράμματα δημοσίων υπηρεσιών και φορέων με δεκάδες υπεράριθμες θέσεις, ενώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις εφεύρισκαν συνεχώς «ιδέες» για την ίδρυση φορέων και οργανισμών που ουσιαστικά δεν είχαν αντικείμενο, αλλά χρειάζονταν πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο, γραμματείς και πολυτελή αυτοκίνητα για να κυκλοφορούν...
Eπιδόματα κάτω από το τραπέζι
Oι έλεγχοι που έγιναν το καλοκαίρι με εντολή Φ. Σαχινίδη σε Oργανισμούς και NΠIΔ και στα οποία η μισθοδοσία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκάλυψαν ότι οι υπάλληλοί τους έχουν αποδοχές διπλάσιες από τις αντίστοιχες των δημοσίων υπαλλήλων. Ότι σ' αυτούς τους υπαλλήλους χορηγούνται παράνομα διάφορα επιδόματα και καταβολή επιδομάτων γα «μαϊμού» υπερωριακή απασχόληση. Yπάλληλοι νοσοκομείων παρακολουθούσαν σεμινάρια και τη βεβαίωση την ονόμαζαν... μεταπτυχιακό και έπαιρναν επίδομα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112659487

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ακριβότερες οι κατοικίες στην Αθήνα από ό,τι σε Ελσίνκι και Λουξεμβούργο

Μπορεί η χώρα να διανύει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της, ωστόσο εξακολουθεί να διαθέτει και από τις ακριβότερες αγορές κατοικίας παγκοσμίως. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της διεθνούς εταιρείας Global Property Guide, η Αθήνα κατατάσσεται στη 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με βάση το ύψος των τιμών των κατοικιών. Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος αγοράς κατοικίας στην ελληνική πρωτεύουσα αγγίζει τα 6.220 ευρώ/τ.μ., γεγονός που μας εξασφαλίζει μία θέση υψηλότερη, μεταξύ άλλων, της Φινλανδίας (Ελσίνκι), όπου το κόστος διαμορφώνεται σε 6.100 ευρώ/τ.μ. και του Λουξεμβούργου (5.560 ευρώ/τ.μ.).
Για να καταρτίσει τη λίστα, η Global Property Guide, λαμβάνει υπόψη της τη μέση τιμή πώλησης μιας κατοικίας 120 τ.μ. στο ακριβότερο σημείο της ακριβότερης πόλης κάθε χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας και δη της Αθήνας, αναφέρονται οι τιμές του Παλαιού Ψυχικού, όπου ακόμα γίνονται κάποιες πράξεις αγοραπωλησίας και υπάρχει επαρκές δείγμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς συνοικίες όπως ο Λαιμός της Βουλιαγμένης, όπου οι αξίες είναι σαφώς υψηλότερες, δεν υπάρχουν αγοραπωλησίες τα τελευταία χρόνια, λόγω και του πολύ μικρού μεγέθους της περιοχής.
Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται το Μονακό, όπου οι τιμές ανέρχονται στο –από κάθε άποψη– ιλιγγιώδες ποσό των σχεδόν 40.000 ευρώ για κάθε «πολύτιμο» τετραγωνικό μέτρο κατοικίας. Ακολουθεί από πολύ μεγάλη απόσταση, το Λονδίνο με το μέσο κόστος να ανέρχεται σε 15.200 ευρώ/τ.μ., ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ, όπου οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά από τα τέλη του 2009 και μετά, προτού η κυβέρνηση λάβει μέτρα κατά της κερδοσκοπίας στην αγορά, ώστε να περιορίσει τις αυξήσεις.
Οι τιμές στην Αθήνα δεν έχουν μείνει στάσιμες την τελευταία διετία της κρίσης. Αντιθέτως, έχουν καταγραφεί μειώσεις, οι οποίες με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το τρίτο τρίμηνο, στην Αθήνα διαμορφώθηκαν σε 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ από τις αρχές του έτους η μέση πτώση των τιμών στην πρωτεύουσα δεν ξεπέρασε το 5,7%. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, καταγράφηκαν και τάσεις επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης των τιμών.
Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, όπως επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία αναλυτές και ειδικοί της αγοράς ακινήτων. Με τη ζήτηση παγωμένη και τις αγοραπωλησίες, ιδίως των νεόδμητων κατοικιών, να έχουν περιέλθει σε τέλμα, το αναμενόμενο θα ήταν μια κατακόρυφη πτώση των τιμών, ενδεχομένως αντίστοιχη εκείνης που έχει σημειωθεί στην Ιρλανδία, μία χώρα με πολλές αντιστοιχίες με την Ελλάδα. Οπως και στη δική μας περίπτωση, έτσι και στην Ιρλανδία οι τιμές εκτοξεύτηκαν την τελευταία δεκαετία, ενώ η χώρα της Ευρωζώνης έχει εισέλθει και αυτή στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ. Σε αντίθεση όμως με τα καθ’ ημάς, στην Ιρλανδία, οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 50% από τα μέσα του 2007, όταν ξεκίνησε η κρίση στην τοπική κτηματαγορά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_18/11/2011_463153

οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται

Ακριβότερα αναγκάζονται να πληρώσουν οι καταναλωτές πολλά βασικά τρόφιμα, καθώς το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και οι απώλειες που έχουν οι βιομηχανίες και οι λιανέμποροι από τον περιορισμό της κατανάλωσης τους οδηγούν σε ανατιμήσεις. Το όφελος από τις περίφημες «συμφωνίες κυρίων» που είχαν γίνει στα τέλη του 2010 μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης, προμηθευτών και λιανεμπόρων για συγκράτηση ή ακόμη και μειώσεις τιμών φαίνεται να εξανεμίζεται. Οι εταιρείες πλέον, σπανίως, προχωρούν σε μειώσεις των τιμοκαταλόγων και αποφασίζουν να εφαρμόσουν ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική μόνο μέσω των προωθητικών ενεργειών.
Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι από τις αρχές του έτους μέχρι τον Οκτώβριο η τιμή του φρέσκου γάλακτος έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 4,56%. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις, η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, ενώ στις αρχές του έτους το πλήρες φρέσκο γάλα γνωστής εταιρείας στη συσκευασία του ενός λίτρου επωλείτο στα σούπερ μάρκετ προς 1,04 ευρώ, σήμερα πωλείται προς 1,18 ευρώ, αύξηση δηλαδή κατά 13,5%. Αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές και άλλων γαλακτοκομικών, όπως του γιαουρτιού (3,18%), των τυριών (2,02%), του βουτύρου (2,10%). Με βάση και πάλι τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών, οι αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα που κατέχουν όμως το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά είναι πολύ υψηλότερες. Επώνυμο στραγγιστό γιαούρτι 10% πωλείται σήμερα κατά 7,69% ακριβότερο σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Σημαντικές είναι οι αυξήσεις στο αλεύρι, κατά 6,04% και στο ψωμί κατά 2,21%, ενώ την ίδια ώρα υποχωρούν εκ νέου οι τιμές των ζυμαρικών, κατά 0,39% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011.
Αύξηση κατά 6,85% παρουσιάζει η τιμή του καφέ, τον οποίο καλύτερα οι καταναλωτές να πίνουν... πικρό, μια και η τιμή της ζάχαρης έχει αυξηθεί κατά 20,89%. Η υπαγωγή των χυμών και αναψυκτικών στον συντελεστή 23% από τον συντελεστή 13% που βρίσκονταν μέχρι τον Αύγουστο βρίσκεται κυρίως πίσω από τις ανατιμήσεις στα προϊόντα αυτά, ανατιμήσεις οι οποίες εμφανίζονται από τον Σεπτέμβριο. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές των αναψυκτικών να καταγράφουν αύξηση της λιανικής τιμής τους κατά 6,37%, ενώ των χυμών κατά 5,76%.
Από τα στοιχεία που εκδίδει κάθε μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πορεία των τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων προκύπτει ότι καθοριστικό ρόλο στις ανατιμήσεις έχει διαδραματίσει και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η τιμή του μαλακού σιταριού τον Σεπτέμβριο του 2011 αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010, του σκληρού σιταριού κατά 49% και του καλαμποκιού κατά 12%, ενώ η τιμή του καφέ στις διεθνείς χρηματαγορές βρέθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τον περασμένο Μάιο.
Η αύξηση των τιμών σε ένα περιβάλλον ύφεσης, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί ένα ακόμη ελληνικό «παράδοξο», πλήττει ακόμη περισσότερο τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα τα οποία διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για την αγορά των βασικών ειδών διατροφής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_18/11/2011_463165

Υπέρ της αυτοαπασχόλησης δηλώνει το 60% των Ελλήνων

Πάνω από τα δύο τρίτα (72%) κατά μέσο όρο των Ευρωπαίων έχουν θετική στάση απέναντι στην αυτοαπασχόληση, αφενός γιατί δεν θα έχουν σχέση εξάρτησης από εργοδότες και αφετέρου γιατί εκτιμούν ότι μπορούν με αυτόν τον τρόπο να πραγματώσουν τις δικές τους ιδέες ή να ενισχύσουν το εισόδημά τους με μία δεύτερη δουλειά.
Αυτό προκύπτει από την έρευνα «Η Ευρωπαϊκή Εκθεση Επιχειρηματικότητας 2011» που πραγματοποίησε σε 14 χώρες η Amway, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των απευθείας πωλήσεων. Στη μελέτη επισημαίνεται ότι το 80% των Ευρωπαίων έως 29 ετών βλέπει θετικά την αυτοαπασχόληση, ενώ ένας στους δύο εφήβους μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να ξεκινά μια δική του επιχείρηση.
Από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα, η αυτόνομη και ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των περισσότερων Ελλήνων, αφού περίπου το 60% θεωρεί ελκυστική την ιδέα για ανάπτυξη δικής του επιχείρησης παρά την οικονομική κρίση.
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη το 46% προτιμά την αυτοαπασχόληση για να μην έχει εργοδότη, το 38% γιατί έτσι εκτιμά ότι θα προβάλλει σωστά τις ιδέες του, ενώ μόλις το 28% βλέπει την αυτοαπασχόληση ως δεύτερη δουλειά για αύξηση των εσόδων του.
Ενα άλλο σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους (24%) πιστεύει πως «η καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογένειας, ελεύθερου χρόνου και καριέρας» είναι ένας λόγος για να δημιουργήσει μια δική του επιχείρηση. Σε όλη την Ευρώπη, η αυτοαπασχόληση θεωρείται ένα εργασιακό μοντέλο «φιλικό» προς την οικογένεια. Το 42%  των ερωτηθέντων με παιδιά απάντησε ότι η αυτοαπασχόληση είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση εργασίας.
Εν τω μεταξύ, το 69% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η εκπαίδευση είναι σημαντική για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Περισσότερο καταρτισμένοι θεωρούνται οι Αυστριακοί (56%) και οι Ελβετοί (52%). Ανεξάρτητα από τα προγράμματα εκπαίδευσης που προσφέρονται, το 47% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι δεν ενημερώνεται καλά σχετικά με τις δυνατότητες εκπαίδευσης των αυτοαπασχολουμένων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Γερμανία (58%), την Ισπανία (55%) και τη Γαλλία (53%). Το 42% των Ευρωπαίων δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση λόγω έλλειψης γνώσεων σε οικονομικά θέματα, ενώ το 35% έχει αμφιβολίες για τις προσωπικές του ικανότητες και τις γνώσεις του.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_18/11/2011_463150

Σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη οι πλουσιότεροι Ελληνες

Οι Αθηναίοι, οι κάτοικοι της ανατολικής Αττικής, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης αλλά και του νομού Κοζάνης είναι οι πλουσιότεροι των Ελλήνων. Δηλώνουν κατά μέσο όρο τα υψηλότερα εισοδήματα σε όλη την επικράτεια, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι φορολογούμενοι των νομών Λακωνίας, Καστοριάς, Πέλλας, Ζακύνθου και Σερρών.

Αποκαλυπτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων ανά νομό σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι πρωτιές
Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο οι πιο πλούσιοι φορολογούμενοι βάσει του μέσου δηλωθέντος εισοδήματος κατοικούν στην Αθήνα, αφού 1.580.767 οικογένειες δήλωσαν το περασμένο έτος στην εφορία μέσο ετήσιο εισόδημα 22.008 ευρώ, 4.396 ευρώ περισσότερα από το μέσο όρο των δηλωθέντων εισοδημάτων της επικράτειας (17.612 ευρώ).
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι 202.483 φορολογούμενοι της ανατολικής Αττικής, οι οποίοι δήλωσαν μέσο εισόδημα 20.628 ευρώ και ακολουθούν οι 77.991 κάτοικοι της Κοζάνης οι οποίοι εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα που κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 18.138 ευρώ.
Οι 303.082 Πειραιώτες φορολογούμενοι έπεσαν στην τέταρτη θέση με μέσο εισόδημα 18.129 ευρώ ενώ μια θέση πιο κάτω βρίσκονται οι 566.111 Θεσσαλονικείς φορολογούμενοι με μέσο εισόδημα 17.331 ευρώ.
Οι φτωχοί νομοί
Ο φτωχότερος νομός της χώρας, βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων των φορολογουμένων κατοίκων, είναι ο νομός Λακωνίας αφού 46.201 φορολογούμενοι που κατοικούν στον εν λόγω νομό δήλωσαν το προηγούμενο έτος μέσο ετήσιο εισόδημα μόλις 12.572 ευρώ, το οποίο είναι ελαφρώς υψηλότερο από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ίσχυε για όλους τους φορολογούμενους μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ακολουθούν οι 27.100 φορολογούμενοι του νομού Καστοριάς που εμφάνισαν μέσο εισόδημα 12.664 ευρώ.
Στην τρίτη θέση με τα χαμηλότερα εισοδήματα βρίσκουμε τους 72.105 φορολογούμενους του νομού Πέλλας με μέσο δηλωθέν εισόδημα 12.705 ευρώ. Ακολουθούν 20.729 φορολογούμενοι της Ζακύνθου με μέσο δηλωθέν εισόδημα 12.850 ευρώ, 93.090 κάτοικοι του νομού Σερρών με μέσο ετήσιο εισόδημα 13.005 ευρώ και μια θέση πιο κάτω συναντάμε τους 65.357 φορολογούμενους του νομού Πιερίας που εμφάνισαν πέρυσι στις φορολογικές δηλώσεις τους ετήσιο εισόδημα 13.136 ευρώ κατά μέσο όρο. Πληθυσμιακά ο νομός με τους λιγότερους φορολογουμένους παραμένει αυτός της Ευρυτανίας, καθώς υποβάλουν φορολογική δήλωση στις ΔΟΥ του εν λόγω νομού μόλις 8.037 φορολογούμενοι, και ακολουθούν οι νομοί της Λευκάδας με 12.010 φορολογουμένους και της Φωκίδας με 14.196 φορολογουμένους.
Όπως είναι φυσικό οι περισσότεροι φορολογούμενοι 1.580.767 κατοικούν στην Αθήνα ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι φορολογούμενοι της Θεσσαλονίκης που ανέρχονται σε 566.111 άτομα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112653571

Τρίζει η στέγη 35.000 Βρετανών

Κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους μέσα στον επόμενο μήνα και να κάνουν Χριστούγεννα στον δρόμο. Υπό τη συνεχή απειλή της κατάσχεσης βρίσκονται 164.500 δανειολήπτες. Σε επίπεδα - ρεκόρ έχουν φτάσει και τα ενοίκια

Χιλιάδες οικογένειες στη Βρετανία που αδυνατούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια κινδυνεύουν να κάνουν Χριστούγεννα στον δρόμο
Χιλιάδες οικογένειες στη Βρετανία που αδυνατούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια κινδυνεύουν να κάνουν Χριστούγεννα στον δρόμο
Χριστούγεννα κάτω από τα φώτα των δρόμων του Λονδίνου, ξαπλωμένοι με ομίχλη σε κάποιο παγκάκι ή κάτω από κάποια γέφυρα και σκεπασμένοι με χαρτόκουτα και εφημερίδες, κινδυνεύουν να κάνουν περίπου 35.000 άνθρωποι, καθώς οι κατασχέσεις σπιτιών εξαιτίας αδυναμίας αποπληρωμής ενυπόθηκων δανείων συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς στη Γηραιά Αλβιόνα και τα ενοίκια έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ!
Το πρόβλημα της στέγης στη Μεγάλη Βρετανία, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα το Συμβούλιο Δανειστών Ενυπόθηκων Δανείων και το φιλανθρωπικό ίδρυμα "Στέγη", παίρνει μεγάλες διαστάσεις και συμπληρώνει την εικόνα μίας χώρας σε οικονομική κρίση που δημιουργούν η ανεργία ρεκόρ 17ετίας, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και ο πληθωρισμός-μαμούθ, που έχει φτάσει στο 5,2% ξεπερνώντας κατά 3,2% τον στόχο του 2% που είχε θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας. Το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου ο αριθμός των ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκε από 29.700 το προηγούμενο τρίμηνο σε 34.500, δηλαδή παρατηρήθηκε μία αύξηση της τάξης του 16%, ενώ η συνολική αξία των δανείων ανέβηκε κατά 19% φτάνοντας τα 4,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον ο αριθμός των ανεξόφλητων ενυπόθηκων δανείων έφτασε τον Σεπτέμβριο τα 1.378.700 και η αξία τους έφτασε τα 195,5 δισ. ευρώ, από 175,5 δισ. που ήταν το περασμένο τρίμηνο.
Στοιχεία - σοκ
Συνολικά το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους έγιναν 18.100 κατασχέσεις, ενώ υπό τη συνεχή απειλή της κατάσχεσης βρίσκονται 164.500 δανειολήπτες! Από αυτούς περίπου 35.000 αναμένεται να χάσουν τα σπίτια τους μέσα στον επόμενο μήνα, με αποτέλεσμα -όπως τονίζει σε σχετική της μελέτη η φιλανθρωπική οργάνωση "Στέγη"- να κινδυνεύουν να εμφανίζουν διαταραχές πανικού, όπως ακριβώς συμβαίνει περίπου στο 61% των ανθρώπων που είτε έχουν χάσει τα σπίτια τους, είτε κινδυνεύουν να τα χάσουν.
Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και στα ενοίκια, όπου οι αυξήσεις είναι τεράστιες και, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε το Κέντρο για την Οικονομική Ενταξη πριν από μερικούς μήνες, περίπου 3 εκατ. ενοικιαστές είναι σε δυσχερή θέση ως προς την εξόφληση του ενοικίου ή αδυνατούν να το πληρώσουν.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
840 ευρώ ο μέσος όρος των ενοικίων
Τα ενοίκια στη Βρετανία κυριολεκτικά έχουν φτάσει στα ύψη, αφού ο μέσος όρος σε ολόκληρη τη χώρα είναι πλέον στα 840 ευρώ (718 λίρες Αγγλίας) τον μήνα! Ο μέσος όρος διαμορφώνεται από τις τιμές των ενοικίων στο Λονδίνο, στη Νοτιοανατολική Αγγλία, στο Γιορκσάιρ, στο Χάμπερ, την Ανατολική Αγγλία, την Ουαλία και τα Ανατολικά Μίντλαντς. Μόνο στο Λονδίνο οι τιμές των ενοικίων μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν με απίστευτα γρήγορο ρυθμό και σε συνολικό ποσοστό κατά 5,8%. Οπως μάλιστα αναφέρουν ειδικοί, το να μπορέσει κάποιος να συγκεντρώσει λεφτά για να πληρώσει την εγγύηση μοιάζει πλέον άθλος.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63551833

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

δημοσκόπηση

Προβάδισμα 13,5% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί σήμερα και στην οποία τα κόμματα της Αριστεράς παρουσιάζουν σημαντική άνοδο.
Η ΝΔ προηγείται με 32% έναντι 18,5% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 12,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10% με τον ΛΑΟΣ να συγκεντρώνει 7%.

Ακολουθεί η Δημοκρατική Αριστερά με 6,5% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 3,5%. Η Δημοκρατική Συμμαχία και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών συγκεντρώνουν ποσοστό 2%. «Άλλο κόμμα» επιλέγει το 4,5%.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=333640&nt=108&lang=1

Διπλασιάστηκαν σε πέντε χρόνια τα «κόκκινα δάνεια»

Έντονο προβληματισμό εκφράζουν οι τραπεζίτες σχετικά με την αύξηση του λόγου των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στην πενταετία διπλασιάστηκε το ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση, με τις τάσεις να συνεχίζουν να είναι ανοδικές.

Ειδικότερα, από 6,3% που ήταν στην Ελλάδα το συνολικό ποσοστό των κόκκινων δανείων το 2005, ανήλθε σε 11,5% στο πρώτο τρίμηνο το 2011, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εμφανίζεται στην καταναλωτική πίστη.

Την ίδια στιγμή αρνητικούς ρυθμούς συνεχίζει να παρουσιάζει η τραπεζική χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς του ιδιωτικού τομέα ως αποτέλεσμα της επιπτώσεων της κρίσης, που έχει ως συνέπεια να έχει μειωθεί δραστικά τόσο η ζήτηση για δάνεια, όσο και η προσφορά από μέρους των τραπεζών λόγω και της έλλειψης ρευστότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν και οι αναλυτές της Alpha Bank, η τραπεζική χρηματοδότηση προς το σύνολο του εγχώριου ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά) μειώθηκε περαιτέρω κατά -2,2% τον Σεπτέμβριο του 2011 από -1,3% τον Αύγουστο και θετικό ρυθμό +1,2% τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν αρνητική κατά 1,06 δισ. ευρώ έναντι του Αυγούστου του 2011, όπου ήταν επίσης αρνητική κατά 1,31 δισ. ευρώ έναντι του Ιουλίου του 2011.

Φόβος για τα «κόκκινα δάνεια»

Οι τραπεζίτες έχουν εκφράσει κατ' επανάληψη τον προβληματισμό τους για την αύξηση του λόγου των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων.

Αποκαλυπτικά για τις διαστάσεις του φαινομένου είναι -όπως πάντα- οι αμείλικτοι αριθμοί: από 6,3% που ήταν στην Ελλάδα το συνολικό ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση το 2005, ανήλθε σε 11,5% στο πρώτο τρίμηνο το 2011.

Το 2006 το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση, υποχώρησε σε σχέση με το 2005 και διαμορφώθηκε σε 5,4%, για να σημειώσει νέα υποχώρηση το 2007 σε 4,5%.

Από το 2008 ξεκινάει η άνοδος του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση, καθώς διαμορφώνεται σε 5%, για να φθάσει σε 7,7% το 2009, σε 10,4% το 2010 και σε 11,5% το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Στη στεγαστική πίστη, το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση το 2005 ήταν 3,6%, υποχώρησε στο 3,4% το 2006 και έκτοτε ξεκίνησε η ανοδική του πορεία. Το 2007 έφθασε το 3,6%, το 2008 σε 5,3%, το 2009 σε 7,4%, το 2010 σε 10% και το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε 10,7%.

Στην επιχειρηματική πίστη το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση ήταν το 2005 7,1%, υποχώρησε σε 6% το 2006, σε 4,6% το 2007 και σε 4,3% το 2008. Από το 2009 ξεκίνησε η ανοδική του πορεία, καθώς διαμορφώθηκε σε 6,7%, το 2010 σε 8,7% και το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε 9,8%.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα εμφανίζεται με διαφορά στην καταναλωτική πίστη, καθώς το 2005 το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση ήταν 7,8%, το 2006 υποχώρησε σε 6,9% και το 2007 εμφάνισε νέα υποχώρηση στο 6%.

Το 2008 αποτελεί έτος ορόσημο, καθώς ξεκινάει η μεγάλη άνοδος του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση στα καταναλωτικά δάνεια. Από 8,2% το 2008, ανεβαίνει στο 13,4% το 2009, στο 20,5% το 2010 και στο 22,1% το πρώτο τρίμηνο του 2011, με ορισμένες τράπεζες σήμερα να έχουν ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση στην καταναλωτική πίστη που αγγίζει και το 30%.

Δάνεια με το σταγονόμετρο

Αρνητικούς ρυθμούς συνεχίζει να παρουσιάζει η τραπεζική χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς του ιδιωτικού τομέα ως αποτέλεσμα της επιπτώσεων της κρίσης, που έχει ως συνέπεια να έχει μειωθεί δραστικά τόσο η ζήτηση για δάνεια, όσο και η προσφορά από μέρους των τραπεζών λόγω και της έλλειψης ρευστότητας.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ, η σημαντική αρνητική ροή των καταναλωτικών δανείων είναι αποτέλεσμα της πτώσης της ζήτησης για διαρκή (σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα) καταναλωτικά αγαθά, ιδιαίτερα δε για αυτοκίνητα από πλευράς νοικοκυριών.

Ταυτόχρονα, όμως, όπως επισημαίνουν, οφείλεται και στην πιστή τήρηση των αυστηρών κριτηρίων στις εγκριτικές διαδικασίες, γεγονός που οδηγεί στην απόρριψη σημαντικού αριθμού αιτημάτων δανειοδότησης, καθώς δεν πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκριθούν τα αιτήματα τους, όπως επισημαίνουν τα τραπεζικά στελέχη, έχουν τα νοικοκυριά που έχουν μηδενικό δανεισμό και φυσικά δεν έχουν αρνητικά στοιχεία στον Τειρεσία κλπ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν και οι αναλυτές της Alpha Bank, η τραπεζική χρηματοδότηση προς το σύνολο του εγχώριου ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά) μειώθηκε περαιτέρω κατά -2,2% τον Σεπτέμβριο του 2011 από -1,3% τον Αύγουστο και θετικό ρυθμό +1,2% τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν αρνητική κατά 1,06 δισ. ευρώ έναντι του Αυγούστου του 2011, όπου ήταν επίσης αρνητική κατά 1,31 δις. ευρώ έναντι του Ιουλίου του 2011.

Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας κατά τον Σεπτέμβριο του 2011, προκύπτει αύξηση σε ετήσια βάση της χρηματοδότησης προς τον Ηλεκτρισμό-Φωταέριο-Ύδρευση (+11,1%), τη Βιομηχανία (+0,5%) και τη Ναυτιλία (+1,2%).

Αντίθετα, αρνητικός ήταν ο ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης στις Μεταφορές πλην ναυτιλίας κατά -11,9%, τη Γεωργία κατά -4,2%, το Εμπόριο κατά -5,3%, τον Τουρισμό (-0,8%) και τις Κατασκευές (-2,1%).

Ο ρυθμός μεταβολής των δανείων προς τα νοικοκυριά σημείωσε μικρή περαιτέρω μείωση τον Σεπτέμβριο του 2011 στο -3,1%, από -2,9% τον Αύγουστο του 2011 και 0,1% τον Σεπτέμβριο του 2010.

Ο ρυθμός μεταβολής των καταναλωτικών δανείων υποχώρησε σε -5,5% τον Σεπτέμβριο του 2011 από -4,9% τον Αύγουστο του 2011 και -1,9% τον Σεπτέμβριο του 2010, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός των στεγαστικών δανείων παρέμεινε σταθερός στο -2,1% τον Σεπτέμβριο του 2011, όπως και τον προηγούμενο μήνα.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=430583&h1=true

Εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ δήλωσαν επτά στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες

Εισόδημα χαμηλότερο από το αφορολόγητο (τότε) όριο των 12.000 ευρώ δήλωσαν το 2010 οι επτά στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες.
Πρόκειται για 273.662 φορολογούμενους με εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα σε σύνολο 378.876 ελευθέρων επαγγελματιών που υπέβαλαν δήλωση στην εφορία το ίδιο έτος.
Την ίδια στιγμή, μόνο 443 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα πάνω από 200.000 ευρώ και μόνο έξι ελεύθεροι επαγγελματίες πάνω από 900.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το σύνολο των φορολογούμενων μόνο 52 δήλωσαν στην εφορία εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα, οι 15 ήταν μισθωτοί. Εισόδημα μεταξύ 500.000 ευρώ και 900.000 ευρώ δήλωσαν 204 φορολογούμενοι.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταγράφουν ουσιαστικά το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, η οποία αυξήθηκε αντί να μειωθεί, όπως προκύπτει από τα εισοδήματα του 2009 που δηλώθηκαν στην εφορία το 2010.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2092995

Φάρμακα με εκπτώσεις από 30% έως 93%

Νέες εκπτώσεις στις τιμές των φαρμάκων από 30,86% έως και 93,80% πέτυχαν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια 7 δραστικών ουσιών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Πιο συγκεκριμένα, αν και η προϋπολογισθείσα δαπάνη ήταν 38.491.458 ευρώ -σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων- οι τελικές τιμές που προέκυψαν από τη χθεσινή διαδικασία ηλεκτρονικών δημοπρασιών (e-auctions) κατέληξε, σε εξοικονόμηση για το ελληνικό δημόσιο 20.053.701,43 ευρώ!
Η μεγαλύτερη μείωση επιτεύχθηκε σε χημειοθεραπευτικό σκεύασμα με προϋπολογισθείσα δαπάνη 3.144.958 ευρώ και τελική τιμή 195.000 ευρώ! Η μικρότερη μείωση αφορούσε σε δραστική ουσία για τη γαστροπροστασία με προϋπολογισθείσα δαπάνη 8.773.412 ευρώ και «κλείσιμο» στα 6.066.173 ευρώ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=112645544

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Μείωση τιμής κατά 92% του νοσοκομειακού φαρμάκου στην πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία Νοεμβρίου

Μείωση της τιμής, της τάξης του 92% επετεύχθη στην πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία του Νοεμβρίου για τα νοσοκομειακά φάρμακα.
Συγκεκριμένα,οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου υγείας ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για την προμήθεια όλων των νοσοκομείων της χώρας με την ουσία σιπροφλοξανίνη (δραστικό αντιβιοτικό χωρίς εμπορική ονομασία), για την οποία η προϋπολογισθείσα δαπάνη ήταν 5.200.000 ευρώ και μέσω της δημοπρασίας αγοράστηκε μόνο με 420.000 ευρώ.
«Έτυχε στην προκείμενη περίπτωση η δραστική ουσία αυτή να είναι γενόσημο. Δηλαδή επιτυγχάνεται και ο άλλος μας στόχος, που είναι στόχος πανευρωπαϊκός - δεν είναι μόνο ελληνικός - της προώθησης των γενοσήμων. Και τέλος να πω ότι «έτυχε» να είναι ελληνική η εταιρία», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ευχαριστεί τον υφυπουργό Μιχάλη Τιμοσίδη και τον ΓΓ του υπουργείου Νίκο Πολύζο για την εξοικονόμηση που πέτυχαν με την ηλεκτρονική δημοπρασία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/11/2011_414693

Εισοδήματα ρεκόρ δήλωσαν εφέτος οι φορολογούμενοι Πέρυσι δήλωσαν 98,5 δισ. και το 2010 θα φτάσουν μέχρι και στα 102 δισ.

Πάνω από 100 δισ. ευρώ δήλωσαν εφέτος στην εφορία περίπου 5.500.000 φορολογούμενοι ενώ πέρυσι τα συνολικά εισοδήματα αντίστοιχου αριθμού φορολογουμένων δεν ξεπέρασαν τα 98,5 δισ. ευρώ.


Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων όπως αυτή προέκυψε κατά την εκκαθάρισή τους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σε σύνολο 4.979.893 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι στιγμή το σύνολο των φορολογούμενων εισοδημάτων ξεπερνά τα 92,2 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι απομένουν προς εκκαθάριση περίπου 750.000 φορολογικές δηλώσεις, τότε το συνολικό εισόδημα αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 102 δισ. ευρώ.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό πως το 2010, μία χρονιά ύφεσης και σημαντικής αύξησης της ανεργίας οι φορολογούμενοι εμφάνισαν στην εφορία υψηλότερα εισοδήματα από το 2009 που ακόμη η κρίση ήταν στην αρχή της. Είναι επίσης εντυπωσιακό πως το κράτος ενώ οι φορολογούμενοι δήλωσαν παραπάνω εισοδήματα από τα προηγούμενα χρόνια δεν καταφέρνει όχι μόνο να πιάσει το στόχο των εσόδων του προϋπολογισμού αλλά να κινείται με αρνητικούς ρυθμούς, δηλαδή λιγότερα σε σύγκριση με τις περυσινές πραγματοποιήσεις.

Μία εξήγηση είναι ότι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι λόγω της εφαρμογής των νέων τεκμηρίων αναγκάστηκαν να εμφανίσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις υψηλότερα εισοδήματα τα οποία όμως εξακολουθούσαν να βρίσκονται κάτω από το περυσινό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Ετσι, το κράτος υπουργείο Οικονομικών βλέπει τα δηλωθέντα εισοδήματα να αυξάνονται αλλά τους φόρους να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης, το μέτρο των αποδείξεων με τις μεγάλες επιστροφές φόρου λειτούργησα αρνητικά για την πορεία των εσόδων. Ακόμη, τα έσοδα του εφετινού προϋπολογισμού είναι μειωμένα γιατί πολλές επιχειρήσεις δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ που εισπράττουν αλλά και γιατί εμφανίζουν πολύ χαμηλότερους τζίρους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το μέσο δηλωθέν εισόδημα για το 2010 διαμορφώθηκε στα 18.516 ευρώ ενώ για το 2009 ήταν 17.661 ευρώ.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην απώλεια εσόδων έπαιξε σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες η αύξηση του αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες στα 12.000 ευρώ από 10.500 ευρώ. Είναι προφανές ότι η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης οδήγησαν χιλιάδες φορολογούμενους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους όμως αρκετοί ήταν αυτοί που κατάφεραν με διάφορους τρόπους να βρεθούν κάτω από το «ραντάρ» των 12.000 ευρώ που ήταν το αφορολόγητο για τον άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδιά. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=430371&h1=true

Προς τα 2 δισ. οδεύουν οι ακάλυπτες επιταγές φέτος

Μόνο κατά τον Οκτώβριο το ποσό ανήλθε στα 119.577.363 ευρώ που αντιστοιχεί σε 11.423 τεμάχια. Σε επίπεδο 10μήνου μέχρι και τα τέλη του περασμένου μήνα είχαν «σκάσει» 150.812 επιταγές. 
 
Σε σύγκριση με το 10μηνο του 2010 το προοδευτικό σύνολο των ακάλυπτων επιταγών σημειώνει αύξηση που υπερβαίνει το 20% κάτι που καταδεικνύει την ολοένα αυξανόμενη ασφυξία στην αγορά
 
Αυξημένο είναι και το προοδευτικό σύνολο του ποσού των απλήρωτων συναλλαγματικών κατά το 10μηνο του 2011. Άγγιξε τα 193.194.635 ευρώ έναντι 187.663.552 ευρώ κατά το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. 
 
Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο άγγιξαν τα 11.494 τεμάχια που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 18.021.234 ευρώ, οριακά μειωμένο σε σχέση με το Σεπτέμβριο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=326091

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Εφηβοι: τα «τσούζουν» από τα 13, μειώνεται το τσιγάρο, αυξάνεται… η κάνναβη!



Παρ' όλο που η χώρα εμφανίζει ακόμη χαμηλά ποσοστά ανάμεσα σε 40 χώρες στη χρήση κάνναβης, της πρώτης παράνομης ουσίας που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, ανησυχητικά αυξημένη παρουσιάζεται η χρήση του αλκοόλ με μέση ηλικία έναρξης της κατανάλωσης τα 13 έτη.
Η αναγκαιότητα της πρόληψης και μάλιστα στοχευμένης και εξειδικευμένης προβάλλει στην Ελλάδα των Μνημονίων κρισιμότερη παρά ποτέ.
Η κάνναβη είναι η πρώτη παράνομη ουσία με την οποία αρχίζουν να πειραματίζονται οι έφηβοι, σύμφωνα με μία από τις επικρατέστερες θεωρίες (θεωρία της πύλης εισόδου, «gateway theory»). Η πρώιμη έναρξη της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού στην εφηβεία συχνά οδηγεί στη χρήση κάνναβης και σηματοδοτεί την πρώιμη έναρξη χρήσης άλλων παράνομων ουσιών.
Στην παρούσα έρευνα (σε 3.944 μαθητές από 306 σχολικές μονάδες) ο αριθμός των 15χρονων μαθητών που κάνουν χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια και αυτό εγείρει ανησυχίες, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι η χώρα μας ήταν έως πρόσφατα (έρευνα ESPAD 2007) μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά στη χρήση κάνναβης στους εφήβους.
Τα κύρια ευρήματα της έρευνας:
Καπνός
* Ενας στους πέντε 15χρονους εφήβους (20,2%) έχει καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά και ένας στους 10 (10,2%) καπνίζει καθημερινά, με την πλειονότητα αυτών να καπνίζουν τουλάχιστον 6 τσιγάρα.
* Διαχρονικά, από το 1998 έως το 2010 παρατηρείται τάση μείωσης του ποσοστού των 15χρονων εφήβων που καπνίζουν καθημερινά (13,7% το 1998 και 10,2% το 2010).
Οινοπνευματώδη
* Ενας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
* Καταναλώνουν οινοπνευματώδη περισσότερο τα αγόρια από ό,τι τα κορίτσια, ιδιαίτερα όσο αυξάνονται η συχνότητα και η ποσότητα που καταναλώνεται.
* Ενα στα 4 αγόρια και ένα στα 5 κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε συνηθισμένη τους έξοδο τουλάχιστον 3 ποτά στη σειρά.
* Δύο στους 5 εφήβους ηλικίας 15 ετών έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά.
* Ενας στους 5 εφήβους ηλικίας 11-15 ετών αναφέρει ότι πολλοί φίλοι του πίνουν οινοπνευματώδη.
* Συγκριτικά με το 2006, το 2010 έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των 15χρονων μαθητών που καταναλώνουν οινοπνευματώδη σε εβδομαδιαία βάση.
Αλλες ουσίες
* Χρήση κάνναβης έχουν κάνει το 7,2% των 15χρονων μαθητών (10,6% των αγοριών και 3,7% των κοριτσιών), ενώ τα 2/3 αυτών έχουν επαναλάβει τη χρήση τρεις ή και περισσότερες φορές. Διαχρονικά, καταγράφεται σημαντική αύξηση στη χρήση κάνναβης στους 15χρονους από 3,7% το 2006 στο 7,2% το 2010.
* Χρήση κάποιας παράνομης ουσίας εκτός κάνναβης και έκσταση έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά το 3,1% των 15χρονων εφήβων.
* Χρήση εισπνεόμενων ουσιών έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά το 8% των 15χρονων εφήβων.
* Χρήση ηρεμιστικών/υπνωτικών φαρμάκων (χωρίς τη σύσταση γιατρού) έχουν κάνει το 3% των 15χρονων μαθητών.



http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=323074

Εφηβοι: Μειώνεται το τσιγάρο, αυξάνεται… η κάνναβη!


Το τσιγάρο μειώνεται ανεπαίσθητα, το αλκοόλ καλά κρατεί και η κάνναβη… αυξάνεται δραματικά στις συνήθειες των Ελλήνων εφήβων. Πανελλήνια έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής αποδεικνύει ότι η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι αρκετά διαδεδομένη ανάμεσα στους Έλληνες μαθητές ηλικίας από έντεκα ως δεκαπέντε ετών. Ένας στους οκτώ μαθητές ηλικίας από ένδεκα ετών καπνίζει συστηματικά, ενώ ένα στα πέντε αγόρια πίνει πάνω από τρία ποτά σε κάθε βραδινή έξοδο. Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα και αναφορικά με τη χρήση κάνναβης: το ποσοστό των μαθητών που έχουν κάνει χρήση έστω και μία φορά διπλασιάστηκε από το 3,7% το 2006, στο 7,2 % το 2010!

Η εν λόγω έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της διεθνούς «Έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με τη χρηματοδότηση της τράπεζας HSBC. Η έρευνα διενεργείται σε περισσότερες από σαράντα χώρες του κόσμου, ενώ στο τέλος του εγχειρήματος θα δημοσιευθούν συγκριτικά στοιχεία που θα αξιολογήσουν την έκταση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η ελληνική ερευνητική ομάδα υπό την επίβλεψη της ομότιμης καθηγήτριας ψυχιατρικής, κυρίας Α. Κοκκέβη, εξέτασε μαθητές έκτης δημοτικού, δευτέρας γυμνασίου και πρώτης λυκείου από όλη τη χώρα αναφορικά με τις πρώτες εμπειρίες τους σχετικά με την κατανάλωση εξαρτησιογόνων ουσιών. Η πρώτη ουσία που αναφέρουν ότι δοκίμασαν οι έφηβοι είναι το αλκοόλ στην ηλικία περίπου των δεκατριών ετών, ενώ πριν γίνουν δεκατεσσάρων ετών δοκίμασαν το πρώτο τους τσιγάρο (μέση ηλικία 13,7 έτη). Στη συνέχεια, στην ηλικία των 14,4 ετών αναφέρουν κατά μέσο όρο το πρώτο περιστατικό μέθης. Η δοκιμή παράνομων ουσιών ξεκινά συνήθως με την κάνναβη πριν γίνουν δεκαπέντε ετών. Τέλος, στην ηλικία των δεκαπέντε ετών συνήθως οι έφηβοι δοκιμάζουν άλλες παράνομες ουσίες, όπως το χάπι «έκσταση» ή υπνωτικά χάπια.

Διπλασιάσθηκε η κάνναβη, σταθερό το τσιγάρο
Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ήταν χωρίς αμφιβολία η κατά 100% αύξηση της χρήσης κάνναβης ανάμεσα στους Έλληνες εφήβους. Το 7,2% των 15χρονων εφήβων ανέφεραν ότι έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά, με το ποσοστό μάλιστα να είναι τριπλάσιο στα αγόρια (10,6%) από ό,τι στα κορίτσια (3,7%). Το αντίστοιχο ποσοστό το 2006 δεν ξεπερνούσε το 3,6%. Επιπλέον, το 6,1% των αγοριών έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον τρεις φορές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια διαμορφώνεται στο 2,1%. Μάλιστα, ερωτηθέντες για τις συνήθειες των φίλων τους, το 20% των 15χρονων μαθητών απαντούν ότι έστω και ένας φίλος τους κάνει χρήση κάνναβης.

Η συνήθεια του καπνίσματος έχει παραμείνει σε περίπου ίδια επίπεδα ανάμεσα στους Έλληνες εφήβους τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μία τάση μείωσης παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα των δεκαπεντάχρονων. Ειδικότερα, ενώ το 13,7% των δεκαπεντάχρονων κάπνιζαν το 1998, το ποσοστό μετατράπηκε σε 12,1% το 2006 και σε 10,2% το 2010.

Στο σύνολο των εφήβων, ένας στους πέντε μαθητές απάντησε πως έχει καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Μάλιστα, το ποσοστό αυξάνεται σταδιακά με την ηλικία: το 3,3% των μαθητών έχουν καπνίσει στην ηλικία των έντεκα ετών, το 17,3% έχουν καπνίσει στα δεκατρία τους και το 42,1% έχουν καπνίσει στα δεκαπέντε. Ένας στους δώδεκα εφήβους αναφέρει ότι καπνίζει συστηματικά, το 5,2% των 15χρονων αναφέρουν ότι καπνίζουν από ένα έως πέντε τσιγάρα ημερησίως και το 8,3% παραδέχονται ότι καπνίζουν τουλάχιστον έξι τσιγάρα ημερησίως. 
 
 http://www.tovima.gr/society/article/?aid=428457


Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Kατά της επανεκλογής Μέρκελ οι μισοί γερμανοί ψηφοφόροι

Οι μισοί ψηφοφόροι στη Γερμανία δεν επιθυμούν την επανεκλογή της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ το 2013 και σχεδόν ένας στους δύο λέει ότι έχει διαχειριστεί με εσφαλμένο τρόπο την κρίση στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.
Στο ερώτημα εάν θέλει η Αγγελα Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες να κερδίσουν τρίτη θητεία το 2013, ποσοστό 50% των ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Stern απάντησε «όχι».
Στην δημοσκόπηση οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Μέρκελ φέρονται να υπολείπονται εννέα μονάδων των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων (44%).

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2084200

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Τα βιβλιάρια καταθέσεων αποδεικνύουν ότι φτωχύναμε

Το μέσο υπόλοιπο μειώθηκε σε 16.796 ευρώ και συνεχίζει...
Με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ συγκρίνεται πλέον το ύψος των καταθέσεων που έχουν οι Ελληνες στις εγχώριες τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι κατά κεφαλήν καταθέσεις περιορίστηκαν τον Αύγουστο στις 16.796 ευρώ και κατατάσσουν την Ελλάδα αμέσως πριν από τη Σλοβενία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λεττονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών διαφάνηκε ξεκάθαρα το 2010 και αναμένεται να ενταθεί μετά τη φορολογική καταιγίδα του 2011. Οπως πιστοποιούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2010 υπήρξε η πρώτη χρονιά ύστερα από διαδοχικά έτη ανόδου που το διαθέσιμο εισόδημα υποχωρεί από το υψηλό επίπεδο των 172,6 δισ. ευρώ στα 163,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας δραστική μείωση κατά 9 δισ. ευρώ σε μία μόλις χρονιά.
Η τυπική επιβεβαίωση της διαπίστωσης ότι «οι μέρες της ευημερίας έχουν παρέλθει» συμπληρώνεται από τα αντίστοιχα στοιχεία για τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης που καταγράφεται συστηματικά πλέον από το 2009, συμπαρασύροντας στη μείωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και στη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,3% το 2009 και κατά 3,6% το 2010.
Η απαισιοδοξία των αριθμών δεν εξαντλείται στην υποχώρηση της κατανάλωσης. Τα στοιχεία του EuropeaBanking Federatio(EBF), δείχνουν ότι τα κατά κεφαλήν δάνεια των Ελλήνων υπερβαίνουν πλέον τις κατά κεφαλήν καταθέσεις, διαψεύδοντας το επιχείρημα περί χαμηλής χρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, κάθε Ελληνας χρωστούσε προς τις τράπεζες 22.842 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις του δεν ξεπερνούσαν εκείνη τη χρονιά τα 18.504 ευρώ.
Στο ίδιο συμπέρασμα συνηγορούν και τα στοιχεία του EBF για το επίπεδο δανεισμού - καταθέσεων σε σχέση με το ΑΕΠ, που δείχνουν ότι το επίπεδο δανεισμού διαμορφώθηκε το 2010 στο 112% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια στιγμή το επίπεδο των καταθέσεων περιορίστηκε στο 91% του ΑΕΠ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_29/10/2011_460976