Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Εισοδήματα ρεκόρ δήλωσαν εφέτος οι φορολογούμενοι Πέρυσι δήλωσαν 98,5 δισ. και το 2010 θα φτάσουν μέχρι και στα 102 δισ.

Πάνω από 100 δισ. ευρώ δήλωσαν εφέτος στην εφορία περίπου 5.500.000 φορολογούμενοι ενώ πέρυσι τα συνολικά εισοδήματα αντίστοιχου αριθμού φορολογουμένων δεν ξεπέρασαν τα 98,5 δισ. ευρώ.


Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων όπως αυτή προέκυψε κατά την εκκαθάρισή τους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σε σύνολο 4.979.893 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι στιγμή το σύνολο των φορολογούμενων εισοδημάτων ξεπερνά τα 92,2 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι απομένουν προς εκκαθάριση περίπου 750.000 φορολογικές δηλώσεις, τότε το συνολικό εισόδημα αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 102 δισ. ευρώ.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό πως το 2010, μία χρονιά ύφεσης και σημαντικής αύξησης της ανεργίας οι φορολογούμενοι εμφάνισαν στην εφορία υψηλότερα εισοδήματα από το 2009 που ακόμη η κρίση ήταν στην αρχή της. Είναι επίσης εντυπωσιακό πως το κράτος ενώ οι φορολογούμενοι δήλωσαν παραπάνω εισοδήματα από τα προηγούμενα χρόνια δεν καταφέρνει όχι μόνο να πιάσει το στόχο των εσόδων του προϋπολογισμού αλλά να κινείται με αρνητικούς ρυθμούς, δηλαδή λιγότερα σε σύγκριση με τις περυσινές πραγματοποιήσεις.

Μία εξήγηση είναι ότι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι λόγω της εφαρμογής των νέων τεκμηρίων αναγκάστηκαν να εμφανίσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις υψηλότερα εισοδήματα τα οποία όμως εξακολουθούσαν να βρίσκονται κάτω από το περυσινό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Ετσι, το κράτος υπουργείο Οικονομικών βλέπει τα δηλωθέντα εισοδήματα να αυξάνονται αλλά τους φόρους να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης, το μέτρο των αποδείξεων με τις μεγάλες επιστροφές φόρου λειτούργησα αρνητικά για την πορεία των εσόδων. Ακόμη, τα έσοδα του εφετινού προϋπολογισμού είναι μειωμένα γιατί πολλές επιχειρήσεις δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ που εισπράττουν αλλά και γιατί εμφανίζουν πολύ χαμηλότερους τζίρους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το μέσο δηλωθέν εισόδημα για το 2010 διαμορφώθηκε στα 18.516 ευρώ ενώ για το 2009 ήταν 17.661 ευρώ.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην απώλεια εσόδων έπαιξε σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες η αύξηση του αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες στα 12.000 ευρώ από 10.500 ευρώ. Είναι προφανές ότι η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης οδήγησαν χιλιάδες φορολογούμενους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους όμως αρκετοί ήταν αυτοί που κατάφεραν με διάφορους τρόπους να βρεθούν κάτω από το «ραντάρ» των 12.000 ευρώ που ήταν το αφορολόγητο για τον άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδιά. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=430371&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια: