Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται

Ακριβότερα αναγκάζονται να πληρώσουν οι καταναλωτές πολλά βασικά τρόφιμα, καθώς το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και οι απώλειες που έχουν οι βιομηχανίες και οι λιανέμποροι από τον περιορισμό της κατανάλωσης τους οδηγούν σε ανατιμήσεις. Το όφελος από τις περίφημες «συμφωνίες κυρίων» που είχαν γίνει στα τέλη του 2010 μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης, προμηθευτών και λιανεμπόρων για συγκράτηση ή ακόμη και μειώσεις τιμών φαίνεται να εξανεμίζεται. Οι εταιρείες πλέον, σπανίως, προχωρούν σε μειώσεις των τιμοκαταλόγων και αποφασίζουν να εφαρμόσουν ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική μόνο μέσω των προωθητικών ενεργειών.
Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι από τις αρχές του έτους μέχρι τον Οκτώβριο η τιμή του φρέσκου γάλακτος έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 4,56%. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις, η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, ενώ στις αρχές του έτους το πλήρες φρέσκο γάλα γνωστής εταιρείας στη συσκευασία του ενός λίτρου επωλείτο στα σούπερ μάρκετ προς 1,04 ευρώ, σήμερα πωλείται προς 1,18 ευρώ, αύξηση δηλαδή κατά 13,5%. Αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές και άλλων γαλακτοκομικών, όπως του γιαουρτιού (3,18%), των τυριών (2,02%), του βουτύρου (2,10%). Με βάση και πάλι τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών, οι αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα που κατέχουν όμως το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά είναι πολύ υψηλότερες. Επώνυμο στραγγιστό γιαούρτι 10% πωλείται σήμερα κατά 7,69% ακριβότερο σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Σημαντικές είναι οι αυξήσεις στο αλεύρι, κατά 6,04% και στο ψωμί κατά 2,21%, ενώ την ίδια ώρα υποχωρούν εκ νέου οι τιμές των ζυμαρικών, κατά 0,39% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011.
Αύξηση κατά 6,85% παρουσιάζει η τιμή του καφέ, τον οποίο καλύτερα οι καταναλωτές να πίνουν... πικρό, μια και η τιμή της ζάχαρης έχει αυξηθεί κατά 20,89%. Η υπαγωγή των χυμών και αναψυκτικών στον συντελεστή 23% από τον συντελεστή 13% που βρίσκονταν μέχρι τον Αύγουστο βρίσκεται κυρίως πίσω από τις ανατιμήσεις στα προϊόντα αυτά, ανατιμήσεις οι οποίες εμφανίζονται από τον Σεπτέμβριο. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές των αναψυκτικών να καταγράφουν αύξηση της λιανικής τιμής τους κατά 6,37%, ενώ των χυμών κατά 5,76%.
Από τα στοιχεία που εκδίδει κάθε μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πορεία των τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων προκύπτει ότι καθοριστικό ρόλο στις ανατιμήσεις έχει διαδραματίσει και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η τιμή του μαλακού σιταριού τον Σεπτέμβριο του 2011 αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010, του σκληρού σιταριού κατά 49% και του καλαμποκιού κατά 12%, ενώ η τιμή του καφέ στις διεθνείς χρηματαγορές βρέθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τον περασμένο Μάιο.
Η αύξηση των τιμών σε ένα περιβάλλον ύφεσης, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί ένα ακόμη ελληνικό «παράδοξο», πλήττει ακόμη περισσότερο τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα τα οποία διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για την αγορά των βασικών ειδών διατροφής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_18/11/2011_463165

Δεν υπάρχουν σχόλια: