Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ακριβότερες οι κατοικίες στην Αθήνα από ό,τι σε Ελσίνκι και Λουξεμβούργο

Μπορεί η χώρα να διανύει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της, ωστόσο εξακολουθεί να διαθέτει και από τις ακριβότερες αγορές κατοικίας παγκοσμίως. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της διεθνούς εταιρείας Global Property Guide, η Αθήνα κατατάσσεται στη 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με βάση το ύψος των τιμών των κατοικιών. Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος αγοράς κατοικίας στην ελληνική πρωτεύουσα αγγίζει τα 6.220 ευρώ/τ.μ., γεγονός που μας εξασφαλίζει μία θέση υψηλότερη, μεταξύ άλλων, της Φινλανδίας (Ελσίνκι), όπου το κόστος διαμορφώνεται σε 6.100 ευρώ/τ.μ. και του Λουξεμβούργου (5.560 ευρώ/τ.μ.).
Για να καταρτίσει τη λίστα, η Global Property Guide, λαμβάνει υπόψη της τη μέση τιμή πώλησης μιας κατοικίας 120 τ.μ. στο ακριβότερο σημείο της ακριβότερης πόλης κάθε χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας και δη της Αθήνας, αναφέρονται οι τιμές του Παλαιού Ψυχικού, όπου ακόμα γίνονται κάποιες πράξεις αγοραπωλησίας και υπάρχει επαρκές δείγμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς συνοικίες όπως ο Λαιμός της Βουλιαγμένης, όπου οι αξίες είναι σαφώς υψηλότερες, δεν υπάρχουν αγοραπωλησίες τα τελευταία χρόνια, λόγω και του πολύ μικρού μεγέθους της περιοχής.
Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται το Μονακό, όπου οι τιμές ανέρχονται στο –από κάθε άποψη– ιλιγγιώδες ποσό των σχεδόν 40.000 ευρώ για κάθε «πολύτιμο» τετραγωνικό μέτρο κατοικίας. Ακολουθεί από πολύ μεγάλη απόσταση, το Λονδίνο με το μέσο κόστος να ανέρχεται σε 15.200 ευρώ/τ.μ., ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ, όπου οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά από τα τέλη του 2009 και μετά, προτού η κυβέρνηση λάβει μέτρα κατά της κερδοσκοπίας στην αγορά, ώστε να περιορίσει τις αυξήσεις.
Οι τιμές στην Αθήνα δεν έχουν μείνει στάσιμες την τελευταία διετία της κρίσης. Αντιθέτως, έχουν καταγραφεί μειώσεις, οι οποίες με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το τρίτο τρίμηνο, στην Αθήνα διαμορφώθηκαν σε 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ από τις αρχές του έτους η μέση πτώση των τιμών στην πρωτεύουσα δεν ξεπέρασε το 5,7%. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, καταγράφηκαν και τάσεις επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης των τιμών.
Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, όπως επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία αναλυτές και ειδικοί της αγοράς ακινήτων. Με τη ζήτηση παγωμένη και τις αγοραπωλησίες, ιδίως των νεόδμητων κατοικιών, να έχουν περιέλθει σε τέλμα, το αναμενόμενο θα ήταν μια κατακόρυφη πτώση των τιμών, ενδεχομένως αντίστοιχη εκείνης που έχει σημειωθεί στην Ιρλανδία, μία χώρα με πολλές αντιστοιχίες με την Ελλάδα. Οπως και στη δική μας περίπτωση, έτσι και στην Ιρλανδία οι τιμές εκτοξεύτηκαν την τελευταία δεκαετία, ενώ η χώρα της Ευρωζώνης έχει εισέλθει και αυτή στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ. Σε αντίθεση όμως με τα καθ’ ημάς, στην Ιρλανδία, οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 50% από τα μέσα του 2007, όταν ξεκίνησε η κρίση στην τοπική κτηματαγορά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_18/11/2011_463153

Δεν υπάρχουν σχόλια: