Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Υπέρ της αυτοαπασχόλησης δηλώνει το 60% των Ελλήνων

Πάνω από τα δύο τρίτα (72%) κατά μέσο όρο των Ευρωπαίων έχουν θετική στάση απέναντι στην αυτοαπασχόληση, αφενός γιατί δεν θα έχουν σχέση εξάρτησης από εργοδότες και αφετέρου γιατί εκτιμούν ότι μπορούν με αυτόν τον τρόπο να πραγματώσουν τις δικές τους ιδέες ή να ενισχύσουν το εισόδημά τους με μία δεύτερη δουλειά.
Αυτό προκύπτει από την έρευνα «Η Ευρωπαϊκή Εκθεση Επιχειρηματικότητας 2011» που πραγματοποίησε σε 14 χώρες η Amway, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των απευθείας πωλήσεων. Στη μελέτη επισημαίνεται ότι το 80% των Ευρωπαίων έως 29 ετών βλέπει θετικά την αυτοαπασχόληση, ενώ ένας στους δύο εφήβους μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να ξεκινά μια δική του επιχείρηση.
Από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα, η αυτόνομη και ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των περισσότερων Ελλήνων, αφού περίπου το 60% θεωρεί ελκυστική την ιδέα για ανάπτυξη δικής του επιχείρησης παρά την οικονομική κρίση.
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη το 46% προτιμά την αυτοαπασχόληση για να μην έχει εργοδότη, το 38% γιατί έτσι εκτιμά ότι θα προβάλλει σωστά τις ιδέες του, ενώ μόλις το 28% βλέπει την αυτοαπασχόληση ως δεύτερη δουλειά για αύξηση των εσόδων του.
Ενα άλλο σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους (24%) πιστεύει πως «η καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογένειας, ελεύθερου χρόνου και καριέρας» είναι ένας λόγος για να δημιουργήσει μια δική του επιχείρηση. Σε όλη την Ευρώπη, η αυτοαπασχόληση θεωρείται ένα εργασιακό μοντέλο «φιλικό» προς την οικογένεια. Το 42%  των ερωτηθέντων με παιδιά απάντησε ότι η αυτοαπασχόληση είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση εργασίας.
Εν τω μεταξύ, το 69% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η εκπαίδευση είναι σημαντική για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Περισσότερο καταρτισμένοι θεωρούνται οι Αυστριακοί (56%) και οι Ελβετοί (52%). Ανεξάρτητα από τα προγράμματα εκπαίδευσης που προσφέρονται, το 47% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι δεν ενημερώνεται καλά σχετικά με τις δυνατότητες εκπαίδευσης των αυτοαπασχολουμένων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Γερμανία (58%), την Ισπανία (55%) και τη Γαλλία (53%). Το 42% των Ευρωπαίων δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση λόγω έλλειψης γνώσεων σε οικονομικά θέματα, ενώ το 35% έχει αμφιβολίες για τις προσωπικές του ικανότητες και τις γνώσεις του.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_18/11/2011_463150

Δεν υπάρχουν σχόλια: