Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Εφηβοι: τα «τσούζουν» από τα 13, μειώνεται το τσιγάρο, αυξάνεται… η κάνναβη!



Παρ' όλο που η χώρα εμφανίζει ακόμη χαμηλά ποσοστά ανάμεσα σε 40 χώρες στη χρήση κάνναβης, της πρώτης παράνομης ουσίας που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, ανησυχητικά αυξημένη παρουσιάζεται η χρήση του αλκοόλ με μέση ηλικία έναρξης της κατανάλωσης τα 13 έτη.
Η αναγκαιότητα της πρόληψης και μάλιστα στοχευμένης και εξειδικευμένης προβάλλει στην Ελλάδα των Μνημονίων κρισιμότερη παρά ποτέ.
Η κάνναβη είναι η πρώτη παράνομη ουσία με την οποία αρχίζουν να πειραματίζονται οι έφηβοι, σύμφωνα με μία από τις επικρατέστερες θεωρίες (θεωρία της πύλης εισόδου, «gateway theory»). Η πρώιμη έναρξη της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού στην εφηβεία συχνά οδηγεί στη χρήση κάνναβης και σηματοδοτεί την πρώιμη έναρξη χρήσης άλλων παράνομων ουσιών.
Στην παρούσα έρευνα (σε 3.944 μαθητές από 306 σχολικές μονάδες) ο αριθμός των 15χρονων μαθητών που κάνουν χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια και αυτό εγείρει ανησυχίες, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι η χώρα μας ήταν έως πρόσφατα (έρευνα ESPAD 2007) μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά στη χρήση κάνναβης στους εφήβους.
Τα κύρια ευρήματα της έρευνας:
Καπνός
* Ενας στους πέντε 15χρονους εφήβους (20,2%) έχει καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά και ένας στους 10 (10,2%) καπνίζει καθημερινά, με την πλειονότητα αυτών να καπνίζουν τουλάχιστον 6 τσιγάρα.
* Διαχρονικά, από το 1998 έως το 2010 παρατηρείται τάση μείωσης του ποσοστού των 15χρονων εφήβων που καπνίζουν καθημερινά (13,7% το 1998 και 10,2% το 2010).
Οινοπνευματώδη
* Ενας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
* Καταναλώνουν οινοπνευματώδη περισσότερο τα αγόρια από ό,τι τα κορίτσια, ιδιαίτερα όσο αυξάνονται η συχνότητα και η ποσότητα που καταναλώνεται.
* Ενα στα 4 αγόρια και ένα στα 5 κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε συνηθισμένη τους έξοδο τουλάχιστον 3 ποτά στη σειρά.
* Δύο στους 5 εφήβους ηλικίας 15 ετών έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά.
* Ενας στους 5 εφήβους ηλικίας 11-15 ετών αναφέρει ότι πολλοί φίλοι του πίνουν οινοπνευματώδη.
* Συγκριτικά με το 2006, το 2010 έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των 15χρονων μαθητών που καταναλώνουν οινοπνευματώδη σε εβδομαδιαία βάση.
Αλλες ουσίες
* Χρήση κάνναβης έχουν κάνει το 7,2% των 15χρονων μαθητών (10,6% των αγοριών και 3,7% των κοριτσιών), ενώ τα 2/3 αυτών έχουν επαναλάβει τη χρήση τρεις ή και περισσότερες φορές. Διαχρονικά, καταγράφεται σημαντική αύξηση στη χρήση κάνναβης στους 15χρονους από 3,7% το 2006 στο 7,2% το 2010.
* Χρήση κάποιας παράνομης ουσίας εκτός κάνναβης και έκσταση έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά το 3,1% των 15χρονων εφήβων.
* Χρήση εισπνεόμενων ουσιών έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά το 8% των 15χρονων εφήβων.
* Χρήση ηρεμιστικών/υπνωτικών φαρμάκων (χωρίς τη σύσταση γιατρού) έχουν κάνει το 3% των 15χρονων μαθητών.



http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=323074

Εφηβοι: Μειώνεται το τσιγάρο, αυξάνεται… η κάνναβη!


Το τσιγάρο μειώνεται ανεπαίσθητα, το αλκοόλ καλά κρατεί και η κάνναβη… αυξάνεται δραματικά στις συνήθειες των Ελλήνων εφήβων. Πανελλήνια έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής αποδεικνύει ότι η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι αρκετά διαδεδομένη ανάμεσα στους Έλληνες μαθητές ηλικίας από έντεκα ως δεκαπέντε ετών. Ένας στους οκτώ μαθητές ηλικίας από ένδεκα ετών καπνίζει συστηματικά, ενώ ένα στα πέντε αγόρια πίνει πάνω από τρία ποτά σε κάθε βραδινή έξοδο. Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα και αναφορικά με τη χρήση κάνναβης: το ποσοστό των μαθητών που έχουν κάνει χρήση έστω και μία φορά διπλασιάστηκε από το 3,7% το 2006, στο 7,2 % το 2010!

Η εν λόγω έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της διεθνούς «Έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με τη χρηματοδότηση της τράπεζας HSBC. Η έρευνα διενεργείται σε περισσότερες από σαράντα χώρες του κόσμου, ενώ στο τέλος του εγχειρήματος θα δημοσιευθούν συγκριτικά στοιχεία που θα αξιολογήσουν την έκταση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η ελληνική ερευνητική ομάδα υπό την επίβλεψη της ομότιμης καθηγήτριας ψυχιατρικής, κυρίας Α. Κοκκέβη, εξέτασε μαθητές έκτης δημοτικού, δευτέρας γυμνασίου και πρώτης λυκείου από όλη τη χώρα αναφορικά με τις πρώτες εμπειρίες τους σχετικά με την κατανάλωση εξαρτησιογόνων ουσιών. Η πρώτη ουσία που αναφέρουν ότι δοκίμασαν οι έφηβοι είναι το αλκοόλ στην ηλικία περίπου των δεκατριών ετών, ενώ πριν γίνουν δεκατεσσάρων ετών δοκίμασαν το πρώτο τους τσιγάρο (μέση ηλικία 13,7 έτη). Στη συνέχεια, στην ηλικία των 14,4 ετών αναφέρουν κατά μέσο όρο το πρώτο περιστατικό μέθης. Η δοκιμή παράνομων ουσιών ξεκινά συνήθως με την κάνναβη πριν γίνουν δεκαπέντε ετών. Τέλος, στην ηλικία των δεκαπέντε ετών συνήθως οι έφηβοι δοκιμάζουν άλλες παράνομες ουσίες, όπως το χάπι «έκσταση» ή υπνωτικά χάπια.

Διπλασιάσθηκε η κάνναβη, σταθερό το τσιγάρο
Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ήταν χωρίς αμφιβολία η κατά 100% αύξηση της χρήσης κάνναβης ανάμεσα στους Έλληνες εφήβους. Το 7,2% των 15χρονων εφήβων ανέφεραν ότι έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά, με το ποσοστό μάλιστα να είναι τριπλάσιο στα αγόρια (10,6%) από ό,τι στα κορίτσια (3,7%). Το αντίστοιχο ποσοστό το 2006 δεν ξεπερνούσε το 3,6%. Επιπλέον, το 6,1% των αγοριών έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον τρεις φορές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια διαμορφώνεται στο 2,1%. Μάλιστα, ερωτηθέντες για τις συνήθειες των φίλων τους, το 20% των 15χρονων μαθητών απαντούν ότι έστω και ένας φίλος τους κάνει χρήση κάνναβης.

Η συνήθεια του καπνίσματος έχει παραμείνει σε περίπου ίδια επίπεδα ανάμεσα στους Έλληνες εφήβους τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μία τάση μείωσης παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα των δεκαπεντάχρονων. Ειδικότερα, ενώ το 13,7% των δεκαπεντάχρονων κάπνιζαν το 1998, το ποσοστό μετατράπηκε σε 12,1% το 2006 και σε 10,2% το 2010.

Στο σύνολο των εφήβων, ένας στους πέντε μαθητές απάντησε πως έχει καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Μάλιστα, το ποσοστό αυξάνεται σταδιακά με την ηλικία: το 3,3% των μαθητών έχουν καπνίσει στην ηλικία των έντεκα ετών, το 17,3% έχουν καπνίσει στα δεκατρία τους και το 42,1% έχουν καπνίσει στα δεκαπέντε. Ένας στους δώδεκα εφήβους αναφέρει ότι καπνίζει συστηματικά, το 5,2% των 15χρονων αναφέρουν ότι καπνίζουν από ένα έως πέντε τσιγάρα ημερησίως και το 8,3% παραδέχονται ότι καπνίζουν τουλάχιστον έξι τσιγάρα ημερησίως. 
 
 http://www.tovima.gr/society/article/?aid=428457


Δεν υπάρχουν σχόλια: