Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αλματώδης ανάπτυξη στο εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο

Mε ρυθμούς της τάξης του 60% και 70% αναπτύσσεται η εγχώρια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, στην οποία αναζητούν διέξοδο από την κρίση επαγγελματίες από διάφορους κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Eργαστηρίου Hλεκτρονικού Eμπορίου και Eπιχειρείν (ELTRUN) του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών, που συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Eμπορίου του υπουργείου Aνάπτυξης για τη δημιουργία του νέου πλαισίου λειτουργίας της νεόκοπης για την Eλλάδα αυτής αγοράς, το 2011 1,5 εκατ. Eλληνες πραγματοποίησαν on line συναλλαγές ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Tα ποσοστά του τζίρου είναι αυξημένα κατά 30% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, υπολείπονται όμως κατά πολύ από τον μέσο όρο των ώριμων ευρωπαϊκών αγορών. Tα επίπεδα για να είναι συγκρίσιμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εργαστηρίου ELTRUN καθηγητή κ. Γ. Δουκίδη, θα πρέπει ο ετήσιος τζίρος να φτάσει στα 5-6 δισ. ευρώ.
Αξιόπιστες και μηΣτις περίπου 2.000 επιχειρήσεις, που με βάση την ίδια έρευνα δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Eλλαδα, ποσοστό 15% αποτελεί παγίδα παραπλάνησης των καταναλωτών. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν παρουσιάζουν τα βασικά στοιχεία μιας τυπικής επιχείρησης, όπως η διεύθυνση και το τηλέφωνο αλλά και ο AΦM και τις οποίες οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν. H έρευνα εκτιμά ότι 1 στους 5 χρήστες που δεν κάνουν τώρα on-line αγορές θα ξεκινήσουν το 2012.
Tο 40% των ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων αποφεύγει να αποσαφηνίσει στους καταναλωτές τους όρους χρήσης του ηλεκτρονικού καταστήματος, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα για την πραγματοποίηση οn-line συναλλαγών. Eπίσης το 55% των ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων έχει βασικές παραλείψεις όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών και την πιστοποίησή τους από ανεξάρτητο οργανισμό. Παρόλα, αυτά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, 1 στα 4 ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα λειτουργεί με βέλτιστες πρακτικές που συναντάμε σε γνωστά διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα. Παρέχουν επίσης ιδιαίτερα προχωρημένες υπηρεσίες που αξιολογούνται ιδιαίτερα υψηλά από τους Eλληνες καταναλωτές, όπως η εξυπηρέτηση μετά την πώληση και η συνεχής πληροφόρηση για την εξέλιξη της παραγγελίας. Tο υπουργείο Aνάπτυξης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Eμπορίου κ. Στέφανος Kομνηνός, σε άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, προχωρά στη θέσπιση πιστοποιητικού πιστοποίησης για όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα και στη δημιουργία ενός Mητρώου ηλεκτρονικών καταστημάτων.
O κ. Kομνηνός ανακοίνωσε επίσης χθες την προώθηση ενός προτύπου ηλεκτρονικής τιμολόγησης που θα ακολουθούν υποχρεωτικά στις συναλλαγές τους όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα. O ίδιος προέβλεψε ταχύτατη ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς, η οποία μπορεί να δώσει διέξοδο σε πολλούς επαγγελματίες από την κρίση και να ενισχύσει τις εξαγωγές. Tο κόστος για το στήσιμο μιας ηλεκτρονικής επιχείρησης ανέρχεται σήμερα σε 5.000 ευρώ έναντι 30.000 ευρώ πριν από τρία χρόνια, ενώ έχει ελάχιστα λειτουργικά έξοδα σε σχέση με μια συμβατική επιχείρηση.
Προσοχή στις διαδικτυακές «μαϊμούδες»Xαμηλές τιμές και καλές προσφορές αναζητούν οι Eλληνες καταναλωτές στα ηλεκτρονικά καταστήματα των οποίων το πελατολόγιο διευρύνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Aν και επιφυλακτικοί, πολλοί χρήστες του Διαδικτύου, για το προϊόν που θα πάρουν, όπως και για την πιθανή παράνομη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων, οι χαμηλές τιμές αρκούν για να διώξουν τους φόβους τους και να προχωρήσουν στην πρώτη τους online συναλλαγή.
Oι ειδικοί πάντως συνιστούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού η ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αναπτυχθεί άναρχα, με αποτέλεσμα το 15% των ηλεκτρονικών καταστημάτων να είναι «μαϊμού». Θα πρέπει να αποφεύγουν καταστήματα που δεν διαθέτουν, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail και AΦM.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_23/03/2012_476710

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ελλάδα - δάνεια σε καθυστέρηση - Σεπτ. 2011

Περαιτέρω επιδείνωση του λόγου δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων εκτιμά ότι θα υπάρξει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στη ετήσια έκθεση της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΤτΕ ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 σε 14,7%, από 10,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2010, ενώ εκτιμάται περαιτέρω άνοδός του στο τέλος Δεκεμβρίου 2011.
 
Στην καταναλωτική πίστη εμφανίζεται η κατάσταση να είναι η χειρότερη από τις υπόλοιπες μορφές πίστης, καθώς τα δάνεια σε καθυστέρηση ως προς το σύνολο των δανείων έφθασε τον Σεπτέμβριο του 2001 το 26,4% από 20% τον Δεκέμβριο του 2010.

Στην στεγαστική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση ως προς το σύνολο των δανείων της κατηγορίας έφθασε το 14% τον Σεπτέμβριο του 2011 από 10,3% τον Δεκέμβριο του 2010.

Στην επιχειρηματική πίστη υπήρξε επίσης μεγάλη άνοδος στα δάνεια σε καθυστέρηση τα οποία ανήλθαν στο 13% του συνόλου από 8,8%. Όπως επισημαίνεται γενικότερα στην έκθεση της ΤτΕ, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα εντάθηκαν το 2011 και συνεχίζονται και τους πρώτους μήνες του 2012.

Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σημαντικού ύψους εκροή καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά (ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ συνολικά για το έτος), ενώ και οι εξασφαλίσεις μέσω των οποίων αντλούν χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα συνέχισαν να υφίστανται απομείωση της αξίας τους ή και (κάποιες εξ αυτών) να μη γίνονται αποδεκτές μετά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος σε πρώτη φάση και των τραπεζών σε δεύτερη.
Στήριξη εν όψει αυτών των πιέσεων παρεχόταν μέσω των πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, αλλά και μέσω της χορήγησης έκτακτης χρηματοδότησης με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Θετική επίδραση στη ρευστότητα, μέσω της δημιουργίας αποδεκτών εξασφαλίσεων, είχε και η επέκταση του σκέλους των εγγυήσεων τραπεζικών ομολόγων, στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας (Ν. 3965/2011).
Παράλληλα, η ένταση της ύφεσης επέτεινε τη δυσκολία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εκπληρώνουν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, εξέλιξη που επιδείνωσε την ποιότητα των δανείων σε όλες τις κατηγορίες, ιδίως στα καταναλωτικά δάνεια.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2152779

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Η αύξηση των βιβλιαρίων απορίας αντικατοπτρίζει το βάθος της ύφεσης

«Η κατάσταση είναι δραματική. Η προσέλευση πολιτών που ζητούν την έκδοση ή ανανέωση βιβλιαρίου απορίας είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με παλαιότερα και η πίεση στις υπηρεσίες πολύ μεγάλη», λέει στην «Κ» η κ. Κωνσταντίνα Γρηγοριάδου, πρόεδρος της επιτροπής που κρίνει τις αιτήσεις στον Δήμο Αθηναίων. «Ερχονται άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Είναι από όλες τις ηλικίες. Κοιτώντας τους φακέλους των αιτήσεων την προηγούμενη εβδομάδα, μου έκανε εντύπωση πόσοι νέοι, γεννημένοι τη δεκαετία του ’70, ήταν μεταξύ των αιτούντων», σημειώνει η κ. Γρηγοριάδου.
Βιβλιάριο απορίας. Να μια λέξη που θα μπει στη ζωή μας, καθώς η κατηγορία των απόρων αρχίζει να αυξάνεται δραματικά. Το βιβλιάριο απορίας είναι ετήσιας διάρκειας και δίνει τη δυνατότητα σε δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, σε αυτό κατέφευγαν άτομα με σημαντικές αναπηρίες, χρόνιες ασθένειες που δεν τους επέτρεπαν καθόλου να εργαστούν, γενικότερα ανήμπορα άτομα, ομογενείς που δεν είχαν ασφάλιση στην Ελλάδα κ.ά. Το βιβλιάριο απορίας χορηγείται μόνο σε Ελληνες πολίτες ή ομογενείς.
Τα τελευταία χρόνια όμως και ειδικά από το 2011 και μετά, παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης. Οπως είναι γνωστό, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν την υγειονομική περίθαλψη ακόμα ένα έτος μετά την παύση καταβολής εισφορών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι, ύστερα από τον πρώτο χρόνο, βρίσκονται ξεκρέμαστοι και αναζητούν διέξοδο στο βιβλιάριο απορίας.
«Η αύξηση των αιτήσεων είναι ραγδαία το 2011 σε σχέση με το 2010 και συνεχίζεται αυξανόμενη και το 2012», λέει στην «Κ» ο κ. Στέλιος Καμπουρίδης, υπάλληλος του Τμήματος Ευπαθών Ομάδων στο υπουργείο Υγείας, που παρακολουθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά η εικόνα που έρχεται από τους δήμους που συλλέγουν αιτήσεις δείχνει μεγάλη αύξηση», συμπληρώνει. «Στον Δήμο Αθηναίων, που εξυπηρετεί αυτή την περίοδο και άλλους δέκα του κεντρικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής (Ηλιούπολη, Γαλάτσι, Νέα Φιλαδέλφεια κ.λπ.), χρειάστηκε να τυπώσουμε πολλά νέα βιβλιάρια για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», λέει η αντιδήμαρχος Καλλιόπη Γιαννοπούλου. Το 2011 ο Δήμος Αθηναίων χορήγησε 1.415 νέα βιβλιάρια και ανανέωσε 4.734.
Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», η αρμοδιότητα για τη συλλογή και την έγκριση των καινούργιων χορηγήσεων ή των ανανεώσεων έχει περάσει, από τις αρχές του 2012, από τις νομαρχίες στους δήμους. Κάθε αίτηση εξετάζεται από τριμελή επιτροπή (κοινωνιολόγος, υπάλληλος ΔΟΥ, ιατρός), με βάση συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια που τέθηκαν το 2006.
«Σήμερα τα κριτήρια αυτά έχουν γίνει ανεπίκαιρα, καθιστώντας το πρόγραμμα δυσχερώς εφαρμόσιμο. Ενας βασικός λόγος είναι ότι πολλοί άνθρωποι, κυρίως επαγγελματίες, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν βεβαίωση για παραλαβή βιβλιαρίου απορίας. Ετσι, σε περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται, ύστερα από κοινωνιολογική έρευνα για την πραγματική τους κατάσταση, χορηγούμε πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας», εξηγεί ο κ. Καμπουρίδης.
Το δεύτερο πρόβλημα που τίθεται είναι ότι τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν γίνει πολύ αυστηρά, με αποτέλεσμα άτομα που στην πραγματικότητα δικαιούνται το βιβλιάριο απορίας να αποκλείονται για τυπικούς λόγους. «Στις σημερινές συνθήκες πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της προστασίας, καθώς οι ανάγκες κοινωνικής πρόνοιας αυξάνονται», σημειώνει ο κ. Καμπουρίδης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100008_18/03/2012_476240

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Εννέα κόμματα στην επόμενη Βουλή δείχνει νέα δημοσκόπηση

Βουλή εννέα κομμάτων με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία που καταγράφει μικρή πτώση στα ποσοστά της καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue η οποία μεταδόθηκε την Πέμπτη από τον ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 25% και το ΠΑΣΟΚ το 11%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 11,5%, το ΛΑΟΣ 4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%.

Η Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, συγκεντρώνει το 15,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία το 2%.

Ποσοστό 6,5% συγκεντρώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ενώ 3% η Χρυσή Αυγή.

Η αποχή και η ακαθόριστη ψήφος είναι στο 25,5%.

Σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες της Public Issue, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πτώση και το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τα ποσοστά του αμετάβλητα. Στην έρευνα δεν μετρήθηκε η Κοινωνική Συμφωνία.

Ακόμη, η έρευνα έδειξε ότι οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο φτάνουν το 49% έναντι 48% για τις αρνητικές. Για πρώτη φορά μετρήθηκε και η δημοφιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος έχει 70% αρνητικές και 28% θετικές γνώμες.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231186655

Εχουμε το 5ο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη (μετά από ..κολοσσούς!)

Εμφανής είναι η αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες εκτός συνόρων με ανταγωνιστικούς όρους, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.
Τον Ιανουάριο και σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, το συνολικό εμπορικό έλλειμμα έφτανε τα 20,8 δισ. ευρώ, πίσω μόνο από Βρετανία (117,4 δισ. ευρώ), Γαλλία (84,5 δισ. ευρώ), Ισπανία (47,2 δισ. ευρώ) και Ιταλία (24,6 δισ. ευρώ).
Την ίδια ώρα, η Γερμανία παρουσίαζε πλεόνασμα 157 δισ. ευρώ, η Ολλανδία 45,1 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία 43,7 δισ. ευρώ.
Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 37% στα 22,4 δισ. ευρώ, αλλά παραμένουν σχεδόν στο μισό των εισαγωγών, που ανήλθαν σε 43,3 δισ. ευρώ, με μείωση 10%.
Η Ελλάδα εξαρτάται πλήρως από τους Ευρωπαίους εταίρους της στην ΕΕ για τις εξαγωγές της, όπως φαίνεται και από τα ισχνά μεγέθη των συγκεκριμένων εμπορικών συναλλαγών. Μάλιστα, οι εξαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 7,3% στα 0,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 25,4% επίσης στα 0,9 δισ. ευρώ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63631401

Μόνο ένα ελληνικό ΑΕΙ σε διεθνή λίστα

Χαμηλή πτήση για ακόμη μία φορά για τα ελληνικά ΑΕΙ. Στη νέα λίστα κατάταξης των 400 καλύτερων πανεπιστημίων διεθνώς, την οποία δημοσίευσε το βρετανικό ειδικό ένθετο Times Higher Education, βρίσκεται μόνο ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, το Κρήτης, και μάλιστα σε μέτρια θέση. Τα πρωτεία διατηρούν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το βρετανικό ένθετο αξιολόγησε την ακαδημαϊκή ποιότητα κάθε ΑΕΙ και τη φήμη του, με βάση τη γνώμη που έχουν πανεπιστημιακοί. Ως προς την ακαδημαϊκή ποιότητα, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας συγκεντρώνοντας 94,8 μόρια με άριστα τα 100 μόρια. Ακολουθούν το Χάρβαρντ μαζί με το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (93,9 μόρια το καθένα). Η πρώτη δεκάδα μονοπωλείται από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με εξαίρεση την Οξφόρδη. Κατατάχθηκε 4η με 93,6 μόρια. Με κριτήριο την ακαδημαϊκή ποιότητα το Πανεπιστήμιο Κρήτης τοποθετείται στις θέσεις από 276 έως 300. Βαθμολογήθηκε με 66,7 μόρια ως προς το πλήθος των παραπομπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, με 42,6 μόρια για τη διεθνή παρουσία του ενώ πήρε χαμηλή βαθμολογία στον τομέα της διδασκαλίας (13,1 μ.) και της έρευνας (12,6 μ.). Ως προς τη φήμη, πρώτο έρχεται το Χάρβαρντ με άριστα (100 μόρια). Ακολουθούν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) με 87,2 μ. και το Κέιμπριτζ (80,7 μ.). Στην κατηγορία αυτή δεν υπάρχει ελληνικό πανεπιστήμιο. Οι μελετητές βαθμολόγησαν τη φήμη κάθε πανεπιστημίου με βάση τη γνώμη 17.000 ακαδημαϊκών, εκ των οποίων το 44% εργάζεται σε αμερικανικά πανεπιστήμια.
Από την άλλη, αύριο διοργανώνεται έκθεση γερμανικών πανεπιστημίων στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών (Ομήρου 14-16, 10 π.μ.-6 μ.μ). Στην έκθεση εκπρόσωποι εννέα γερμανικών πανεπιστημίων και ο σύνδεσμος εννέα πολυτεχνείων θα δίνουν πληροφορίες για τα προγράμματα των ΑΕΙ, για τις δυνατότητες εκπόνησης διατριβής καθώς και για τη φοιτητική ζωή σε κάθε πόλη της Γερμανίας. Η έκθεση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ (από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_16/03/2012_475986

ΕΕ: Υποχώρηση 9,7% στις πωλήσεις Ι.Χ.

Reuters, AP, Bloomberg
Τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2010 σημείωσαν τον περασμένο μήνα οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ε.Ε. εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τετραετίας. Συγκεκριμένα, στην Ε.Ε. πουλήθηκαν 9,7% λιγότερα αυτοκίνητα εν συγκρίσει με τον Φεβρουάριο του 2011. Πρόκειται για τη σοβαρότερη μείωση σε διάστημα άνω του 12μήνου. Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τη Γερμανία, οι πωλήσεις υποχώρησαν 20% και στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά, την Ιταλία, 19%. Αντιθέτως, ηπιότερες απώλειες είχαν η Ισπανία (-0,1%), η Γερμανία (-0,2%) και η Βρετανία (-0,8%), ενώ οι πιο ακραίες διαπιστώθηκαν σε Πορτογαλία (-48,4%) και Ελλάδα (-45,2%). Τον Φεβρουάριο στην Ε.Ε. διατέθηκαν 888.878 αυτοκίνητα και το πρώτο δίμηνο του 2012 συνολικά 1,85 εκατ.
Ωστόσο, τον Φεβρουάριο, στις ΗΠΑ οι πωλήσεις αυτοκινήτων επιταχύνθηκαν 16% εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα προ ενός έτους και ανεξαρτήτως της ανόδου στη βενζίνη. Ηταν ο καλύτερος μήνας από τον Φεβρουάριο του 2008 και οι πωλήσεις ανήλθαν σε 15,1 εκατ. οχήματα σε ετήσια βάση. Σύμφωνα, τέλος, με τον Εριχ Μέρκλε, τον ανώτατο αναλυτή της Ford για την αγορά των ΗΠΑ, τα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα κερδίζουν έδαφος. Τον Δεκέμβριο αντιπροσώπευαν το 19% των συνολικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, το 21% τον Ιανουάριο και ίσως φθάσουν το 24% τον Φεβρουάριο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_16/03/2012_475905

Κατά 6,5% μειώθηκε το εργατικό κόστος

Τη ραγδαία μείωση του εργατικού κόστους στην Ελλάδα κατά 6,5% στη διάρκεια του 2011 αναδεικνύουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Στην Ευρωζώνη, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 2,8% σε ετήσια βάση. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2011 κατά 2,7% σε ετήσια βάση. Στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπάρχουν για το τέταρτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα στον σχετικό πίνακα με τη μεταβολή του εργατικού κόστους να προηγούνται Ιρλανδία και Πορτογαλία με μείωση 1,7% και οι δύο.
Ωστόσο, η σημαντική μείωση του εργατικού κόστους στην Ελλάδα φαίνεται στα προηγούμενα τρίμηνα του 2011 και στο τελευταίο τρίμηνο του 2010. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2010 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2011 το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 6,12%. Αναλυτικότερα, το κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 6,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2010, κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011, κατά 3,7% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 7,5% το τρίτο τρίμηνο του 2011. Στο ίδιο διάστημα, το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 5,17% και το μη μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 9,6%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_16/03/2012_475922

«Αγνοούνται» περίπου 50.000 δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων

Περίπου 50.000 επιδοματούχοι, δικαιούχοι κοινωνικών παροχών δεν προσήλθαν στην απογραφή, που ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, εάν επιβεβαιωθεί ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε πλασματικούς δικαιούχους επιδομάτων, το όφελος για τα Ταμεία από την αποκάλυψη του σκανδάλου θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο υπουργός Εργασίας κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου προϊδέασε για νέες αποκαλύψεις σχετικά με το κύκλωμα των επιδομάτων που φέρνει στην επιφάνεια η διαδικασία απογραφής. Ανάλογα αποτελέσματα είχε και η απογραφή των συνταξιούχων, μειωμένων κατά 40.000 μετά την ολοκλήρωση της απογραφής. Ακόμη και ο υπουργός, όπως δήλωσε, ασχολήθηκε προσωπικά με την περίπτωση καταβολής σύνταξης σε άνθρωπο που είχε αποβιώσει από το 1978 και η σύνταξη πιστωνόταν σε τραπεζικό λογαριασμό. Από την αποκάλυψη των πλασματικών συντάξεων τα Ταμεία εξοικονόμησαν 450 εκατ. ευρώ, ενώ με δικαστικές προσφυγές θα αναζητηθεί επιστροφή μέρους των χρημάτων που έχουν αντληθεί παρανόμως. Πάντως αίσθηση προκαλεί ότι παρά τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις από τον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και των οργανισμών που χορηγούν επιδόματα, οι σύλλογοι του προσωπικού και οι ομοσπονδίες εργαζομένων τηρούν σιγήν ιχθύος.
ΥπερσυνταγογράφησηΤην ίδια στιγμή, περισσότεροι από 200 γιατροί έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΟΠΥΥ, καθώς εντοπίστηκαν να υπερσυνταγογραφούν. Ηδη 35 εξ αυτών έχουν κληθεί να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους υπόλοιπους. Ειδικότερα, από το σύστημα παρακολούθησης συνταγών του ΕΟΠΥΥ εντοπίστηκαν 217 γιατροί που είχαν γράψει σε ένα μήνα περισσότερες από 500 συνταγές. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής του οργανισμού κ. Γερ. Βουδούρης, καλείται σε απολογία ο γιατρός που «πιάστηκε» από το σύστημα, αξιολογείται η υπόθεση και αποφασίζεται ενδεχόμενη ποινή. Στην αξιολόγηση συνυπολογίζονται η ειδικότητα του γιατρού, ο αριθμός των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί και το κόστος των συνταγών.
Εν τω μεταξύ, με αφαίρεση των συνταγολογίων για ένα μήνα τιμωρήθηκαν οι γιατροί μονάδων του ΕΟΠΥΥ που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των 10 πρωταθλητών υπερσυνταγογράφησης για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο 2011, στην οποία είχε αναφερθεί προ μηνός ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος. Οριστικά εκτός ΕΟΠΥΥ ετέθη ο πρώτος στη λίστα γιατρός, παθολόγος, που είχε γράψει το συγκεκριμένο δίμηνο 5.776 συνταγές χρεώνοντας τον οργανισμό με 408.000 ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_15/03/2012_475874

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Μείωση εσόδων από τουρισμό

Παρά την αύξηση των ξένων επισκεπτών κατά την τουριστική σεζόν του 2011 στον ελληνικό προορισμό, ο κύκλος εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης μειώθηκε κατά 7,4% πέρυσι σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Μάλιστα, το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η πτώση του δείκτη του κύκλου εργασιών έφθασε σε ποσοστό 18,2% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010. Το πρώτο τρίμηνο ο δείκτης μειώθηκε κατά 20,6%, το δεύτερο κατά 2,2% και το τρίτο κατά 1,2%. Η μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του τομέα κατά την περυσινή χρονιά διαδέχθηκε την πτώση κατά 8,2% του 2010 και κατά 9,1% του 2009.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_14/03/2012_475679

Ρεκόρ οφειλών 11 δισ. ευρώ από εισφορές προς τα Ταμεία

Επιδεινώνουν το ασφαλιστικό σύστημα
Σε ύψη ρεκόρ έχουν ανέλθει οι οφειλές εισφορών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και ανοίγοντας τον δρόμο για νέες περικοπές των συντάξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 802.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα χρωστούν περί τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, από τους 874.000 ασφαλισμένους το 6ο δίμηνο του 2011 κατέβαλαν εισφορές μόνο 434.000, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς. Στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, όπου οι εισφορές καταβάλλονται ανά εξάμηνο, από τα 350 εκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να εισπράξει το πρώτο εξάμηνο πέρυσι το Ταμείο, καταβλήθηκαν μόλις 155 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα δεν εξαντλείται στα Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων. Στα Ταμεία των μισθωτών, εκτός της αυξανόμενης ανεργίας, πρόβλημα προκαλείται και από τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σε 400.000 μισθωτούς καθυστερεί η καταβολή μισθών από ένα έως πέντε μήνες. Εν τω μεταξύ, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρόκειται να δεχθούν ισχυρές πιέσεις κατά το προσεχές διάστημα, αφού από τη στιγμή που λήγει μια κλαδική σύμβαση και εκπνέει η αυτόματα παράταση ισχύος της (μετενέργεια), οι αμοιβές μπορούν να μειωθούν έως τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με τη σύμφωνη γνώμη εργοδότη και εργαζομένου.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_14/03/2012_475778

Η Γερμανία έχασε μία θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων εξαγωγικών οικονομιών

Βρίσκεται στην τρίτη με τις ΗΠΑ δεύτερες, καθώς υποχώρησε η ζήτηση από την Ευρωζώνη
Bloomberg, Reuters
Στην τρίτη θέση βρίσκεται πλέον η Γερμανία ως ισχυρή εξαγωγική δύναμη σε παγκόσμια κατάταξη, κυρίως λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη, ενώ μέχρι πρότινος βρισκόταν στη δεύτερη. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στην πορεία της οικονομίας της δεν κλονίζεται καθόλου. Στη δεύτερη θέση ανήλθαν το 2011 οι ΗΠΑ, με την Κίνα να παραμένει στην πρώτη. Η ζήτηση από τους μείζονες εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωζώνη υποχώρησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ινστιτούτου Ifo, που επικαλούνται οι Financial Times Deutschland. Πλέον, η Κίνα αντιστοιχεί στο 11% των παγκόσμιων εξαγωγών, οι ΗΠΑ στο 8,4% και η Γερμανία στο 8,3%.
Πέραν τούτου, όμως, οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας εμφανίζονται θετικές, σύμφωνα με το ινστιτούτο ZEW, δημιουργώντας προσδοκίες για ανάκαμψη ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ο δείκτης σχετικά με το αίσθημα των επενδυτών και των αναλυτών ανέκαμψε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις ήδη αισιόδοξες προβλέψεις. Δεδομένου ότι η Γερμανία θεωρείται η ατμομηχανή της Ευρώπης αλλά και η ασφαλής επιλογή των επενδυτών, που ανησυχούν με την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, οι αγορές επηρεάστηκαν χθες θετικά και οι μετοχές ενισχύθηκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικών προσδoκιών του ZEW τον μήνα Μάρτιο ανήλθε και πάλι στις 22,3 μονάδες, επίπεδα πρωτοφανή την τελευταία διετία, όταν τον Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί στις 5,4 μονάδες. Αναφερόμενοι στην Ευρωζώνη συνολικά, οι οικονομολόγοι του ZEW προβλέπουν ύφεση -όχι όμως για τη Γερμανία- με τους κινδύνους να εμμένουν λόγω της αδύναμης ανάπτυξης και των ανησυχιών για την Ιταλία και την Ισπανία.
Κατά τους ειδήμονες του ZEW, όπως ο Μίκαελ Σρέντερ, τα χειρότερα -ειδικά για τις γερμανικές τράπεζες- παρήλθαν μετά το PSI. Οπως επισημαίνει ο κ. Σρέντερ, υπάρχει ανάγκη για χαμηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, αλλά η εύθραυστη κατάσταση στην Ευρωζώνη θα καταστήσει μια τέτοια κίνηση από την ΕΚΤ άκαιρη. «Παρατηρείται έντονη τόνωση του κλίματος στις γερμανικές τράπεζες, αλλά υπάρχει ένα χάσμα με την υπόλοιπη μέση οικονομική δραστηριότητα», παρατηρεί ο κ. Σρέντερ. «Η Γερμανία δεν θα αντιμετωπίσει ύφεση και ίσως η λοιπή Ευρωζώνη αρχίσει να συμβαδίζει μαζί της». Κατά την Τζένιφερ Μακιόουν, οικονομολόγο της Capital Economics, ακόμα κι αν η Γερμανία εξακολουθήσει να έχει σχετικά καλές οικονομικές επιδόσεις, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα μπορέσει να σύρει όλη την υπόλοιπη Ευρωζώνη εκτός ύφεσης.



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_14/03/2012_475683

Υπέρ μιας βάσιμης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν η πλειονότητα των Αμερικανών

Υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ιράν σε περίπτωση που υπάρξουν ισχυρές αποδείξεις πως η Τεχεράνη κατασκευάζει πυρηνικά όπλα τάσσεται η πλειονότητα των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, το 56% των ερωτηθέντων θα στήριζε μία αμερικανική στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ εάν υπήρχαν αποδείξεις για το πολεμικό πυρηνικό του πρόγραμμα. Το 39% των Αμερικανών δηλώνει αντίθετο σε στρατιωτική επέμβαση.
Παράλληλα το 62% των Αμερικανών δηλώνει πως θα στήριζε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ισραήλ για τους ίδιους λόγους.
Στην ερώτηση εάν θα στήριζαν μία στρατιωτική δράση εάν αυτό οδηγούσε σε αύξηση των τιμών στα καύσιμα, το 53% των Αμερικανών δηλώνουν πως θα το έκαναν, έναντι του 42% που δηλώνει πως δεν θα συναινούσε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2150237

Απλήρωτοι έως και πέντε μήνες πάνω από 400.000 εργαζόμενοι

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές και περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση μέχρι και πέντε μήνες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, σημαντικά προβλήματα εμφανίζονται και στην καταβολή εισφορών. Ενδεικτικό είναι ότι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, από τους 807.870 ασφαλισμένους οι 434.000 ή ποσοστό 54% καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Αντίστοιχα, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων το ποσοστό των συνεπών ασφαλισμένων αντιπροσωπεύει το 62% του συνόλου.
Όπως προκύπτει παράλληλα από τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχονται στο ποσό των 11 δισ. ευρώ, ενώ στους 800.000 ανέρχονται τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν εισφορές.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2150085

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα το 2011

Οπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το αρχηγείο, στην Αττική παρατηρήθηκε το 2011 αύξηση στις ληστείες κατοικιών κατά 125% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και 51,4% στις ληστείες μικρών καταστημάτων. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι ληστείες σε σπίτια κατέγραψαν αύξηση 96%. Αντίθετα, στις υψηλού ρίσκου ενέργειες, όπως π.χ. οι ληστείες τραπεζών, χρηματαποστολών παρατηρείται μείωση των περιστατικών, λόγω κυρίως των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Απόλυτη σχέση με την οικονομική συγκυρία έχει και η εξέλιξη εγκλημάτων, όπως οι απάτες, το λαθρεμπόριο και οι εκβιάσεις, που άλλωστε αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος. Σε όλη τη χώρα το λαθρεμπόριο αυξήθηκε κατά 118%, οι εκβιάσεις κατά 22% και οι απάτες κατά 23%. Σταθερές είναι, τέλος, οι επιδόσεις της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα ποσοστά εξιχνιάσεων, ενώ από τις εξιχνιασθείσες υποθέσεις σημαντική αποδεικνύεται η συμμετοχή αλλοδαπών στο έγκλημα. Εξάλλου, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ροή παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα διαμέσου των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Το 2011 καταγράφηκε αύξηση ου αριθμού των αλλοδαπών που εισήλθε παράνομα στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας. Συγκεκριμένα, στη συνοριογραμμή του Εβρου συνελήφθησαν συνολικά 54.974 παράνομοι μετανάστες έναντι 47.079 το 2010. Αυξητική καταγράφεται η ροή παράνομων μεταναστών και τους πρώτους μήνες του 2012. Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου έχουν εισέλθει παράνομα 12.269 άτομα αντί 10.334 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_13/03/2012_475627

Στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν το 2011 1,3 εκατ. φορολογούμενοι

Στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν το 2011 1.304.819 φορολογούμενοι, από 107.971 το 2010, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες ενώ είχαν δηλώσει εισοδήματα 5,7 δισ. ευρώ, τελικώς φορολογήθηκαν για 11,5 δισ. ευρώ.

Κομμωτές, υδραυλικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες που ασχολούνται με επισκευές συσκευών οικιακής χρήσης, ιδιοκτήτες μπαρ, κέντρων διασκέδασης και εστιατορίων δήλωσαν και πέρυσι μέσο εισόδημα χαμηλότερο από το -παλαιό- αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Ειδικότερα, ιδιοκτήτες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής δήλωσαν πέρυσι μέσο εισόδημα 5.519 ευρώ, οι ιδιοκτήτες μπαρ και κέντρων διασκέδασης 6.528 ευρώ, οι υδραυλικοί 10.474 ευρώ, ελεύθεροι επαγγελματίες που ασχολούνται με επισκευές συσκευών οικιακής χρήσης 10.997 ευρώ και ιδιοκτήτες εστιατορίων 11.004 ευρώ.

Οι οδοντίατροι δήλωσαν αύξηση του μέσου εισοδήματος τους κατά 15,5% (στα 24.896 ευρώ από 21.555 ευρώ το 2010), το οποίο μετά την εφαρμογή των τεκμηρίων αυξήθηκε κατά 22,5% (από 18.629 ευρώ το μέσο φορολογητέο εισόδημα το 2010 αυξήθηκε σε 22.816 ευρώ).

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι ειδικοί γιατροί (καρδιοχειρούργοι, ψυχίατροι, οφθαλμίατροι κ.ά.), των οποίων το μέσο δηλωθέν εισόδημα αυξήθηκε κατά 4,7% στα 54.081 ευρώ και το μέσο φορολογητέο εισόδημα κατά 7,1% στα 52.547 ευρώ.

Μικρότερη αύξηση των δηλωθέντων (2,8% στα 11.217 ευρώ), αλλά εκρηκτική αύξηση των φορολογηθέντων (κατά 19,8%) σημειώθηκε για τους ιδιοκτήτες εστιατορίων.

Τα μέσα φορολογητέα εισοδήματα υπολείπονται των μέσων δηλωθέντων, καθώς μεσολαβεί η εφαρμογή των φοροαπαλλαγών.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231186111

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Μέσα σ' ένα χρόνο τα καταστήματα που δεν άντεξαν την οικονομική ύφεση και τα μέτρα λιτότητα αυξήθηκαν κατά 30%.

Τη μορφή επιδημίας... έχουν πάρει τα «λουκέτα» των καταστημάτων στους μεγάλους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά αλλά και στο κέντρο των δήμων. Δύο στις πέντε επιχειρήσεις της Σταδίου και της Νοταρά στον Πειραιά έχουν σβηστεί από το... χάρτη, όπως και μία στις τρεις στην Τσακάλωφ και την Εμ. Μπενάκη.

Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα της νέας εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ). Μέσα σ' ένα χρόνο τα καταστήματα που δεν άντεξαν την οικονομική ύφεση και τα μέτρα λιτότητα αυξήθηκαν κατά 30%. Η έρευνα έγινε τις πρώτες μέρες του Μαρτίου και το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το 25,6% των εμπορικών της Αττικής έχουν κλείσει. Σε απόλυτους αριθμούς από τις 9.275 του δείγματος που ερευνά το ΙΝ.ΕΜ.Υ. κάθε εξάμηνο από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι και τον Μάρτιο του 2012 οι 2.374 δεν υπάρχουν πια.
Η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος του αριθμού των καταστημάτων που έκλεισαν μέσα σε ένα χρόνο παρατηρείται στη Νέα Ιωνία +58%, στον Πειραιά +55%, στην Καλλιθέα +35%, στο κέντρο της Αθήνας +27%.
Οι δρόμοι με ρεκόρ κλειστών καταστημάτων είναι στη Σταδίου 42% ή δύο στις πέντε επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, στη Χαρίλαο Τρικούπη 35% ή μία στις τρεις, στην Εμ. Μπενάκη 32% ή μία στις τρεις, στην Τσακάλωφ 33,7% ή μία στις τρεις, στη Νοταρά στον Πειραιά 44% ή δύο στις Πέντε, στην Υψηλάντου στον Πειραιά 36% ή μία στις τρεις και στη Γούναρη 40% ή δύο στις πέντε.
Ειδικότερα, η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και μάλιστα χειρότερη από τον προηγούμενο εξάμηνο, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 29,6%, από 24,4% που ήταν τον Αύγουστο του 2011 και από 23,4% που ήταν το Μάρτιο του 2011.
Άσχημη είναι η εικόνα στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 42,% ενώ το προηγούμενο εξάμηνο το ποσοστό ήταν 31,5% και ένα έτος πριν 33,8%, ενώ στην Χαριλάου Τρικούπη η αναλογία φτάνει στο 33,8%. Στην Ερμού το ποσοστό των «λουκέτων» ανέρχεται στο 25,2%, ενώ στο Κολωνάκι το 19,7% των επιχειρήσεων κατέβασε ρολά.
Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Αθήνας, αφού το 27,3, % των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Επιπλέον, ο Πειραιάς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των λουκέτων αφού σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2011 τα κλειστά καταστήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Στην Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Ηρακλείου η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια), τα κλειστά καταστήματα αυξάνονται αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έφτασε το 28,1%, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν 17,8% και το προηγούμενο εξάμηνο 21%.
Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως στην Καλλιθέα εμφανίζει ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων της τάξης του 22,7%, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011 (19,8%) και το Μάρτιο του 2011 (16,8%).

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112832176

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Τρίτη ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. στην αμόλυβδη η Ελλάδα τον Μάρτιο

Την τρίτη υψηλότερη τιμή για την αμόλυβδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την τέταρτη για το ντίζελ κίνησης έχει η Ελλάδα το Μάρτιο, όπως προκύπτει από την τακτική έρευνα τιμών της ΕΛΠΑ και των αντίστοιχων λεσχών αυτοκινήτου στην Ευρώπη.
Η μέση τιμή της βενζίνης στη χώρα μας σύμφωνα με την τιμοληψία που έγινε αυτήν την εβδομάδα είναι 1,75 ευρώ το λίτρο και είναι υψηλότερη κατά 10 λεπτά το λίτρο σε σχέση με τον Ιανουάριο. Αντίστοιχα το ντίζελ κίνησης διαμορφώνεται στο 1,545 ευρώ, από 1,494.
Η ΕΛΠΑ καταγράφει διαρκή άνοδο των τιμών των καυσίμων εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών (η τιμή του αργού ξεπερνά τα 125 δολάρια από περίπου 100 δολ. στις αρχές της χρονιάς) ενώ οι επιπτώσεις στην κατανάλωση επιδεινώνονται και από την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Τα πρωτεία της ακρίβειας όσον αφορά στην απλή αμόλυβδη κατέχουν η Ολλανδία με 1,813 ευρώ/λ και η Ιταλία με 1,784 ευρώ/λ. Οσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης ακριβότερες χώρες είναι η Φινλανδία με 1,562 ευρώ/λ και η Ιρλανδία με 1,559 ευρώ/λ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2147398

Δραματική αύξηση των αυτοκτονιών στον αμερικανικό στρατό

Κατά 80% αυξήθηκαν την περίοδο 2004-2008 οι αυτοκτονίες στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, εξέλιξη που ενδεχομένως οφείλεται στην σμερικανική εμπλοκή στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Η μελέτη διενεργήθηκε από το ιατρικό σώμα του αμερικανικού στρατού και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Injury Prevention. Όπως αποτυπώνεται στη μελέτη, ότι πάνω από τα δύο τρίτα των στρατιωτικών που έθεσαν τέλος στη ζωή τους είχαν συμμετάσχει σε μάχες.
Οι συντάκτες της μελέτης δεν συνδέουν τους δύο πολέμους της τελευταίας δεκαετίας και την αύξηση των αυτοκτονιών. Εκτιμούν πάντως ότι περίπου το 40% της αύξησης μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη δυνάμεων στο Ιράκ.
Οι μισοί και πλέον αυτόχειρες ήταν νεαροί -ηλικίας 18 ως 24 ετών- και οι μισοί και πλέον χαμηλόβαθμοι.
Η αύξηση των αυτοκτονιών συνέπεσε με την αύξηση των επιπέδων εμφάνισης ψυχικών ασθενειών στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων και τα δεδομένα έδειξαν πως το ποσοστό των αυτοκτονιών ήταν υψηλότερο μεταξύ των στρατιωτικών που είχε διαγνωστεί ότι έπασχαν από κάποια ψυχολογική διαταραχή.
Οι στρατιωτικοί που έπαιρναν φάρμακα ή ναρκωτικά, καθώς και εκείνοι που υπέφεραν από τη διαταραχή που είναι γνωστή ως σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD) διέτρεχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα στατιστικά για το ποσοστό των αυτοκτονιών στο γενικό πληθυσμό δεν σημείωσαν αξιόλογη αύξηση την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι συγγραφείς της μελέτης βάσισαν τα ευρήματά τους στις καταγεγραμμένες τάσεις σε ό,τι αφορά τις αυτοκτονίες στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων από το 1977 ως το 1998. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της περιόδου αυτής σημειώθηκε σημαντική αύξηση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2147479

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ είναι χαμηλότερο απ' ό,τι το 1995

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

ΣΤΑ μέσα Δεκεμβρίου η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η Eurostat, έδωσε στη δημοσιότητα συγκριτικά στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ) των κρατών - μελών της ΕΕ με τον μέσο όρο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ του συνόλου των μελών της =100 για τα έτη 2008, 2009 και 2010. Στοιχεία για τα προηγούμενα έτη για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπάρχουν στη βάση δεδομένων της Eurostat μέχρι και το 1995 και στοιχεία για εκτιμήσεις το έτος 2011 στη φθινοπωρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της φθινοπωρινής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της βάσης δεδομένων της Eurostat, εξετάζουμε στο άρθρο αυτό τη μεταβολή του εκτιμώμενου κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ το 2011 σε σχέση με εκείνο του 1995 τόσο σε ΜΑΔ όσο και με τον μέσο όρο του συνόλου τους (ΕΕ27) =100 και τα δύο έτη.

Στην 1η στήλη του Πίνακα που ακολουθεί δίνεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ των κρατών-μελών και της ΕΕ27 το έτος 1995, στη 2η το 2011 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή του το 2011 σε σχέση με το 1995. Στις τρεις επόμενες στήλες δίνονται τα ίδια στοιχεία, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ της ΕΕ27 =100. Στον Πίνακα αυτό δίνονται πρώτα τα 15 κράτη-παλαιά μέλη της ΕΕ και στη συνέχεια εκείνα που μπήκαν σ'Α αυτήν αργότερα (με τελευταίες τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία το 2007).

Από την 3η στήλη του Πίνακα αυτού φαίνεται ότι το 2011 σε σχέση με το 1995 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ αυξήθηκε. Πιο συγκεκριμένα:
-    Τις πρώτες 7 θέσεις με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης κατέχουν τα κράτη που εισήλθαν στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια, με πρώτα αυτά της Βαλτικής (κατά σειρά Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία). Οι μεγάλες αυτές αυξήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ των κρατών αυτών το 1995 ήταν, όπως φαίνεται από την 1η στήλη του Πίνακα, χαμηλότερο από το μισό του μέσου όρου της ΕΕ27.
-    Από τα κράτη-παλαιά μέλη της ΕΕ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ιρλανδία και στο Λουξεμβούργο (πάνω από διπλασιασμός). Η Ελλάδα κατείχε την 20ή θέση σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ δεδομένου ότι η αύξησή του ήταν χαμηλότερη από εκείνη του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ27 ως συνόλου.
Όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενα άρθρα μας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ εξαρτάται από τρεις παράγοντες: το συνολικό ΑΕΠ σε ευρώ, τον πληθυσμό και τον συντελεστή μετατροπής του από ευρώ σε ΜΑΔ (ο συντελεστής αυτός δείχνει τη σχέση τιμών καταναλωτή σε μια χώρα για ένα «καλάθι» αγαθών και υπηρεσιών με τις μέσες τιμές του ίδιου «καλαθιού» στην ΕΕ ως σύνολο). Η αύξηση του ΑΕΠ σε ευρώ επιδρά θετικά και η αύξηση του πληθυσμού αρνητικά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ. Η αύξηση του συντελεστή μετατροπής στα κράτη που η τιμή του είναι κάτω από τη μονάδα επιδρά αρνητικά και στα κράτη στα οποία η τιμή του είναι πάνω από τη μονάδα θετικά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ.
Από τη διερεύνηση της επίδρασης της μεταβολής των τριών αυτών παραγόντων στη μεταβολή του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ των 27 κρατών-πρώτων μελών της ΕΕ στο διάστημα 1995-2011 διαπιστώσαμε ότι, όταν εξετάζονται:
-    Και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ κυρίαρχος είναι ο ρόλος της αύξησης του ΑΕΠ σε ευρώ σε τρέχουσες τιμές (γύρω στο 94%), ο ρόλος της μεταβολής του συντελεστή μετατροπής περιορίζεται στο 6%, ενώ εκείνος της μεταβολής του πληθυσμού είναι μηδαμινός.
-    Τα 15 κράτη-παλαιά μέλη της ΕΕ ο ρόλος της αύξησης του ΑΕΠ σε ευρώ σε τρέχουσες τιμές είναι πολύ σημαντικός (γύρω στο 63%), ο ρόλος του συντελεστή μετατροπής γύρω στο 23% και ο ρόλος του πληθυσμού στο 14%.
-    Τα 12 κράτη-νεότερα μέλη της ΕΕ, ο ρόλος της αύξησης ΑΕΠ είναι γύρω στο 82%, του συντελεστή μετατροπής γύρω στο 17% και του πληθυσμού πολύ μικρός.
Από την 6η στήλη του Πίνακα φαίνεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ με τον μέσο της ΕΕ27 =100 αυξήθηκε σε 19 κράτη και μειώθηκε σε 8. Πιο συγκεκριμένα:
-    Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα ίδια κράτη στα οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε ΜΑΔ (με την ίδια σειρά), ενώ
-    η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ιταλία και ακολουθούν, σε απόσταση, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία. Η μικρότερη μείωση σημειώθηκε στην Ελλάδα.
Εξαιτίας των διαφορετικών ρυθμών μεταβολής του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ με την ΕΕ27=100 σημειώθηκαν σημαντικές ανακατατάξεις στη σειρά των κρατών-μελών της ΕΕ27 το 2011 σε σχέση με το 1995. Η θέση, ανάμεσα στα 27 κράτη, 9 κρατών βελτιώθηκε, 6 παρέμεινε αμετάβλητη και 12 χειροτέρευσε. Πιο συγκεκριμένα:
-    Τα κράτη στα οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη βελτίωση θέσης ήταν: η Ιρλανδία από τη 12η θέση το 1995 στην 4η το 2011, η Ολλανδία από την 7η στη 2η, η Σλοβενία από τη 19η στη 15η, η Φινλανδία από την 11η στην 9η και η Λετονία από την 27η στην 25η.
-    Τα κράτη στα οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη χειροτέρευση θέσης ήταν: η Ιταλία από την 8η το 1995 στη 12η το 2011, το Βέλγιο από την 4η στην 8η, η Ουγγαρία από την 20ή στην 23η, η Πορτογαλία από τη 17η στη 19η, η Ελλάδα από τη 16η στη 18η και η Γερμανία πό την 5η στην 7η.
Το 2011 σε σχέση με το 1995 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ με την ΕΕ27=100 ήταν υψηλότερο σε 19 κράτη και χαμηλότερο σε 8. Τα κράτη αυτά, κατά σειρά ύψους του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους σε ΜΑΔ με την ΕΕ27=100 το 2011, ήταν: Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα και Ελλάδα, η οποία είχε και το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ανάμεσα στα κράτη αυτά.
Σε ό,τι αφορά το ύψος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ, η χώρα μας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ27 κατείχε:
-    Το 1995 τη 16η θέση και το 2011 κατέβηκε στη 18η. Το 1995 υψηλότερη θέση από τη χώρα μας κατείχαν 13 κράτη-παλαιά μέλη της ΕΕ και 2 από τα νεότερα (κατά σειρά Κύπρος και Μάλτα).
-    Το 2011 υψηλότερη θέση από τη χώρα μας κατείχαν πάλι τα 13 κράτη-παλαιά μέλη της ΕΕ και 3 από τα νεότερα (κατά σειρά Κύπρος, Σλοβενία και Μάλτα).
-    Το μόνο από τα κράτη-παλαιά μέλη της ΕΕ το οποίο, τόσο το 1995 όσο και το 2011, είχε χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ με την ΕΕ27=100 ήταν η Πορτογαλία, η οποία το 1995 κατείχε τη 17η θέση και το 2011 τη 19η.
________
*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως: αντιπρόεδρος
 της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

http://www.express.gr/news/finance/572684oz_20120305572684.php3

Πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας 4,5 δισ. ευρώ εντός του 2011

Ξεπέρασαν τους 44.000 πέρυσι – Εκτινάχθηκαν και οι κατασχέσεις
Η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπό το βάρος της ύφεσης αντανακλάται και στην εκρηκτική αύξηση που σημειώνουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, στους οποίους προχωρούν το Δημόσιο, οι τράπεζες, αλλά και οι ιδιώτες. Το 2011 η αξία των ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό και πωλήθηκαν ήταν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με αυτή του 2008, λίγο πριν δηλαδή το ξέσπασμα της κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ», η αξία των ακινήτων που βγήκαν στο σφυρί πέρυσι έφτασε τα 4,5 δισ. ευρώ, όταν το 2008 ήταν της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η εκτίναξη που καταγράφηκε το 2011, σημειώθηκε παρά την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στις τράπεζες για πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι πλειστηριασμοί που έγιναν ήταν κυρίως για ακίνητα μεγάλης αξίας.
Με διπλάσιο ρυθμό αυξήθηκαν την τελευταία τριετία και οι κατασχέσεις, το ύψος των οποίων εκτινάχθηκε το 2011 στα 3 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2008, ενώ ο αριθμός των κατασχέσεων αυξήθηκε από τις 20.600 στις 25.000. Την εικόνα των επιδείνωσης της ρευστότητας στην αγορά επιβεβαιώνει η εξέλιξη των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, αλλά και η πορεία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, που ξεπέρασαν το 2011 τα 2,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2010, που είχαν διαμορφωθεί στα 2 δισ..
Ανοδικά κινούνται και οι επισφάλειες στο τραπεζικό σύστημα παρά τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι οποίες με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή ανέρχονται σε 750.000.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια, υπολογίζονται στο 12%, που μεταφράζεται σε δάνεια ύψους 9,4 δισ. που δεν εξυπηρετούνται σε σύνολο 78,4 δισ. που είναι το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.
Αρκετές τράπεζες έχουν προχωρήσει στη λεγόμενη δεύτερη -ή ακόμα και τρίτη- γενιά ρυθμίσεων, δηλαδή δανείων που έχουν ρυθμιστεί τουλάχιστον μία φορά, ενώ οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προσεγγίζουν τις 7.500.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_04/03/2012_474670