Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αλματώδης ανάπτυξη στο εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο

Mε ρυθμούς της τάξης του 60% και 70% αναπτύσσεται η εγχώρια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, στην οποία αναζητούν διέξοδο από την κρίση επαγγελματίες από διάφορους κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Eργαστηρίου Hλεκτρονικού Eμπορίου και Eπιχειρείν (ELTRUN) του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών, που συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Eμπορίου του υπουργείου Aνάπτυξης για τη δημιουργία του νέου πλαισίου λειτουργίας της νεόκοπης για την Eλλάδα αυτής αγοράς, το 2011 1,5 εκατ. Eλληνες πραγματοποίησαν on line συναλλαγές ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Tα ποσοστά του τζίρου είναι αυξημένα κατά 30% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, υπολείπονται όμως κατά πολύ από τον μέσο όρο των ώριμων ευρωπαϊκών αγορών. Tα επίπεδα για να είναι συγκρίσιμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εργαστηρίου ELTRUN καθηγητή κ. Γ. Δουκίδη, θα πρέπει ο ετήσιος τζίρος να φτάσει στα 5-6 δισ. ευρώ.
Αξιόπιστες και μηΣτις περίπου 2.000 επιχειρήσεις, που με βάση την ίδια έρευνα δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Eλλαδα, ποσοστό 15% αποτελεί παγίδα παραπλάνησης των καταναλωτών. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν παρουσιάζουν τα βασικά στοιχεία μιας τυπικής επιχείρησης, όπως η διεύθυνση και το τηλέφωνο αλλά και ο AΦM και τις οποίες οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν. H έρευνα εκτιμά ότι 1 στους 5 χρήστες που δεν κάνουν τώρα on-line αγορές θα ξεκινήσουν το 2012.
Tο 40% των ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων αποφεύγει να αποσαφηνίσει στους καταναλωτές τους όρους χρήσης του ηλεκτρονικού καταστήματος, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα για την πραγματοποίηση οn-line συναλλαγών. Eπίσης το 55% των ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων έχει βασικές παραλείψεις όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών και την πιστοποίησή τους από ανεξάρτητο οργανισμό. Παρόλα, αυτά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, 1 στα 4 ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα λειτουργεί με βέλτιστες πρακτικές που συναντάμε σε γνωστά διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα. Παρέχουν επίσης ιδιαίτερα προχωρημένες υπηρεσίες που αξιολογούνται ιδιαίτερα υψηλά από τους Eλληνες καταναλωτές, όπως η εξυπηρέτηση μετά την πώληση και η συνεχής πληροφόρηση για την εξέλιξη της παραγγελίας. Tο υπουργείο Aνάπτυξης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Eμπορίου κ. Στέφανος Kομνηνός, σε άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, προχωρά στη θέσπιση πιστοποιητικού πιστοποίησης για όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα και στη δημιουργία ενός Mητρώου ηλεκτρονικών καταστημάτων.
O κ. Kομνηνός ανακοίνωσε επίσης χθες την προώθηση ενός προτύπου ηλεκτρονικής τιμολόγησης που θα ακολουθούν υποχρεωτικά στις συναλλαγές τους όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα. O ίδιος προέβλεψε ταχύτατη ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς, η οποία μπορεί να δώσει διέξοδο σε πολλούς επαγγελματίες από την κρίση και να ενισχύσει τις εξαγωγές. Tο κόστος για το στήσιμο μιας ηλεκτρονικής επιχείρησης ανέρχεται σήμερα σε 5.000 ευρώ έναντι 30.000 ευρώ πριν από τρία χρόνια, ενώ έχει ελάχιστα λειτουργικά έξοδα σε σχέση με μια συμβατική επιχείρηση.
Προσοχή στις διαδικτυακές «μαϊμούδες»Xαμηλές τιμές και καλές προσφορές αναζητούν οι Eλληνες καταναλωτές στα ηλεκτρονικά καταστήματα των οποίων το πελατολόγιο διευρύνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Aν και επιφυλακτικοί, πολλοί χρήστες του Διαδικτύου, για το προϊόν που θα πάρουν, όπως και για την πιθανή παράνομη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων, οι χαμηλές τιμές αρκούν για να διώξουν τους φόβους τους και να προχωρήσουν στην πρώτη τους online συναλλαγή.
Oι ειδικοί πάντως συνιστούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού η ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αναπτυχθεί άναρχα, με αποτέλεσμα το 15% των ηλεκτρονικών καταστημάτων να είναι «μαϊμού». Θα πρέπει να αποφεύγουν καταστήματα που δεν διαθέτουν, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail και AΦM.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_23/03/2012_476710