Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η Γερμανία έχασε μία θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων εξαγωγικών οικονομιών

Βρίσκεται στην τρίτη με τις ΗΠΑ δεύτερες, καθώς υποχώρησε η ζήτηση από την Ευρωζώνη
Bloomberg, Reuters
Στην τρίτη θέση βρίσκεται πλέον η Γερμανία ως ισχυρή εξαγωγική δύναμη σε παγκόσμια κατάταξη, κυρίως λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη, ενώ μέχρι πρότινος βρισκόταν στη δεύτερη. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στην πορεία της οικονομίας της δεν κλονίζεται καθόλου. Στη δεύτερη θέση ανήλθαν το 2011 οι ΗΠΑ, με την Κίνα να παραμένει στην πρώτη. Η ζήτηση από τους μείζονες εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωζώνη υποχώρησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ινστιτούτου Ifo, που επικαλούνται οι Financial Times Deutschland. Πλέον, η Κίνα αντιστοιχεί στο 11% των παγκόσμιων εξαγωγών, οι ΗΠΑ στο 8,4% και η Γερμανία στο 8,3%.
Πέραν τούτου, όμως, οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας εμφανίζονται θετικές, σύμφωνα με το ινστιτούτο ZEW, δημιουργώντας προσδοκίες για ανάκαμψη ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ο δείκτης σχετικά με το αίσθημα των επενδυτών και των αναλυτών ανέκαμψε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις ήδη αισιόδοξες προβλέψεις. Δεδομένου ότι η Γερμανία θεωρείται η ατμομηχανή της Ευρώπης αλλά και η ασφαλής επιλογή των επενδυτών, που ανησυχούν με την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, οι αγορές επηρεάστηκαν χθες θετικά και οι μετοχές ενισχύθηκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικών προσδoκιών του ZEW τον μήνα Μάρτιο ανήλθε και πάλι στις 22,3 μονάδες, επίπεδα πρωτοφανή την τελευταία διετία, όταν τον Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί στις 5,4 μονάδες. Αναφερόμενοι στην Ευρωζώνη συνολικά, οι οικονομολόγοι του ZEW προβλέπουν ύφεση -όχι όμως για τη Γερμανία- με τους κινδύνους να εμμένουν λόγω της αδύναμης ανάπτυξης και των ανησυχιών για την Ιταλία και την Ισπανία.
Κατά τους ειδήμονες του ZEW, όπως ο Μίκαελ Σρέντερ, τα χειρότερα -ειδικά για τις γερμανικές τράπεζες- παρήλθαν μετά το PSI. Οπως επισημαίνει ο κ. Σρέντερ, υπάρχει ανάγκη για χαμηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, αλλά η εύθραυστη κατάσταση στην Ευρωζώνη θα καταστήσει μια τέτοια κίνηση από την ΕΚΤ άκαιρη. «Παρατηρείται έντονη τόνωση του κλίματος στις γερμανικές τράπεζες, αλλά υπάρχει ένα χάσμα με την υπόλοιπη μέση οικονομική δραστηριότητα», παρατηρεί ο κ. Σρέντερ. «Η Γερμανία δεν θα αντιμετωπίσει ύφεση και ίσως η λοιπή Ευρωζώνη αρχίσει να συμβαδίζει μαζί της». Κατά την Τζένιφερ Μακιόουν, οικονομολόγο της Capital Economics, ακόμα κι αν η Γερμανία εξακολουθήσει να έχει σχετικά καλές οικονομικές επιδόσεις, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα μπορέσει να σύρει όλη την υπόλοιπη Ευρωζώνη εκτός ύφεσης.



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_14/03/2012_475683

Δεν υπάρχουν σχόλια: