Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Η αύξηση των βιβλιαρίων απορίας αντικατοπτρίζει το βάθος της ύφεσης

«Η κατάσταση είναι δραματική. Η προσέλευση πολιτών που ζητούν την έκδοση ή ανανέωση βιβλιαρίου απορίας είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με παλαιότερα και η πίεση στις υπηρεσίες πολύ μεγάλη», λέει στην «Κ» η κ. Κωνσταντίνα Γρηγοριάδου, πρόεδρος της επιτροπής που κρίνει τις αιτήσεις στον Δήμο Αθηναίων. «Ερχονται άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Είναι από όλες τις ηλικίες. Κοιτώντας τους φακέλους των αιτήσεων την προηγούμενη εβδομάδα, μου έκανε εντύπωση πόσοι νέοι, γεννημένοι τη δεκαετία του ’70, ήταν μεταξύ των αιτούντων», σημειώνει η κ. Γρηγοριάδου.
Βιβλιάριο απορίας. Να μια λέξη που θα μπει στη ζωή μας, καθώς η κατηγορία των απόρων αρχίζει να αυξάνεται δραματικά. Το βιβλιάριο απορίας είναι ετήσιας διάρκειας και δίνει τη δυνατότητα σε δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, σε αυτό κατέφευγαν άτομα με σημαντικές αναπηρίες, χρόνιες ασθένειες που δεν τους επέτρεπαν καθόλου να εργαστούν, γενικότερα ανήμπορα άτομα, ομογενείς που δεν είχαν ασφάλιση στην Ελλάδα κ.ά. Το βιβλιάριο απορίας χορηγείται μόνο σε Ελληνες πολίτες ή ομογενείς.
Τα τελευταία χρόνια όμως και ειδικά από το 2011 και μετά, παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης. Οπως είναι γνωστό, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν την υγειονομική περίθαλψη ακόμα ένα έτος μετά την παύση καταβολής εισφορών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι, ύστερα από τον πρώτο χρόνο, βρίσκονται ξεκρέμαστοι και αναζητούν διέξοδο στο βιβλιάριο απορίας.
«Η αύξηση των αιτήσεων είναι ραγδαία το 2011 σε σχέση με το 2010 και συνεχίζεται αυξανόμενη και το 2012», λέει στην «Κ» ο κ. Στέλιος Καμπουρίδης, υπάλληλος του Τμήματος Ευπαθών Ομάδων στο υπουργείο Υγείας, που παρακολουθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά η εικόνα που έρχεται από τους δήμους που συλλέγουν αιτήσεις δείχνει μεγάλη αύξηση», συμπληρώνει. «Στον Δήμο Αθηναίων, που εξυπηρετεί αυτή την περίοδο και άλλους δέκα του κεντρικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής (Ηλιούπολη, Γαλάτσι, Νέα Φιλαδέλφεια κ.λπ.), χρειάστηκε να τυπώσουμε πολλά νέα βιβλιάρια για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», λέει η αντιδήμαρχος Καλλιόπη Γιαννοπούλου. Το 2011 ο Δήμος Αθηναίων χορήγησε 1.415 νέα βιβλιάρια και ανανέωσε 4.734.
Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», η αρμοδιότητα για τη συλλογή και την έγκριση των καινούργιων χορηγήσεων ή των ανανεώσεων έχει περάσει, από τις αρχές του 2012, από τις νομαρχίες στους δήμους. Κάθε αίτηση εξετάζεται από τριμελή επιτροπή (κοινωνιολόγος, υπάλληλος ΔΟΥ, ιατρός), με βάση συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια που τέθηκαν το 2006.
«Σήμερα τα κριτήρια αυτά έχουν γίνει ανεπίκαιρα, καθιστώντας το πρόγραμμα δυσχερώς εφαρμόσιμο. Ενας βασικός λόγος είναι ότι πολλοί άνθρωποι, κυρίως επαγγελματίες, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν βεβαίωση για παραλαβή βιβλιαρίου απορίας. Ετσι, σε περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται, ύστερα από κοινωνιολογική έρευνα για την πραγματική τους κατάσταση, χορηγούμε πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας», εξηγεί ο κ. Καμπουρίδης.
Το δεύτερο πρόβλημα που τίθεται είναι ότι τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν γίνει πολύ αυστηρά, με αποτέλεσμα άτομα που στην πραγματικότητα δικαιούνται το βιβλιάριο απορίας να αποκλείονται για τυπικούς λόγους. «Στις σημερινές συνθήκες πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της προστασίας, καθώς οι ανάγκες κοινωνικής πρόνοιας αυξάνονται», σημειώνει ο κ. Καμπουρίδης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100008_18/03/2012_476240

Δεν υπάρχουν σχόλια: