Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

«Αγνοούνται» περίπου 50.000 δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων

Περίπου 50.000 επιδοματούχοι, δικαιούχοι κοινωνικών παροχών δεν προσήλθαν στην απογραφή, που ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, εάν επιβεβαιωθεί ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε πλασματικούς δικαιούχους επιδομάτων, το όφελος για τα Ταμεία από την αποκάλυψη του σκανδάλου θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο υπουργός Εργασίας κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου προϊδέασε για νέες αποκαλύψεις σχετικά με το κύκλωμα των επιδομάτων που φέρνει στην επιφάνεια η διαδικασία απογραφής. Ανάλογα αποτελέσματα είχε και η απογραφή των συνταξιούχων, μειωμένων κατά 40.000 μετά την ολοκλήρωση της απογραφής. Ακόμη και ο υπουργός, όπως δήλωσε, ασχολήθηκε προσωπικά με την περίπτωση καταβολής σύνταξης σε άνθρωπο που είχε αποβιώσει από το 1978 και η σύνταξη πιστωνόταν σε τραπεζικό λογαριασμό. Από την αποκάλυψη των πλασματικών συντάξεων τα Ταμεία εξοικονόμησαν 450 εκατ. ευρώ, ενώ με δικαστικές προσφυγές θα αναζητηθεί επιστροφή μέρους των χρημάτων που έχουν αντληθεί παρανόμως. Πάντως αίσθηση προκαλεί ότι παρά τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις από τον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και των οργανισμών που χορηγούν επιδόματα, οι σύλλογοι του προσωπικού και οι ομοσπονδίες εργαζομένων τηρούν σιγήν ιχθύος.
ΥπερσυνταγογράφησηΤην ίδια στιγμή, περισσότεροι από 200 γιατροί έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΟΠΥΥ, καθώς εντοπίστηκαν να υπερσυνταγογραφούν. Ηδη 35 εξ αυτών έχουν κληθεί να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους υπόλοιπους. Ειδικότερα, από το σύστημα παρακολούθησης συνταγών του ΕΟΠΥΥ εντοπίστηκαν 217 γιατροί που είχαν γράψει σε ένα μήνα περισσότερες από 500 συνταγές. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής του οργανισμού κ. Γερ. Βουδούρης, καλείται σε απολογία ο γιατρός που «πιάστηκε» από το σύστημα, αξιολογείται η υπόθεση και αποφασίζεται ενδεχόμενη ποινή. Στην αξιολόγηση συνυπολογίζονται η ειδικότητα του γιατρού, ο αριθμός των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί και το κόστος των συνταγών.
Εν τω μεταξύ, με αφαίρεση των συνταγολογίων για ένα μήνα τιμωρήθηκαν οι γιατροί μονάδων του ΕΟΠΥΥ που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των 10 πρωταθλητών υπερσυνταγογράφησης για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο 2011, στην οποία είχε αναφερθεί προ μηνός ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος. Οριστικά εκτός ΕΟΠΥΥ ετέθη ο πρώτος στη λίστα γιατρός, παθολόγος, που είχε γράψει το συγκεκριμένο δίμηνο 5.776 συνταγές χρεώνοντας τον οργανισμό με 408.000 ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_15/03/2012_475874

Δεν υπάρχουν σχόλια: