Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

τιμές από την αγορά της Θεσσαλονίκης

Δυσκολίες καταγράφονται στην αγορά κατοικίας της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της CB Rirchard Ellis-Δανός, που καταγράφει φαινόμενα υπερπροσφοράς, συγκριτικά πάντα με τη ζήτηση. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται από επαγγελματίες ότι θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών, γεγονός που έχει ήδη παρατηρηθεί -αν και μεμονωμένα- και στην κτηματαγορά της Αττικής, σε συγκεκριμένα πάντα σημεία. Ενδεικτικό της δυσκολίας είναι και το πόρισμα έρευνας της RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), ενός από τους πλέον καταξιωμένους οργανισμούς της κτηματαγοράς, ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει κατά 70% από το 2006.
Η προσφορά είναι μεγαλύτερη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως η Πυλαία, η Θέρμη (στην ανατολική πλευρά της πόλης), ο Aγιος Ιωάννης και ο Εύοσμος (στα δυτικά). Σε αυτές τις περιοχές έχει παρατηρηθεί υψηλός αριθμός νέων κατασκευών, σε αντίθεση με το κέντρο της πόλης, όπου η πλειονότητα των πωλούμενων κατοικιών είναι μεταχειρισμένες. Oπως σημειώνεται στην έκθεση, οι τιμές των κατοικιών στα σημεία που σήμερα εμφανίζουν φαινόμενα υπερπροσφοράς βρέθηκαν στο ανώτερο σημείο το 2005 και το 2006, με τάσεις σταθεροποίησης το 2007. Προς το παρόν πάντως, υποχώρηση τιμών καταγράφεται μόνο στα πολύ μεγάλα διαμερίσματα άνω των 200 τ.μ.
Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στη Λεωφ.Νίκης (Παλιά Παραλία), με το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 6.500 και 9.000 ευρώ/τ.μ. Μάλιστα, στην περίπτωση νεόδμητων κατοικιών, το ύψος των τιμών εκτοξεύεται έως και τα 12.000 ευρώ/τ.μ., όπως πρόκειται να συμβεί και με τη μοναδική νέα ανάπτυξη στην περιοχή αυτήν την περίοδο. Υψηλές τιμές επικρατούν και στο Πανόραμα, με το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.500 ευρώ/τ.μ., αν και υπάρχουν περιπτώσεις ακόμα και διπλάσιων αξιών, έως και τα 7.000 ευρώ/τ.μ., σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου μεσιτικών γραφείων της Re/MAX.
Αντιθέτως, οι φθηνότερες κατοικίες βρίσκονται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου εστιάζει και το μεγαλύτερο τμήμα της ζήτησης, ακριβώς γι' αυτό τον λόγο. Σε συνοικίες, όπως η Νεάπολη, η Σταυρούπολη, ο Εύοσμος και το Κορδελιό, σπάνια συναντά κανείς κατοικίες με κόστος άνω των 2.400 ευρώ/τ.μ.
Σε τροχιά υποχώρησης βρίσκεται πάντως και η αγορά των ενοικίων, με τη CBRE-Δανός να διαπιστώνει μικρή υποχώρηση, ιδίως για μεγάλα διαμερίσματα άνω των 130 τ.μ. Η μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται σε διαμερίσματα των 80 - 100 τ.μ. και σε μικρότερα των 40 - 50 τ.μ., που καλύπτουν κυρίως τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών.
Υγιέστερη είναι η εικόνα των επαγγελματικών χώρων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ιδίως εκείνη των εμπορικών χώρων, όπου κυρίαρχη είναι η τάση της εισόδου νέων εμπορικών σημάτων σε μεγάλους και σύγχρονους χώρους. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη έναντι του IKEA σε έκταση 76.000 τ.μ. λειτουργούν το FLORIDA 2, FLORIDA 3 και Hondos Center τα οποία καλύπτουν συνολικά 30.000 τ.μ., ενώ ήδη είναι σε λειτουργία και η έκθεση της TOYOTA LEXUS 2.500 τ.μ.. Στο FLORIDA 2 λειτουργούν το σούπερ μάρκετ Lidl με 3.000 τ.μ., η Ηλεκτρονική Αθηνών με 2.000 τ.μ., η Neoset (έπιπλα) για 1.600 τ.μ. το PLAISIR και μικρότεροι χρήστες. Το πολυκατάστημα Hondos Center είναι το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της εταιρείας με συνολική επιφάνεια 18.000 τ.μ.
Παράλληλα, μετά τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου MediterraneaCosmos των 45.000 τ.μ., σε συνεργασία με τη Sierra Χαραγκιώνης, η Lamda Development ενδιαφέρεται για την επέκταση της παρουσίας της στη συμπρωτεύουσα, μέσω της λειτουργίας ενός νέου εμπορικού χώρου, που θα έχει τον χαρακτήρα του εκπτωτικού καταστήματος (factory outlet), που μέχρι στιγμής απουσιάζει από την πόλη. Η έρευνα αγοράς της Lamda επικεντρώνεται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και ιδίως στη βορειοδυτκή, κοντά στον δήμο Ωραιοκάστρου, που αναπτύσσεται γοργά χάρις στην πρόσβαση που προσφέρει, μέσω της Εγνατίας Οδού.
Δραστήριος εμφανίζεται και ο όμιλος Χαραγκιώνη, που έχει ήδη αποκτήσει μια παλιά καπναποθήκη στην οδό Ωραιοκάστρου, κοντά στον περιφερειακό της βορειοδυτικής πλευράς της πόλης. Παράλληλα, η Mediamarkt σχεδιάζει να εισάγει στην αγορά τη νέα της εμπορική αλυσίδα με την επωνυμία Saturn. Με τη σειρά της, η Notos Galleries αναμένεται να καταλάβει ένα κτίριο 2.500 τ.μ., ιδιοκτησίας της εβραϊκής κοινότητας στην οδό Τσιμισκή. Δεδομένου ότι το σημείο είναι ένα από τα εμπορικότερα της πόλης, η νέα επένδυση αναμένεται να αλλάξει σημαντικά και τα δεδομένα στην αγορά.
Με τη σειρά της και η FNAC βρίσκεται σε αναζήτηση χώρων στο κέντρο της πόλης, όπου επιδιώκει τη λειτουργία καταστήματος 2.500 τ.μ., απόπειρα που δεν έχει μέχρι σήμερα στεφθεί με επιτυχία ούτε στην Αθήνα, λόγω μη εύρεσης του κατάλληλου σημείου. Ανάλογους στόχους έχουν κι άλλες αλυσίδες, όπως η H&M και η Sfera. Δεδομένης της απουσίας διαθέσιμων χώρων στο κέντρο της πόλης, οι ζητούμενες τιμές παραμένουν πολύ υψηλές, αποθαρρύνοντας έτσι τους ενδιαφερόμενους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_08/03/2008_262177

Δεν υπάρχουν σχόλια: