Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Με την περιουσία του να ανέρχεται σε 58 δισ. δολάρια, κατά δύο δισ. περισσότερα από πέρυσι, ο Γκέιτς υπολείπεται τόσο του Γουόρεν Μπάφετ όσο και του Μεξικανού μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ Ελού.
Η αξία της περιουσίας του Γουόρεν Μπάφετ εκτινάχθηκε κατά 10 δισ. δολάρια στα 62 δισ. δολάρια, ενώ του Σλιμ Ελού έχει σχεδόν διπλασιασθεί την τελευταία διετία, φθάνοντας στα 60 δισ. δολάρια. Οπως επισημαίνει το Forbes, οι αλλαγές δεν τελειώνουν εδώ, καθώς η 22η χρονιά που δημοσιεύει τον κατάλογο των πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου αντανακλά μια σειρά αναδιαρθρώσεων στην παγκόσμια κατάταξη με κυριότερη ίσως το ότι μόλις πριν από δύο χρόνια οι 20 πλουσιότεροι ήσαν από τις ΗΠΑ, ενώ τώρα είναι μόνον τέσσερις. Αντ’ αυτών έχουν καταλάβει τέσσερις από τις 10 πρώτες θέσεις μεγιστάνες από την Ινδία.
Από τα νέα δεδομένα ξεχωρίζει η εμφάνιση 87 πολιτών της Ρωσίας, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ ως προς τον αριθμό των υπηκόων της που διασφάλισαν θέση στον κατάλογο. Εκτοπίζει, έτσι, τη Γερμανία καθώς μόλις 59 από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου είναι πολίτες της.
Εντύπωση προκαλεί, άλλωστε, η εμφάνιση 226 νεοεισαχθέντων, οι 77 από τους οποίους προέρχονται από τις ΗΠΑ. Το Fortune τονίζει επίσης ότι οι 35 από τους νέους μεγιστάνες προέρχονται από τη Ρωσία, 28 από την Κίνα και 19 από την Ινδία ενώ ξεχωρίζει ιδιαίτερα τους Πατρίς Μοτσέπε από τη Νότια Αφρική και Αλίκο Ντανγκότε από τη Νιγηρία, τους πρώτους, όπως υπογραμμίζει, μαύρους Αφρικανούς που κατέλαβαν θέση μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η ηλικιακή σύνθεση του καταλόγου καθώς το Forbes εντόπισε 50 μεγιστάνες κάτω των 40 ετών, οι 25 εκ των οποίων είναι νεοεισαχθέντες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι συνιδρυτές του Google, Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ, και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που σε ηλικία 23 ετών ίσως είναι ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στην ιστορία.

Τέσσερις Ελληνες στον κατάλογο Forbes
Τα ονόματα τεσσάρων Ελλήνων συγκαταλέγονται στον κατάλογο των 1.000 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου του Forbes. Ξεχωρίζει ο Σπύρος Λάτσης, που προηγείται όλων των υπολοίπων με περιουσία αξίας 11 δισ. δολαρίων και καταχωρίζεται στην 68η θέση. Ακολουθούν με απόσταση οι εφοπλιστές Γιώργος Οικονόμου, Γαβριήλ Παναγιωτίδης και Γιάννης Κούστας, στην 707η, 897η και 962η θέση αντιστοίχως με περιουσίες αξίας 1,7 δισ. δολαρίων, 1,3 δισ. και 1,2 δισ., αντιστοίχως.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_07/03/2008_261961

Δεν υπάρχουν σχόλια: