Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Θερμοκρασία - Ελλάδα

Κάτι μεταξύ... Καΐρου και Ασουάν θα θυμίζουν στο μέλλον τα ελληνικά καλοκαίρια. Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές, που θα επηρεάσουν σαφώς και τη χώρα μας, με τη μέση θερμοκρασία τους μήνες του θέρους να ανέρχεται σε 41 βαθμούς Κελσίου το διάστημα 2070-2100.
Το περασμένο καλοκαίρι ήταν για την Ελλάδα το πιο «καυτό» των τελευταίων 150 ετών και είχε σαν τραγική συνέπεια το θάνατο 15 ανθρώπων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, γράφει την Παρασκευή η εφημερίδα Τα Νέα, και πάλι καλά να λέμε, καθώς, αν ο καύσωνας διαρκούσε δύο-τρεις ημέρες παραπάνω, θα είχαμε θρηνήσει πολύ περισσότερα θύματα.
«Στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας τα καλοκαίρια κατά 6-7 βαθμούς Κελσίου, ενώ παγκοσμίως η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι 3-4 βαθμοί Κελσίου» τονίζει ο Δημήτρης Λάλας, πρώην πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Το διάστημα 1961-1990 οι 33 βαθμοί Κελσίου ήταν η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου στην Αθήνα. Το διάστημα 2070-2100 θα είναι 41 βαθμοί Κελσίου. Το περιβάλλον στην Αθήνα θα θυμίζει κάτι μεταξύ Καΐρου και Ασουάν».
Παράλληλα, οι επιστήμονες βλέπουν μείωση των βροχοπτώσεων κατά 20% στη Μεσόγειο και αύξηση των βροχών κατά 20% στη βόρεια Ευρώπη.
Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται, θα υπάρξει και αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 25% το μήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα καύσωνα.
Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Είναι τελικά πιο κοντά απ'ό,τι περιμέναμε... Για να δούμε τα μελλούμενα όσο εμείς δεν κάνουμε τίποτε γι αυτά...
Καλημέρα

geokalp είπε...

εναλλαγές θερμοκρασίας με πολύ κρύο αλλά και αφόρητη ζέστη...