Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Μία στις πέντε νέες γυναίκες στην Αυστραλία πάσχει από κατάθλιψη

Μόνο ένα 60% αυτών που πάσχουν από κατάθλιψη πηγαίνει να ζητήσει βοήθεια από κάποιο ειδικό και κάνει χρήση αντικαταθλιπτικών.

Το 18% των νέων γυναικών της Αυστραλίας, ηλικίας 28-33 ετών, πάσχει από κατάθλιψη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που εξετάζει την κατάσταση της υγείας των γυναικών της χώρας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας και εξέτασε την υγεία των γυναικών της χώρας από το 2002 έως το 2005, οι νέες γυναίκες έχουν μεγαλύτερα προβλήματα υγείας από τις μητέρες τους ή τις γιαγιάδες τους.

Μόνο ένα 60% αυτών που πάσχουν από κατάθλιψη πηγαίνει να ζητήσει βοήθεια από κάποιο ειδικό και κάνει χρήση αντικαταθλιπτικών.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι νέες γυναίκες χρησιμοποιούν γύρω στις επτά συνταγές τον χρόνο μέσα από το Εθνικό Σύστημα Συνταγογράφησης για την αγορά αντικαταθλιπτικών, ενώ παράλληλα ξοδεύουν επιπρόσθετα περίπου $100 για να αγοράσουν την σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, κ. Τζούλι Μπάιλς, από το Πανεπιστήμιο Newcastle, η οποία και συνέγραψε την έρευνα, οι νέες γυναίκες οδηγούνται στην κατάθλιψη πιο εύκολα από τις μεγαλύτερες γυναίκες, λόγω των δυσκολιών και των κοινωνικών προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους.

«Οι προσωπικές σχέσεις, αλλά και η γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί στη ζωή τους, αλλά και ο ρόλος της ανεξάρτητης σύγχρονης γυναίκας που πρέπει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής μόνη της, αποτελούν τους βασικούς λόγους που οδηγούν τις νεαρές γυναίκες στην κατάθλιψη», είπε η κ. Μπάιλς.

Επιρρεπείς στην κατάθλιψη είναι, ως επί το πλείστον, οι νέες ανύπαντρες ή διαζευγμένες γυναίκες, ενώ το μορφωτικό επίπεδο δεν φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση της νόσου.

Πάντως, οι μεγαλύτερες γυναίκες, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πέσουν σε κατάθλιψη, ενώ την ίδια στιγμή καταναλώνουν περισσότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων. Ειδικότερα, μόνο ένα 13% των γυναικών ηλικίας 53-58 ετών δήλωσε ότι πάσχει από κατάθλιψη ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 79-84 ετών το ποσοστό των πασχόντων κατέβηκε στο 10%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια:

Σοφία είπε...

Είναι να αναρωτιέσαι αν η "κατάθλιψη" είναι της μόδας...

geokalp είπε...

πέτυχα το προηγούμενο αφεντικό μου σε "κρίσεις άγχους"...
εννοείται ότι άλλαξα δουλειά μόλις μπόρεσα...

Τdi είπε...

Κατάθλιψη...ωχ, βαριά λέξη ακούγεται..

Άραγε, υπάρχει ουσιαστικός ορισμός για τούτη την "ασθένεια";

Είναι αλήθεια ή όχι, ότι ακόμα και η διεθνής ψυχίατρική κοινότητα δεν έχει κάποιο σαφή ορισμό για το τι είναι ακριβώς η "κατάθλιψη";

Εγώ πάντως κρατώ πολύ μικρό καλάθι για όλα όσα ακούγονται για τούτη δώ την "ασθένεια"!

Καλησπέρα!

geokalp είπε...

tdi

καλά κάνεις και κρατάς μικρό καλάθι..
αλλά κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα!