Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

αγορά ακινήτου - 2009 - Ελλάδα

Νέα πτώση στις τιμές των ακινήτων τους επόμενους 12 μήνες περιμένουν 4 στους 10 Ελληνες (42%), ενώ το 29% εκτιμά ότι θα παραμείνουν σταθερές και 1 στους 3 (29%) ότι θα αυξηθούν.
Παράλληλα, το συντριπτικό ποσοστό του 87% (δηλαδή περίπου 9 στους 10 πολίτες) δεν σκοπεύει να προχωρήσει φέτος σε αγορά κάποιου ακινήτου, επηρεαζόμενο σαφώς από την οικονομική κρίση και την απαισιοδοξία για το μέλλον.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία Opinion Research για λογαριασμό του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 602 ατόμων ηλικίας 30-55 ετών από 16 έως 23 Φεβρουαρίου.
Προθέσεις Η δημοσκόπηση επιχειρεί να καταγράψει την αγορά ακινήτων την παρούσα χρονική στιγμή και να διερευνήσει τις προθέσεις για τους επόμενους μήνες.
Η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι ότι ο κόσμος είναι «παγωμένος», περιμένει αφενός να δει πώς θα επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και αφετέρου εκτιμά ότι μπορεί να βρει φθηνότερα ακίνητα και πολλές ευκαιρίες τους επόμενους μήνες.
Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της RE/MAX, «δεν είναι όλα μαύρα, ούτε το ποτήρι μισοάδειο. Το γεγονός ότι ένα ποσοστό 7% δηλώνει ότι θέλει να αγοράσει δείχνει ότι κάτι κινείται στην αγορά». Αναλυτικά, τα στοιχεία της έρευνας:
Το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτίθεται να αγοράσει ακίνητο τους επόμενους μήνες. Το 6% ίσως αγοράσει, ενώ 7% δηλώνει ότι θέλει ή ίσως προχωρήσει σε ενοικίαση σπιτιού.
Από το 7% των υποψήφιων αγοραστών το 56% έχει ως πρώτη επιλογή το διαμέρισμα, το 25% οικόπεδο και μόλις 14% μεζονέτα ή μονοκατοικία. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι επιλέγεται η φθηνότερη αγορά. Κατά μέσο όρο αυτοί που σχεδιάζουν αγορά κατά μέσο όρο θα αγοράσουν 1,2 ακίνητα.
Οι λόγοι που θα επηρεάσουν την απόφαση των υποψήφιων αγοραστών είναι κυρίως οικονομικοί (72%). Από τους λόγους αυτούς, το 37% είναι γενικά η οικονομική κατάσταση, το 37% ανάλογα με την πορεία των τιμών.
Από αυτούς που δήλωσαν ότι θα αγοράσουν, το 40% προτιμά καινούργιο σπίτι και το 40% μεταχειρισμένο.
Για τη χρηματοδότηση της αγοράς κάποιου ακινήτου το 43% δηλώνει ότι θα πάρει κάποιο δάνειο, μόλις το 14% έχει ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 43% και με τους δύο τρόπους.
Σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι (48%) θεωρούν ότι οι τιμές σήμερα είναι χαμηλότερες από ότι πριν από ένα χρόνο. Το 35% εκτιμά ότι είναι σταθερές και το 17% ότι είναι υψηλότερες.
Επτά στους δέκα (71%) πιστεύει ότι μετά από ένα χρόνο οι τιμές θα είναι χαμηλότερες (42%) ή ίδιες (29%) και το 29% ότι θα αυξηθούν. Ετσι, δικαιολογείται η στάση αναμονής και η «βουτιά» των αγοραπωλησιών.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12930&subid=2&tag=12734&pubid=7339168

Δεν υπάρχουν σχόλια: