Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

κλάδος εμπορίας καυσίμων - Ελλάδα

Η εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών λειτουργεί σε τρία επίπεδα: τη διύλιση, τη χονδρική εμπορία και τη λιανική πώληση. Στην εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται 2 εταιρείες διύλισης, η κατά 35,5% κρατικών συμφερόντων Ελληνικά Πετρέλαια [HEPr.AT] Σχετικά άρθρα , και η ιδιωτικών συμφερόντων Motor Oil.

Επίσης, στην εγχώρια αγορά καυσίμων δραστηριοποιούνται:

- 19 εταιρείες εμπορίας με εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης σε όλη την Ελλάδα (Άδεια Α)

- 22 εταιρείες με δυνατότητα ανεφοδιασμού πλοίων σε λιμάνια και με σταθμούς ανεφοδιασμού αεροσκαφών σε περίπου 25 αεροδρόμια (με άδεια Β1 και Β2 που αφορούν στα ναυτιλιακά και τα αεροπορικά καύσιμα, ενώ οι 13 από αυτές διαθέτουν και Άδεια Α).

- 16 εταιρείες εμπορίας Υγραερίου με εγκαταστάσεις και εμφιαλωτήρια υγραερίων (δηλαδή με Άδεια Γ, ενώ οι 4 από αυτές διαθέτουν και Άδεια τύπου Α).

- 14 εταιρείες εμπορίας Ασφάλτου (διαθέτουν Άδεια Δ, εκ των οποίων οι 5 έχουν και Άδεια Α).

- 1 εταιρεία που δραστηριοποιείται στη μεταφορά Jet fuels από τα Διυλιστήρια στον Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος (διαθέτει Άδεια Μεταφοράς με Αγωγό)

- περίπου 7.500 πρατήρια, τα οποία φέρουν το σήμα κάποιας συγκεκριμένης εταιρείας εμπορίας, και περίπου 600 ανεξάρτητα πρατήρια.

- περίπου 2.500 πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, η οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως την περίοδο Οκτωβρίου-Απριλίου.

Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και θέρμανσης αποτελούν τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα, και ακολουθούν οι βενζίνες κίνησης, ενώ ο μεγαλύτερος καταναλωτής είναι ο τομέας των μεταφορών.

Χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς είναι ο μεγάλος αριθμός των πρατηρίων συγκριτικά με τους κατοίκους και τον αριθμό των οχημάτων, αποτέλεσμα κυρίως των γεωγραφικών συνθηκών (μεγάλος αριθμός νησιών). Τα τελευταία χρόνια πάντως ο αριθμός των πρατηρίων μειώνεται.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/09/1651503.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: