Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ρεκόρ μακροζωίας καταγράφει στην Ικαρία διεθνής ερευνητικής ομάδα

Η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων, διαπιστώνει διεθνής ερευνητική ομάδα που βρίσκεται στο νησί.
Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο, δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Επιστήμονες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μαζί με συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Βέλγιο έφτασαν την Τρίτη στην Ικαρία για να μελετήσουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων και τα γενετικά και βιοχημικά τους προφίλ, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν παράγοντες που σχετίζονται με τη μακροζωία.
«Στην Ικαρία διαπιστώνουμε ότι επιβιώνουν πολλά κοινά σημεία ηθών και εθίμων της καθημερινότητας με τα άλλα δύο νησιά που παγκοσμίως έχουν πολλούς κατοίκους πάνω από 90 ή 100 ετών, τη Σαρδηνία και την Οκινάβα» εξηγεί ο Αμερικανός ερευνητής Νταν Μπόιτνερ, επικεφαλής της μελέτης.
»Οι Ικαριώτες ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ψάρι, ασχολούνται ακόμη κατά πλειονότητα με αγροτικές εργασίες που τους εξασφαλίζουν καθημερινή άσκηση, ενώ παραμένουν ισχυροί οι οικογενειακοί δεσμοί αλληλοϋποστήριξης και βοήθειας».
Εκτός από αυτούς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που ευνοούν τη μακροζωία, η έρευνα θα μπορούσε να αποκαλύψει και γενετικούς παράγοντες που έχουν διατηρηθεί στο νησί λόγω γεωγραφικής απομόνωσης.
Αγνωστο παραμένει επίσης αν το προσδόκιμο επιβίωσης των Ικάριων επηρεάζεται από τις ασυνήθιστες συνήθειές τους όσον αφορά τον ύπνο -σε πολλά χωριά είναι «ξενύχτηδες» και τα καταστήματα ανοίγουν το βράδυ- ή ακόμα και από τα υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ραδόνιου, τα οποία ίσως ενεργοποιούν τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης των γενετικών βλαβών.
Αν η έρευνα επιβεβαιώσει ότι το ποσοστό των υπέργηρων στο νησί ξεπερνά το 1%, η Ικαρία θα χαρακτηριστεί επίσημα «μπλε ζώνη» μακροζωίας, μαζί με τη Σαρδηνία, την Οκινάβα και την Κόστα Ρίκα.
Προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο CNN, ενώ τα οριστικά συμπεράσματα θα παρουσιαστούν σε εκπομπή του National Geographic που χρηματοδοτεί την αποστολή.
Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

Σοφία είπε...

Μήπως πρέπει να πηγαίνουμε για Πάσχα - Χριστούγεννα - καλοκαιρινές διακοπές στην Ικαρία;;;

geokalp είπε...

θα περιμένουμε να δούμε τι θα βγάλει η ερευνητική ομάδα και μετά θα πάμε ..μόνιμα!!