Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Κυβέρνηση σχεδόν καθολικής αποδοχήςΘετικές εντυπώσεις για το νέο υπουργικό σχήμα εκφράζει το 70% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., σύμφωνα με έρευνα της Public Issue

Του Κωνσταντινου Ζουλα

Ευρύτατης αποδοχής τυγχάνει η νέα κυβέρνηση, καθώς το 83% των πολιτών (!) διάκειται θετικά έναντί της, σύμφωνα με την πρώτη μετεκλογική έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ. Είναι δε εντυπωσιακό ότι θετικές εντυπώσεις για το νέο υπουργικό σχήμα εκφράζει το 70% ακόμη και των ψηφοφόρων της Ν.Δ. γεγονός που αναδεικνύει βέβαια και το οξύτατο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει για την επανάκαμψή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (81%) περίμενε το αποτέλεσμα, όπως είχε αποτυπωθεί προεκλογικώς και στην παράσταση νίκης του ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα, μάλιστα, «αν είστε ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα» θετικά απαντά το 55% –δηλαδή ποσοστό πολύ μεγαλύτερο αυτού που κατέκτησε το ΠΑΣΟΚ (43,9%)– ενώ ικανοποίηση δηλώνει και το 20% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Ως εκ τούτου δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση και οι λόγοι που προκύπτουν από την έρευνα για τα αίτια και την ευθύνη της ήττας, η οποία προσωποποιείται βέβαια στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή σε ποσοστό 71%. Τα σκάνδαλα, η αδιαφάνεια, η διαφθορά, η κακή διακυβέρνηση και η αντιλαϊκή πολιτική επισημαίνονται ως βασικοί λόγοι της ήττας, ενώ οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. αναδεικνύουν επιπλέον και τη συμπεριφορά των στελεχών της κυβέρνησης η οποία κρίνεται ως βασική αιτία από το 20%.

Τέλος, στη δημοτικότητα των νέων υπουργών προηγείται ο Ανδ. Λοβέρδος και ακολουθούν οι κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Ευ. Βενιζέλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης και Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100062_11/10/2009_333013

Δεν υπάρχουν σχόλια: