Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο

Με την τιμή του χρυσού να αγγίζει επίπεδα-ρεκόρ οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα. Τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 29.634 τόνους και αποτελούν το 20,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, τα οποία διαμορφώνονται στους 8.946,9 τόνους με αξία περίπου 298,36 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων αυτών φυλάσσονται στο United States Bullion Depository, πιο γνωστό ως Fort Knox, τον πιο διάσημο χώρο φύλαξης χρυσού στον κόσμο.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, η οποία διαθέτει 3.749,1 τόνους χρυσού με αξία σχεδόν 125,01 δισ. δολάρια στην κεντρική της τράπεζα, την Deutsche Bundesbank. Τα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας αποτελούν το 69,2% των συνολικών αποθεμάτων της χώρας.

Ακολουθεί όχι μία χώρα αλλά ένας οργανισμός που επιβλέπει τις διεθνής οικονομικές δραστηριότητες στις 185 χώρες-μέλη του. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα τελευταία 25 χρόνια έχει αλλάξει αρκετές φορές τις πολιτικές του αναφορικά με τον χρυσό, ωστόσο ο σκοπός των αποθεμάτων του παραμένει ο ίδιος. Η σταθεροποίηση των διεθνών αγορών και η ενίσχυση των εθνικών οικονομιών. Οι 3.539 τόνοι χρυσού που διαθέτει έχουν αξία περίπου 118 δισ. δολάρια.

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Ιταλία με αποθέματα ύψους 2.697 τόνων και αξίας 89,92 δισ. δολαρίων τα οποία αποτελούν το 66,6% των συνολικών αποθεμάτων της χώρας, ενώ έπεται η Γαλλία με αποθέματα χρυσού αξίας 89,68 δισ. δολαρίων.

Στη συνέχεια βρίσκεται η Κίνα με 38,65 δισ. δολάρια, η Ελβετία με 38,15 δισ. δολάρια, η Ιαπωνία με 28,07 δισ. δολάρια, η Ολλανδία με 22,47 δισ. δολάρια, ενώ την δέκατη θέση καταλαμβάνει η Ρωσία με αποθέματα χρυσού ύψους 625,2 τόνων, που αποτιμώνται στα 20,85 δισ. δολάρια.


ΠΗΓΗ: Capital

2 σχόλια:

koulpa είπε...

δεν έχω καταλάβει που οφήλεται η αξία του χρυσού.. του πετρελαίου να την καταλάβω.. να είχε συμφωνηθεί κάποια άηλη μονάδα που να αντιστιχεί σε πραγματικές αξίες εμπορευματων και υπηρεσιών.. :):)
εμείς πόσα κιλά να έχουμε; :):)
και η ρωσία.. τόση έκταση.. στατιστικά θα έπρεπε να έχει κι αυτή τα χρυσοριχία της.. :):)
την καλημέρα μου :):)

geokalp είπε...

σε τέτοια αγαθά η αξία (πάντοτε) προσδιόριζεται από τη σπανιότητα
αλλά για το χρυσό δεν υπάρχουν αυτά ;)

"εμείς" δεν υπάρχει, μόνο η ΤτΕ έχει, για πάρτη της, για τα λεφτά που δανείζει το ελληνικό κράτος
περίπου 120 τόννους
φαντάσου ότι πουλήσαν πριν μερικά χρόνια 20-40 τόννους

η Ρωσία είναι πλούσια σε όλους τους φυσικούς πόρους

ξέρεις, μερικοί λένε ότι για να προστατευθούμε από τη τρέχουσα κρίση θα πρέπει να αγοράσουμε χρυσό..
εναλλακτικά, φαγητό και όπλα!