Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009

Σε πρόωρη διακοπή του θηλασμού προχωρούν οι Ελληνίδες

Σε πρόωρη διακοπή του θηλασμού προχωρούν οι Ελληνίδες παρά το γεγονός ότι το μητρικό γάλα θεωρείται η μοναδική τροφή που προσφέρει στο βρέφος τις απαραίτητες ουσίες, στις κατάλληλες αναλογίες και στη σωστή σύνθεση.

Η διαπίστωση ανήκει σε επιστήμονες που συμμετέχουν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών-Μαιευτών που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί στις 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με μελέτη των Χρ. Ζωγράφου, Αν. Αλεξίδου, Β. Κεραμιτσίδου, Θ. Κωνσταντινίδη και Γ. Γαλάζιου από την Πανεπιστημιακή μαιευτική και γυναικολογική κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, οι περισσότερες γυναίκες σταματούν τον θηλασμό μετά το δεύτερο μήνα.

Στην έρευνα που εκπόνησαν, ερωτήθηκαν 324 γυναίκες, οι οποίες παρακολούθησαν τις συνεδρίες του ιατρείου προετοιμασίας για τη μητρότητα. Από αυτές, 15% ήταν ηλικίας 20-25 ετών, 42% ηλικίας 25-30, 33% 30-35 ετών και 10% ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών.

Όπως προέκυψε, το 9% του συνόλου διέκοψε το θηλασμό μέσα στον 1ο μήνα μετά τον τοκετό, 82,5% του συνόλου συνέχισε το θηλασμό μέχρι και 2 μήνες μετά τον τοκετό, ενώ μετά τον 3ο μήνα συνέχισε το 58%. Στο τέλος του 4ου μήνα 36,5% των γυναικών εξακολουθούσε να θηλάζει και μετά τον 7ο μήνα το ποσοστό ήταν 15%.

Οι κυριότεροι λόγοι διακοπής ήταν η μειωμένη παραγωγή γάλακτος, η παράλληλη χορήγηση εξωγενούς γάλακτος και η σταδιακή μείωση παραγωγής του μητρικού, διάφορα προβλήματα στις θηλές, η επιλογή της μητέρας, εξωγενείς κοινωνικοί παράγοντες και ιατρικοί λόγοι.

Πάντως, η πλειονότητα των αιτιών χορήγησης τεχνητού γάλακτος μπορεί να εξαλειφθεί, σύμφωνα με τους μελετητές, με την παρέμβαση των επαγγελματιών υγείας και ιδιαίτερα των μαιών, με θετικά αποτελέσματα για την πορεία του μητρικού θηλασμού.

Σύμφωνα με την έρευνα οι μαίες/ μαιευτές θεωρούν υποχρέωσή τους να δείχνουν στις μητέρες πώς να θηλάζουν και να διατηρούν το μητρικό γάλα ακόμα και αν πρέπει να αποχωριστούν τα νεογνά τη μητέρα τους.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ερωτώμενοι επικαλούνται προβλήματα και εμπόδια στον εργασιακό χώρο όπως κακή κτιριακή υποδομή, έλλειψη πληροφόρησης στις γυναίκες, αδιαφορία της διοίκησης των νοσοκομείων ή κλινικών, καθώς επίσης και ελλιπής δια βίου εκπαίδευση μαιών/μαιευτών, γυναικολόγων και παιδιάτρων στα καινούργια δεδομένα και έλλειψη εξειδίκευσης του προσωπικού στο μητρικό θηλασμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: