Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ICAP για τον κλάδο των γαλακτομικών, το 2008 το φρέσκο παστεριωμένο γάλα παρά τη σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων του την τελευταία διετία συνεχίζει να αποτελεί την κυριότερη κατηγορία γάλακτος, με ποσοστό συμμετοχής στο σύνολο της κατανάλωσης σε 44,4%.
Αντίθετα, το γάλα υψηλής παστερίωσης αύξησε εντυπωσιακά το ποσοστό συμμετοχής του επί της συνολικής αγοράς. Συγκεκριμένα, το 2008 η εν λόγω κατηγορία κάλυψε μερίδιο 25,8% της συνολικής αγοράς γάλακτος. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ισοδύναμο του συμπυκνωμένου γάλακτος, διαμορφώθηκε σε 27,2% το 2008, ενώ η κατανάλωσή του είναι φθίνουσα.
Κατά την περίοδο 1999-2008, η συνολική εγχώρια κατανάλωση γάλακτος παρουσίασε ανοδική πορεία, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3% ενώ η αύξηση της ποσόστωσης του αγελαδινού γάλακτος για την Ελλάδα, σε 837 χιλ. τόνους, ενισχύει τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όσον αφορά στη συνολική εγχώρια κατανάλωση γιαουρτιού παρά την ανοδική πορεία τη δεκαετία 1996-2006, παρουσίασε πτωτικές τάσεις την τελευταία διετία. Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από τα εγχώρια προϊόντα, ενώ η εξαγωγική επίδοση στο συγκεκριμένο προϊόν είναι οπωσδήποτε αξιόλογη, συγκριτικά με τα λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα. Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης γιαουρτιού αφορά το λευκό γιαούρτι, προϊόν που κάλυψε το 70% της αγοράς το 2008, έναντι αντίστοιχου μεριδίου 30% του σύνθετου γιαουρτιού (παιδικό, με πρόσθετα κ.λ.π.).
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=21145139
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Άσχετο με το θέμα....
αλλά ήθελα να ρωτήσω αν
μπορώ κάπου να βρώ
στοιχεία για την πορεία
των blοgs από την αρχή
μέχρι σήμερα κατά έτος.
γούγλι σιερτς
αλεχα και ίσως κάποια άλλα
(φαντάζομαι όχι στοιχεία για τα δικά σου βλόγια, γενικά)
Δημοσίευση σχολίου