Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Τα σπουδαιότερα επιστημονικά επιτεύγματα της δεκαετίας

Κοσμολογία

2003: Οι επιστήμονες ρίχνουν φως στο σκοτεινό παρελθόν του Σύμπαντος, κατορθώνοντας να χαρτογραφήσουν το Σύμπαν στα πρώτα λεπτά μετά το μπινγκ μπανγκ. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι μόνο το 4% του σύμπαντος αποτελείται από κανονική ύλη, ενώ το ένα τέταρτο αυτού αποτελείται από σκοτεινή ύλη. Το υπόλοιπο αποτελεί μια μυστηριώδη σκοτεινή μορφή ενέργειας η οποία κατευθύνει τη διαστολή του σύμπαντος.

Κλωνοποίηση

2004: Οι ερευνητές της Νότιας Κορέας ισχυρίζονται ότι έχουν κλωνοποιήσει ανθρώπινο έμβρυο αλλά η υπόθεση κατέληξε σε φιάσκο όταν ανακαλύφθηκε ότι τα στοιχεία της έρευνας –υπό την καθοδήγηση του Γου Σακ Χουάνγκ– ήταν «κατασκευασμένα».

Διάστημα

Ο διεθνής διαστημικός σταθμός καλωσορίζει τους πρώτους του κατοίκους, ενώ οι αποστολές στον Άρη και τη Σελήνη φέρνουν στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη παγωμένου νερού και στους δύο πλανήτες. Τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια έχουν εντοπίσει εκατοντάδες «κόσμους» πίσω από το ηλιακό μας σύστημα, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν τη ζωή.

Ενέργεια

Τέθηκε σε λειτουργία ο Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας (ITER) στο Κανταράς της Γαλλίας, με στόχο την παραγωγή αφθονης και φθηνής ενέργειας μέσω της πυρηνικής σύντηξης.

Νευροεπιστήμη

Οι επιστήμονες συγκεντρώνουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η σχιζοφρένεια, η δυσλεξία και το σύνδρομο Τουρέτ οφείλονται σε εσφαλμένη «καλωδίωση» του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν ρίξει, επίσης, φως στο μηχανισμό απομνημόνευσης του εγκεφάλου.

Επιστημονική φαντασία

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή του «αόρατου μανδύα» βρίσκεται ο άνθρωπος, μετά τη δημιουργία υλικού από τους επιστήμονες το οποίο εκτρέπει τις ακτίνες τους φωτός γύρω από τα αντικείμενα που γίνονται αόρατα.

Φυσική

Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών κοντά στη Γενεύη ξεκινά η κατασκευή του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, ο οποίος αποτελεί τον ισχυρότερο επιταχυντή σωματιδίων του κόσμου. Οι καρποί του πειράματος αναμένεται να κατευθύνουν την πορεία της φυσικής επιστήμης τις ερχόμενες δύο δεκαετίες.

Προέλευση του ανθρώπου

Η ανακάλυψη των απολιθωμάτων της Άντι –του παλαιότερου γνωστού ανθρώπου ηλικίας 4,4 εκατ. ετών– στην Αιθιοπία δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα των παλαιοντολόγων. Το 2003, ανακαλύφθηκε στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας το απολίθωμα του Homo floresiensis –ή αλλιώς Χόμπιτ, σηματοδοτώντας τη σπουδαιότερη ανακάλυψη των τελευταίων 50 ετών.

Μαθηματικά

2006: Ο ιδιόρρυθμος μεγαλοφυής Ρώσος μαθηματικός Γκριγκορι Πελερμαν –ή αλλιώς Γκρίσα– έδωσε λύση στην για 100 χρόνια άλυτη Εικασία του Πουανκαρέ, η οποία αφορά στα σχήματα των αφηρημένων αντικειμένων στις τρεις διαστάσεις.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1761074

Δεν υπάρχουν σχόλια: