Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ο αριθμός τουριστικών κλινών στη χώρα μας

ξεπερνά το 184,7% της ζήτησης

Ανέρχονται σε 726.546, που επιτρέπουν την πραγματοποίηση 182 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων, έναντι μόλις 64 εκατομμυρίων που πραγματοποιήθηκαν το 2008

Πλεονάζον καταλυματικό δυναμικό που ξεπερνά το 184,7% της τρέχουσας ζήτησης στη χώρα, χωρίς να συνυπολογίζεται ο αριθμός κλινών των ενοικιαζόμενων δωματίων, καταγράφει η πρώτη ετήσια Εκθεση Τουρισμού που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης η οποία αναφέρεται στην πορεία του ελληνικού και παγκόσμιου τουρισμού το 2009, η συνολική δυναμικότητα της χώρας ανέρχεται στις 726.546 κλίνες, αριθμός που επιτρέπει την πραγματοποίηση 182.435.760 διανυκτερεύσεων, έναντι μόλις 64.073.727 που πραγματοποιήθηκαν το 2008, ενώ είναι ικανός να καλύψει αυξανόμενη ζήτηση 14 ετών με μέσο ετήσιο ρυθμό αυξήσεως της τάξεως του 8%.

Η Ελλάδα διαθέτει 9.554 ξενοδοχειακές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 726.546 κλινών (Νοέμβριος 2009), η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι ξενοδοχεία κλασικού τύπου (ποσοστό 65,8%), κατηγορίας δύο και τριών αστέρων (45,9% και 22,6% αντιστοίχως), που λειτουργούν εποχικά (56%) και έχουν μέσο μέγεθος 76 κλίνες ανά μονάδα. Από τα στοιχεία ωστόσο διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια γενικευμένη υποαπασχόληση της καταλυματικής υποδομής και υπερσυγκέντρωση ξενοδοχειακού δυναμικού σε τέσσερις μόνο περιοχές της χώρας, την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, τα Ιόνια νησιά και την Αττική. Αντιστοίχως παρατηρείται πως σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά κίνητρα το διάστημα από τον Μάιο του 2005 ως τον Ιούλιο του 2008 και μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 ευνοήθηκαν οι ήδη ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, ενώ οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν κατά κύριο λόγο εκσυγχρονισμό ξενοδοχείου ή ίδρυση και επέκταση των ξενοδοχειακών μονάδων.

Το 2010 αναμένεται να είναι δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το ΙΤΕΠ, καθώς θα αντιμετωπίσουν μειωμένη τουριστική ζήτηση με τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται και παράλληλα θα πρέπει να διαχειριστούν μια αρνητική οικονομική κατάσταση δύο ετών, αντανάκλαση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Τα οικονομικά τους αποτελέσματα άλλωστε εμφανίζουν κάμψη από το 2008, ενώ αναμένεται να διαμορφωθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα το 2009.

Ο ελληνικός τουρισμός έχει συνολική συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας που αγγίζει το 16,3% και ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στην απασχόληση (19,8% άμεσα και έμμεσα). Η χώρα βρίσκεται ωστόσο σήμερα στην 24η θέση μεταξύ 133 χωρών από πλευράς ανταγωνιστικότητας στον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδίων, πίσω από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, με τις τιμές και το κόστος να αποτελούν βασική συνιστώσα σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως και την έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης των ανθρώπινων πόρων που απασχολούνται στον τουρισμό. Σημαντική υστέρηση παρατηρείται επίσης στη διαχείριση των πόρων του φυσικού περιβάλλοντος και στον τομέα των υποδομών, μεταφορών και τεχνολογιών πληροφορικής, ενώ επισημαίνεται μια σειρά ανασταλτικοί παράγοντες που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης η επετειακή έκδοση για τα 75 χρόνια του ΞΕΕ με τίτλο «Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος- Σταθμοί και Ορόσημα της Ελληνικής Ξενοδοχίας», η Εκθεση Πεπραγμένων 2006-2009 του ΔΣ του ΞΕΕ, καθώς και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προήλθε από τις εκλογές της 7ης Δεκεμβρίου 2009. Πρόεδρος του νέου ΔΣ του ΞΕΕ που συνήλθε χθες σε πρώτη συνεδρίαση και από σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα ορίστηκε ο κ. Γ. Τσακίρης και αντιπρόεδροι οι κκ. Κ.Λεβέντης, Αν. Μεταξάς και Αν.Φιορεντίνος. Οικονομικός επόπτης αναλαμβάνει ο κ. Αλ. Βασιλικός και τη διοικούσα επιτροπή αποτελούν η κυρία Χριστίνα Τετράδη και οι κκ. Κ. Παπαδόπουλος, Δ. Πολλάλης και Γρ. Τάσιος. Μέλη του ΔΣ του ΞΕΕ ορίστηκαν οι κυρίες Ελένη Χρονάκη και Κωνσταντίνα Σβύνου και οι κκ. Κ.Αβράμπος, Αλ.Αγγελόπουλος , Π. Αντωνίου, Αλ. Βασιλικός , Σπ. Γαλιατσάτος, Κ. Ζήσης, Φ. Ζησιάδης, Ευ. Ιωάννου, Δ. Καραλής , Π. Κόνιορδος, Ν. Κόρακας, Ευ. Μακρής, Ι. Μαργαρίτης, Κ. Μεριανός , Β. Μηναΐδης, Ι. Μπραζιτίκος , Ι.Οικονόμου, Ι.Παπαβασιλείου , Δ.Παπαδημητρίου, Γ.Πίττας, Γ. Πλεύρης, Γ.Πολίτης, Ι.Στραγάλης, Κ. Τορνιβούκας, Ηρ. Τσιτλακίδης, Ν.Φαραγκουλιτάκης, Χ.Φωκάς, Σ. Φώκιαλης και Μ. Χατζημιχαήλ.

Ομιλίες απηύθυναν, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ.Φωκάς, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου, ο πρώην υπουργός Τουρισμού βουλευτής της ΝΔ κ. Δ.Αβραμόπουλος, ο κ. Π.Λαζαρίδης , καθηγητής Πανεπιστημίου, οι κκ. Αρ.Διβάνης και Απ.Δοξιάδης, πρώην πρόεδροι του ΕΟΤ και του ΞΕΕ, ο κ. Γ. Ζαχαράτος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και συγγραφέας της έκδοσης, και ο κ. Β. Πατσουράτης, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του ΙΤΕΠ.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=60&artid=287581&dt=15/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: