* Τα σχόλια στο opengov.gr αγγίζουν τα 30.000 σε 12 νομοσχέδια που έθεσαν επτά υπουργεία προς διαβούλευση. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι προτάσεις για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Ο διάλογος ξεκίνησε παραμονές Χριστουγέννων και τα σχόλια είναι περί τα 1.350 την ημέρα.
Αφορούν κυρίως τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (φορολογική κλίμακα, φοροαπαλλαγές, αυτοτελής φορολόγηση, αποδείξεις). Αυξημένη, όμως, είναι η συμμετοχή στην ενότητα των ειδικών φόρων που συνδέονται με το περιβάλλον: πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να κατακρίνουν ως άδικα τα «περιβαλλοντικά τέλη» στα αυτοκίνητα, που τελικά ακυρώθηκαν.
* «Τεχνητά» αυξημένη είναι η συμμετοχή στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τα εκλογικά δικαιώματα σε μετανάστες που ζουν επί σειρά ετών στη χώρα μας. Στις δύο πρώτες ημέρες ανάρτησης του κειμένου εγγράφηκαν περί τα 1.000 σχόλια, 35% των οποίων χαρακτηρίστηκαν «υβριστικά» ή «ανεπιθύμητα». Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας, όπως ρητά αναφέρεται στους όρους χρήσης, έχουν κάθε δικαίωμα να τα αφαιρούν, όπως και έγινε.
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι τελικά δεν ήταν και τόσο πολλοί όσοι προσπάθησαν να καλλιεργήσουν κλίμα κατά των προτεινόμενων ρυθμίσεων: από τα 350 ανεπιθύμητα σχόλια, τα 100 προέρχονταν από τον ίδιο χρήστη, αφού εύκολα ανακάλυψαν ότι το «αποτύπωμα» του υπολογιστή του αντιστοιχούσε στην ίδια «διεύθυνση ΙΡ».
* Μεγάλη συμμετοχή είχαν οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ (5.312 σχόλια) και οι υπηρεσιακές μεταβολές του εκπαιδευτικού προσωπικού του υπουργείου Παιδείας (2.454 σχόλια).
* Αντιθέτως, περιορισμένο φάνηκε να είναι το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιματική αλλαγή (κάπου 700 σχόλια), όπως και για την ίδρυση «Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (239).
* «Κάθε σχόλιο διαβάζεται από τους συνεργάτες των υπουργών» και στο τέλος κάθε διαβούλευσης συντάσσεται ειδική έκθεση. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της πρότασης για ίδρυση γραφείου κατά των περιστατικών αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι που τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου ήταν... αστυνομικοί. Θεωρούν ότι έτσι θα τεθούν οι ίδιοι σε μόνιμη θέση ενόχου έναντι των πολιτών.
* Πόσο λαμβάνονται υπ' όψιν οι απόψεις των πολιτών; Στην πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη 2% των σχολίων αξιολογήθηκαν ως χρήσιμα και ενσωματώθηκαν.
* Η πλειοψηφία αρνείται να δώσει τα πραγματικά της στοιχεία. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ψευδώνυμο, ενώ 35% έως 40% μετέχουν κάνοντας χρήση των πραγματικών τους στοιχείων.
* Το παράδειγμα της «ανοιχτής διακυβέρνησης» ήρθε από το εξωτερικό και η συμμετοχή των Ελλήνων κινείται στον μέσο όρο των άλλων χωρών.
http://www.in.gr/news/category.asp?lngDtrID=251
2 σχόλια:
xaaxaxaxa τόσο μικρό δείγμα.. αλλά αντιπρωσοπευτικό των ενδιαφερόντων της πλιοψηφίας.. τι μας νοιάζει το περιβάλον.. όσο για την αστυνομία ακόμα περισσότερο.. :):)
καληνύχτα και καλή χρονιάααα :):)
koulpa καλημέρα!
αμέσως αποκωδικοποίησες τα αποτελέσματα!!
Δημοσίευση σχολίου