Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ανω των 200.000 στερλινών το κόστος ανατροφής παιδιού

Tο κόστος της ανατροφής ενός παιδιού στη Βρετανία ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 200.000 στερλίνες, σύμφωνα με το πόρισμα μιας έρευνας του ασφαλιστικού ομίλου LV, η οποία διαπιστώνει ότι οι δαπάνες για την εκπαίδευση και τη φροντίδα υγείας αποτελούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους γονείς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο μέσος όρος που ξοδεύουν οι γονείς μέχρι το παιδί του να φθάσει στην ηλικία των 21 ετών διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις 201.809 στερλίνες. Το κόστος έχει αυξηθεί κατά 4% από τον περασμένο χρόνο και κατά 43% από το 2003, που άρχισε να διεξάγεται η έρευνα. Η άνοδος του κόστους της ανατροφής ενός παιδιού στη Βρετανία σημειώνεται παρ’ όλο ότι τρεις από τους τέσσερις γονείς, οι οποίοι βαρύνονται οικονομικώς ή ποσοστό 77%, έχουν ήδη μειώσει τις δαπάνες για τη διαπαιδαγώγησή του. Στο πρώτο έτος μόνο της ζωής ενός παιδιού οι γονείς εκταμιεύουν 9.152 στερλίνες. Τα έξοδα για κέντρα βρεφικής φροντίδας, νηπιαγωγεία, και εξωσχολικών δραστηριοτήτων αποτελούν τη μεγαλύτερη μερίδα των δαπανών, καθώς ανέρχεται σε 54.696 στερλίνες.

Ακολουθεί το επόμενο μερίδιο που σχετίζεται με την εκπαίδευσή του, που απαιτεί 52.881 στερλίνες. Πάντως, η έρευνα δεν διευκρινίζει εάν το κόστος αυτό αναφέρεται στις δαπάνες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οπως απέδειξε το πόρισμα της έρευνας, οι δαπάνες φθάνουν σε επίπεδο αιχμής την περίοδο των πανεπιστημιακών χρόνων, μεταξύ 18 και 21 ετών, μετά την εφαρμογή του μέτρου περί καταβολής διδάκτρων στη Βρετανία, που αναγκάζει τους γονείς να βγάζουν από το πορτοφόλι τους 13.677 στερλίνες τον χρόνο. «Κάθε γονιός γνωρίζει πόσο ακριβά στοιχίζει η ανατροφή ενός παιδιού. Και εμείς ως γονείς δεν φειδόμαστε ούτε ενός οβολού. Υποθέτω όμως ότι πολλά νεογέννητα και όσα θα γεννηθούν μελλοντικά, θα αισθανθούν κατάπληξη όταν αντικρίσουν το βαρύτατο οικονομικό βάρος που βρίσκεται μπροστά τους», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου LV, Μάικ Ρότζερς.

Την έρευνα για λογαριασμό του ομίλου LV διεκπεραίωσε το Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Ερευνας, με δείγμα 3.950 ενήλικες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_24/02/2010_391890

Δεν υπάρχουν σχόλια: