Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

παραγωγή κοκαΐνης

Το Περού θα ξεπεράσει την Κολομβία και θα καταστεί η μεγαλύτερη παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο εάν οι προσπάθειες εξάλειψης των καλλιεργειών κόκας και καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών συνεχίσουν να ατονούν, προειδοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Ελέγχου των Ναρκωτικών (International Narcotics Control Board) του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του ότι οι καλλιέργειες κόκας στη Λατινική Αμερική μειώθηκαν το 2008 κατά 167.600 εκτάρια, ποσοστό 8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εξ αυτών, στην Κολομβία οι περιοχές όπου καλλιεργείται το φυτό που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή της κοκαΐνης αντιστοιχεί στο 48,3%, και ακολουθεί το Περού με το 33,5%. Ομως, σύμφωνα με την υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι περιοχές όπου καλλιεργείται κόκα στην Κολομβία συρρικνώνονται, ενώ αντίθετα στο Περού επεκτείνονται.

«Εάν το Περού δεν υιοθετήσει πιο επιθετικές μεθόδους για την καταστροφή και τον έλεγχο των καλλιεργειών κόκας, μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός κοκαΐνης μεταξύ των κρατών των Ανδεων μέσα στα επόμενα πέντε με 10 χρόνια», σημείωσε ο Καμίλο Ουρίμπε, μέλος του Συμβουλίου, μιλώντας σε σχετική παρουσίαση στην Μπογκοτά.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, η Κολομβία παρήγαγε 430 τόνους κοκαΐνης το 2008, ενώ το Περού παρήγαγε 302 τόνους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: