Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Βουλγαρία: Αύξηση 2% του δείκτη φτώχειας, τον Φεβρουάριο

Αύξηση 2% σημείωσε το Φεβρουάριο του 2011, έναντι του Φεβρουαρίου του 2010, ο δείκτης της φτώχειας στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που εκπόνησαν, από κοινού, το Ινστιτούτο για την Ανοιχτή Κοινωνία της Σόφιας και η Παγκόσμια Τράπεζα.Η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε τα βουλγαρικά νοικοκυριά, συρρίκνωσε την αγορά εργασίας, αύξησε την ανεργία και μείωσε τις εργατοώρες, τονίζεται, μεταξύ άλλων, στη μελέτη.
Ωστόσο, προστίθεται ότι, παρά τα πλήγματα στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, η Βουλγαρία κατάφερε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας της αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται.
Δείγμα για την εκπόνηση της μελέτης ήταν 2.400 νοικοκυριά, οι εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι η κρίση έπληξε- κατά κύριο λόγο- το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας τους. Οι οικογένειες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες τους για τη θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα τρόφιμα, την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες.
Οι πολίτες προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μείωση του εισοδήματός τους, δουλεύοντας περισσότερες ώρες και καταβάλλοντας μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να αποδίδουν καλύτερα. Ωστόσο, μόνο όσοι διαθέτουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις απώλειες, ακολουθώντας τη συγκεκριμένη «στρατηγική».
Ως προς το «προφίλ» των νοικοκυριών που απειλούνται από τη φτώχεια, δεν παρατηρούνται αλλαγές. Τα νοικοκυριά, των οποίων ο επικεφαλής είναι άνεργος αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και ακολουθούν τα νοικοκυριά με μέλη που έχουν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/02/2012_429292

Δεν υπάρχουν σχόλια: