Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Χρώμιο και νικέλιο στο πιάτο με λαχανικά από τον... Ασωπό

Πόσο ασφαλές είναι ένα τρόφιμο που παράγεται σε μία βιομηχανικά ρυπασμένη περιοχή; Κι ειδικά όταν αυτό εμφανίζει συγκεντρώσεις βαρέων (τοξικών) μετάλλων ως και εφτά φορές πάνω από τρόφιμα που παράγονται σε άλλες περιοχές της χώρας;

Ο ΕΦΕΤ, με τις αναλύσεις που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες για τα τρόφιμα της Βοιωτίας, συμπέρανε ότι αυτά είναι ασφαλή. Ωστόσο, οι μεγάλες διαφορές που προκύπτουν από τις αναλύσεις για την περιεκτικότητα με νικέλιο και χρώμιο στις πατάτες, κρεμμύδια και καρότα Βοιωτίας με τρόφιμα άλλων περιοχών είναι τουλάχιστον ανησυχητικές και ίσως ενδεικτικές της μόλυνσης της περιοχής. Ο ΕΦΕΤ στηρίζει την άποψή του περί ασφάλειας στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα θεσμοθετημένα όρια για το νικέλιο και το χρώμιο στα τρόφιμα. Ωστόσο, υπάρχουν στο νερό, άρα έχει γίνει αποδεκτή η τοξικότητά τους. Αρα, θα έπρεπε τουλάχιστον να ανησυχεί τις επίσημες αρχές οι μεγάλες ποσότητες τοξικών στοιχείων στα τρόφιμα στη βάση της Αρχής της Προφύλαξης. Κάτι το οποίο όμως και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συμβαίνει. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) υποστηρίζει ότι όταν καταπίνουμε νικέλιο πάνω από 0,008 mg ανά κιλό σωματικού βάρους, τότε προκαλείται τουλάχιστον δερματίτιδα. Το νικέλιο που βρέθηκε σε τρόφιμα βολβούς της Βοιωτίας και του Ασωπού κυμαίνεται από 0,443 έως 0,733 ανά κιλό τροφίμου. Εως και εφτά φορές πάνω από το νικέλιο που βρέθηκε σε τρόφιμα άλλων περιοχών. Επίσης, το χρώμιο που βρέθηκε στις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα Ασωπού και Βοιωτίας είναι εξίσου εφτά φορές πάνω από το χρώμιο των άλλων τροφίμων.
Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ σύγκρινε τρόφιμα-βολβούς της Βοιωτίας και του Ασωπού με αντίστοιχα από την Κρήτη (κυρίως) και την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την Αν. Μακεδονία και Θράκη:
Χρώμιο και νικέλιο στο πιάτο με λαχανικά από τον... Ασωπό
  • Οι πατάτες Βοιωτίας έχουν μέσο όρο νικελίου 0,663 mg/kg και μέσο όρο χρωμίου 0,548 mg/kg. Οι πατάτες Κρήτης έχουν μέσο όρο νικελίου 0,192 mg/kg και χρωμίου 0,127 mg/kg.
  • Tα κρεμμύδια Βοιωτίας έχουν μέσο όρο νικελίου 0,443 mg/kg και χρωμίου 0,243 mg/kg. Τα κρεμμύδια Κρήτης έχουν μέσο όρο νικελίου 0,139 mg/kg και χρωμίου 0,035 mg/kg.
  • Τα καρότα Βοιωτίας έχουν 0,733 mg/kg μέσο όρο νικελίου και 0,071 mg/kg χρωμίου. Τα καρότα Κρήτης έχουν 0,049 mg/kg νικελίου και 0,005 mg/kg χρωμίου.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ
Το λογικό ερώτημα που προκύπτει από τις αναλύσεις είναι γιατί τα τρόφιμα της Βοιωτίας έχουν περισσότερα βαρέα μέταλλα από αυτά της Κρήτης; Και υπό ποιο πλαίσιο ή επιστημονική γνώση ο ΕΦΕΤ καταλήγει στο αβίαστο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα αυτά είναι ασφαλή; Κι όταν μάλιστα το Πανεπιστήμιο της Αθήνας σε ανάλογες αναλύσεις που πραγματοποίησε πριν από ενάμιση χρόνο (και είχε δημοσιεύσει η «Η») και είχε ανάλογα ευρήματα με αυτά του ΕΦΕΤ, οι επιστήμονες στα συμπεράσματά τους έκαναν λόγο για ενδεχόμενο κίνδυνο και ανάγκη αξιολόγησης της επικινδυνότητας ειδικά για τα παιδιά; Πώς ο ΕΦΕΤ παίρνει θέση για την μη τοξικότητα του νικελίου και του χρωμίου στα τρόφιμα επικαλούμενος απλά το νομικό κενό, όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν αυστηρά όρια και για τα δύο αυτά μέταλλα στο πόσιμο νερό;
Την ίδια στιγμή, πάντως, που η κυβέρνηση επιμένει ότι τα τρόφιμα της αποδεδειγμένα πιο ρυπασμένης περιοχής της χώρας είναι απόλυτα ασφαλή, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ανακαλύπτουν καινούριους κρυφούς αγωγούς που ρίχνουν τοξικά απόβλητα στον Ασωπό.
Κάτι που αποδεικνύεται και από αναλύσεις του δήμου Τανάγρας, ο οποίος εντόπισε σε αναλύσεις δειγμάτων από τον Ασωπό χρώμιο 2.580 μγ/λ όταν το όριο είναι 50 μγ/λ! Δηλαδή 50 φορές πάνω από τα όρια!
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Παρ' όλο που η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε πλαίσιο μέτρων στις βιομηχανίες του Ασωπού, ορισμένες συνεχίζουν να ρίχνουν τα τοξικά απόβλητά τους ακόμα και σήμερα στο ποτάμι. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε πρόσφατη επιθεώρηση που πραγματοποίησαν εντόπισαν κρυφούς αγωγούς που ανοίξανε εταιρείες τις περιοχής ώστε να ρίχνουν τα τοξικά απόβλητα τους στο ποτάμι αντί να τα διαχειριστούν με ασφαλή τρόπο ως οφείλουν. Οι επιθεωρητές, σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπισαν ήδη μία εταιρεία η οποία και θεωρείται από τις «βασικές πρωταγωνίστριες» στην υπόθεση της ρύπανσης του Ασωπού και γι' αυτό τις επιβλήθηκαν τουλάχιστον τρία πρόστιμα.
Ολα αυτά επιβεβαιώνονται και από αναλύσεις που πραγματοποίησε ο δήμος Τανάγρας (σύμφωνα με την επιστολή με ημερομηνία 17/11/2011 προς το ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με αριθμό πρωτοκόλλου 20842).
Συγκεκριμένα ελήφθησαν πέντε δείγματα από τέσσερις διαφορετικούς αγωγούς και μία ανεξάρτητη θέση στον ποταμό. Οι αγωγοί ανήκουν σε δύο μεγάλες και γνωστές εισηγμένες στο χρηματιστήριο βιομηχανίες.
Σε έναν από τους αγωγούς, η ανάλυση του δείγματος έδειξε πάνω από πενήντα φορές από τα όρια ολικό χρώμιο, δηλαδή 2.850 μ.γ./ανά λίτρο, όταν το όριο (σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη ΚΥΑ για τα λύματα στον Ασωπό 20488/2010) είναι μόλις 50 μ.γ. ανά λίτρο. Να σημειωθεί ότι δεν έγιναν αναλύσεις για εξασθενές χρώμιο, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι «δεν μπορεί να υπάρχει τόσο πολύ ολικό χρώμιο χωρίς να υπάρχει παράλληλα πολύ εξασθενές χρώμιο». Επιπλέον, σε όλες τις θέσεις εντοπίστηκε εκτός ορίων μικροβιακό φορτίο καθώς και υψηλότατες συγκεντρώσεις άλλων τοξικών βαρέων μετάλλων, όπως είναι το μαγγάνιο και ο μόλυβδος. Για τις αναλύσεις και το θέμα έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος από τον περασμένο Νοέμβριο. Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι ουσιαστικά ουδέποτε οι βιομηχανίες στον Ασωπό σταμάτησαν να προκαλούν ρύπανση και κατ' επέκταση απειλή της δημόσιας υγείας. Να σημειωθεί ότι η επιδημιολογική μελέτη του υπουργείου Υγείας διαπίστωσε ραγδαία αύξηση των καρκίνων, συνδέοντάς τους με τη ρύπανση του ποταμού, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε πρόγραμμα δράσης συμμόρφωσης των εταιρειών και στην παροχή καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Να σημειωθεί, επίσης, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία η ρύπανση του περιβάλλοντος που προκάλεσε το θάνατο ανθρώπου ή τη βλάβη της υγείας του διώκεται ποινικά.
Το νικέλιο που βρέθηκε σε τρόφιμα και βολβούς της Βοιωτίας και του Ασωπού κυμαίνεται από 0,433 έως 0,733 ανά κιλό τροφίμου Βρέθηκε χρώμιο 50 φορές πάνω από τα όρια

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=112817144

Δεν υπάρχουν σχόλια: