Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

εγχώρια παραγωγή κρέατος


Η καθαρή εγχώρια παραγωγή κρέατος ήταν ελαφρώς πτωτική την τελευταία 25ετία, σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό -0,43%. Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εγχώριας παραγωγής κρέατος καλύπτεται διαχρονικά από το κρέας πουλερικών, με μερίδιο 35,4% το 2010 και ακολουθεί το χοιρινό κρέας με ποσοστό συμμετοχής 22,6%. Επεται το αιγοπρόβειο κρέας με μερίδιο 21,3%, ενώ η κατηγορία του βόειου - μοσχαρίσιου ήταν η πιο ελλειμματική.
Αυτά προκύπτουν από την πρόσφατη κλαδική μελέτη της ICAP για την αγορά του κρέατος όπου προβλέπεται ότι η κατανάλωση κρέατος τη διετία 2011-2012 θα κινηθεί μεταξύ σταθερότητας και μικρής πτώσης.
Εν τω μεταξύ, το μερίδιο της εγχώριας παραγωγής βαίνει μειούμενο με την πάροδο των χρόνων (το 1986 ήταν 68,8%, το 2010 ήταν 55,6%), ενώ ταυτόχρονα η εισαγωγές αυξάνονται (1986: 30,8%, 2010: 47,7%). Αντίθετα, οι εξαγωγές παραμένουν πολύ χαμηλές (το 2010 ήταν 6%).
Από την άλλη πλευρά, η εγχώρια κατανάλωση κρέατος, αν και παρουσίασε ετήσιες διακυμάνσεις, ακολούθησε γενικά ανοδική πορεία το εξεταζόμενο διάστημα (1986-2010), με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,62%. Το χοιρινό κρέας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης κρέατος (2000-2010: 31%-36%) και ακολουθούν το κρέας πουλερικών (2000-2010: 21%-27%) και το βόειο - μοσχαρίσιο κρέας (2000-2010: 18%-21%). Μικρότερο μέρος της συνολικής κατανάλωσης κρέατος κάλυψαν το αιγοπρόβειο κρέας (2000-2010: 13%-15%), τα παραπροϊόντα κρέατος και τα υπόλοιπα είδη κρέατος.
 


 
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_17/02/2012_472757

Δεν υπάρχουν σχόλια: