Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η ανεργία χτυπάει υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη στην παραγωγική ηλικία

Ανδρες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 38 έως 41 ετών, οι οποίοι μέχρι πρότινος εργάζονταν ως υψηλόβαθμα ή μεσαία στελέχη σε μεγάλη ελληνική ή πολυεθνική εταιρεία, είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας σήμερα. Αυτό προκύπτει από την έρευνα με θέμα «Αναζήτηση εργασίας εν μέσω ύφεσης: Τι λάθος κάνουν τα στελέχη και παραμένουν εκτός αγοράς», που εκπόνησε η εταιρεία People for Business το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2011 έως 25 Ιανουαρίου 2012, σε δείγμα 750 Ελλήνων υψηλόβαθμων και μεσαίων στελεχών, από 38 έως άνω των 55 ετών.
Το 65% των στελεχών του δείγματος είναι στην ανεργία το τελευταίο εξάμηνο, με το 81% του συνόλου των ανέργων να είναι άνδρες και το 60% να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 38 - 41 ετών. Περαιτέρω, το 35% του δείγματος που εργάζεται στην παρούσα φάση βιώνει την ανασφάλεια της απόλυσης, με συνέπεια να εξετάζει νέες επαγγελματικές προτάσεις. Μεταξύ των ανέργων, ποσοστό 15% έχει χάσει τη δουλειά του το τελευταίο εξάμηνο, το 22% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 28% βρίσκεται εκτός εργασίας για περισσότερο από έναν χρόνο.
Επιπλέον, το 72% των ανέργων κατάφερε να κλείσει από καμιά έως δύο συνεντεύξεις το τελευταίο εξάμηνο και μόλις το 9% των ανέργων συμμετείχε σε περισσότερες από 6 συνεντεύξεις.
Σύμφωνα με την έρευνα της PfB, το 54% όσων απολύθηκαν εκτιμούν ότι παραμένουν εκτός αγοράς γιατί δεν υπάρχουν αρκετές νέες θέσεις που να αντιστοιχούν στα προσόντα και την εμπειρία τους. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των ανέργων ερωτηθέντων, δηλαδή ποσοστό 87%, δεν έχει παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης καριέρας τον τελευταίο χρόνο.
Επιπλέον, για το 78% των στελεχών οι παροχές που προσφέρει η ελληνική αγορά εργασίας στους ανέργους -ήτοι τα ιδιωτικά γραφεία συμβούλων- κρίνονται ανεπαρκείς.
Σημειώνεται ότι το 56% των στελεχών στέλνει βιογραφικά στις αγγελίες που βρίσκει στο Διαδίκτυο, το 42% αναζητεί εργασία μέσω συστάσεων -όπως έκανε στο παρελθόν- ενώ το 40% απευθύνεται σε εταιρείες συμβούλων.
Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της PfB, κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα, τα στελέχη ήταν «καλομαθημένα» μέχρι σήμερα, καθώς είχαν προτάσεις για δουλειά και δεν έμπαιναν καν στη διαδικασία να φτιάξουν ένα ελκυστικό βιογραφικό ή να αναπτύξουν τεχνικές συνέντευξης. Επίσης, δεν νιώθουν άνετα να μιλάνε για ευελιξία και δεν μπορούν να την εφαρμόσουν στην πράξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να βοηθήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης καριέρας, επισημαίνει η κ. Πιτσίκα, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα μιλάμε για μία διαφορετική αγορά εργασίας, με νέα δεδομένα και απαιτήσεις από τους εργαζομένους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_17/02/2012_472764

Δεν υπάρχουν σχόλια: