Τρίτη 22 Μαΐου 2007

Κάπνισμα - ΕΕ - Ελλάδα


Ελλάδα και Κύπρος είναι οι δυό χώρες με τους περισσότερους θεριακλήδες της Ευρώπης, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση για το κάπνισμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι κάθε χρόνο περίπου 650.000 καπνιστές και 80.000 παθητικοί καπνιστές στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 42% των Ελλήνων δηλώνουν καπνιστές, έναντι 32% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Εννέα στους δέκα Έλληνες καπνιστές δηλώνουν πως καπνίζουν τακτικά και σε καθημερινή βάση.

Το 53% των Ελλήνων καπνιστών δηλώνουν πως καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως.

Μετά τους Έλληνες πρωταθλητές στο κάπνισμα είναι οι Κύπριοι με ποσοστό 39%, οι Ούγγροι και οι Βούλγαροι (36%), οι Πολωνοί (35%), οι Τσέχοι και οι Εσθονοί (34%). Αντιθέτως, στη Σουηδία βρίσκονται οι λιγότεροι καπνιστές (18%), ακολουθεί η Πορτογαλία (24%), η Σλοβακία και η Μάλτα (25%).

Τον τελευταίο χρόνο το 31% των Ευρωπαίων καπνιστών προσπάθησαν να σταματήσουν το κάπνισμα. Εξ αυτών, το 18% ζήτησε επιστημονική υποστήριξη, ενώ το ένα τρίτο χρησιμοποίησε φαρμακευτικές μεθόδους και άλλες θεραπείες, προκειμένου να κόψει το κάπνισμα. Ωστόσο, πάνω από το 70% των Ευρωπαίων που προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα ξανάρχισαν να καπνίζουν σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.

Στην Ελλάδα, το 30% των καπνιστών προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα, εκ των οποίων μόνο το 6% ζήτησε επιστημονική βοήθεια.

Επίσης, το 88% των Ευρωπαίων υποστηρίζει την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εργασίας και στους δημόσιους χώρους.

Ειδικότερα, το 77% υποστηρίζει την απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια και το 62% σε μπαρ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι αντικαπνιστικές πολιτικές συναντούν μεγαλύτερη υποστήριξη από τους πολίτες, στις χώρες όπου έχουν τεθεί σε εφαρμογή τέτοιες πολιτικές, όπως στην Ιρλανδία, τη Σουηδία και την Ιταλία.
Σε ό,τι αφορά την ισχύ της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, το 54% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι στη χώρα τους τηρείται η απαγόρευση, ενώ στην Ελλάδα το 30% των Ελλήνων δηλώνουν ότι τηρείται η απαγόρευση του καπνίσματος. Επίσης, ένας στους τρεις Ευρωπαίους δηλώνει ότι εκτίθεται στον καπνό τσιγάρου κατά την εργασία του. Το ποσοστό των εργαζομένων που δηλώνουν ότι δεν εκτίθενται ποτέ στον καπνό τσιγάρου στο χώρο εργασίας του κυμαίνεται από 15% στην Ελλάδα έως 96% στην Ιρλανδία.

Τέλος, τα μισά περίπου νοικοκυριά στην Ευρώπη είναι απαλλαγμένα από καπνό, δηλαδή κανένα μέλος τους δεν καπνίζει. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 83% στη Φινλανδία και 69% στη Σουηδία, έως 17% στην Κροατία και 26% στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: