Τετάρτη 30 Μαΐου 2007

Φυτά - Κιλκίς - Ελλάδα - ΕΕ

Χίλια πεντακόσια είδη αυτοφυών φυτών που ευδοκιμούν στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια έχουν συγκεντρώσει οι υπεύθυνοι του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, κοντά στο Κιλκίς.
Στόχος των υπευθύνων είναι να συγκεντρώσουν 6.000 είδη στον κήπο των 310 στρεμμάτων που βρίσκεται στο χωριό Τέρπυλλος, 70 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 30 χλμ από την πόλη του Κιλκίς.

«Το 20% των φυτών αυτών είναι σπάνια και γίνεται προσπάθεια για τη διατήρησή τους», αναφέρει η Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ και υπεύθυνη του κήπου.
«Σε αυτόν τον τομέα είμαστε πλούσιοι, καθώς σε όλη την Ευρώπη ευδοκιμούν 15.000 φυτά», σημειώνει από την πλευρά του ο Ανδρέας Οικονόμου, πρόεδρος της μη κυβερνητικής Οργάνωσης Φίλοι της Βαλκανικής Χλωρίδας, η οποία υποστηρίζει το έργο του Κήπου Κρουσσίων, .
«Πρότασή μας είναι να θεσμοθετηθεί ο Κήπος των Κρουσσίων και να γίνει ένα Εθνικό Δίκτυο Βοτανικών Κήπων, δεδομένου ότι ξεκίνησε από κοινοτικό πρόγραμμα και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότησή του μέχρι το 2008», τονίζει η κ. Μαλούπα.
Επισημαίνει οι τέτοιοι κήποι, όπως ο Κήπος των Κρουσσίων και οι βοτανικοί κήποι της Κεφαλονιάς και της Χίου, μπορούν να έχουν ακόμη και οικονομική αυτοτέλεια, καθώς σε συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να αξιοποιούν τις φαρμακευτικές, κοσμετολογικές και αρωματικές ιδιότητες των φυτών.

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του τριαντάφυλλου, η αντιφλογιστική δράση του χαμομηλιού και η αποτελεσματικότητα του υπέρικου στη θεραπεία των εγκαυμάτων, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αξιοποίησης τέτοιων συνεργασιών.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=805746&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια: