Παρασκευή 11 Μαΐου 2007

Super League - Ελλάδα


Αρνητική η κοινή γνώμη για την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Διεξήχθησαν 1.616 τηλεφωνικές συνεντεύξεις κατά την περίοδο από τις 8 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου 2007. Το δείγμα περιλάμβανε μόνο άνδρες 18-64 χρονών.

Στην ερώτηση για το ποια είναι η άποψη του κοινού για το ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα, το 48% του δείγματος απάντησε ότι είναι αρκετά ή πολύ κακή, το 33% ούτε καλή ούτε κακή, ενώ μόλις το 19% έχει καλή άποψη για το άθλημα στη χώρα μας.

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, το κοινό κρίνει τη βία (52%). Ακολουθούν τα οικονομικά συμφέροντα/παράγοντες (30%), η κακή διαιτησία (24%), οι κακές εγκαταστάσεις/γήπεδα (21%), οι κακές διοικήσεις των ομάδων (20%), η έλλειψη καλών παικτών (18%), η έλλειψη διαφάνειας (12%) και τα στημένα παιχνίδια (8%).

Η άποψη του κοινού για τη Σούπερ Λίγκα είναι μάλλον αρνητική, αφού το 39% δεν πιστεύει ότι η διοργανώτρια συμβάλλει στην αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε αντίθεση με το 38%, που απάντησε θετικά για τη Λίγκα. Το 41% (έναντι του 33%) διαφωνεί ως προς το ό,τι η Σούπερ Λίγκα προστατεύει τα συμφέροντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ το 42% (έναντι του 33%) φρονεί πως η Σούπερ Λίγκα δεν προσφέρει λύσεις για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Εξίσου αρνητική είναι και η γνώμη του δείγματος για την ΕΠΟ, αφού το 43% (έναντι του 34%) κρίνει ότι η ομοσπονδία δεν συμβάλλει στην αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, το 44% (έναντι του 33%) θεωρεί ότι η ΕΠΟ δεν προστατεύει τα συμφέροντα του ελληνικού ποδοσφαίρου και το 49% (έναντι του 28%) υποστηρίζει ότι η ανώτερη ποδοσφαιρική αρχή της χώρας δεν προσφέρει λύσεις για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ως προς την αξιολόγηση της ελληνικής διαιτησίας, ένα ποσοστό 83% υποστηρίζει ότι οι διαιτητές δέχονται μεγάλη πίεση από τις διοικήσεις των ομάδων, ένα 80% θεωρεί ότι δέχονται μεγάλη πίεση από τους φιλάθλους κατά τη διάρκεια του αγώνα, το 55% φρονεί πως είναι διαπλεκόμενοι ή χρηματίζονται, ενώ μόλις το 36% θα έλεγε «ναι» σε αλλοδαπό αρχιδιαιτητή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το δείγμα δέχεται σε ποσοστό 76% ότι οι Έλληνες διαιτητές γνωρίζουν τους κανονισμούς.

Στην αξιολόγηση της Πολιτείας, το 48% κρίνει ως επαρκείς τους υπάρχοντες νόμους για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων (μη επαρκείς τους θεωρεί το 41%), το 49% (έναντι 37%) διατείνεται πως η Πολιτεία έχει επενδύσει αρκετά χρήματα στο ποδόσφαιρο, το 47% (έναντι 37%) ότι το κράτος φροντίζει για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, το 75% ότι η Πολιτεία εφαρμόζει αποτελεσματικά τους νόμους και το 53% (έναντι 29%) ότι υπάρχει επαρκές δίκτυο υποδομής για την ανάδειξη των νέων ταλέντων.

Για την Αστυνομία, το 46% πιστεύει (έναντι 41%, που φρονεί το αντίθετο) ότι η παρουσία της στα γήπεδα βοηθά στην επιβολή της τάξης. Όμως, το 53% (έναντι 33%) θεωρεί ότι οι δυνάμεις της τάξης δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένες για την αντιμετώπιση των επεισοδίων.

Κάκιστη είναι η άποψη του κοινού για τους Έλληνες παράγοντες, τους οποίους θεωρεί ως έναν από τους βασικότερους λόγους για τη στασιμότητα του αθλήματος. Συγκεκριμένα, το 82% (έναντι του 10%) πιστεύει ότι οι παράγοντες των ομάδων επηρεάζουν την εξέλιξη του πρωταθλήματος, το 63% (έναντι του 22%) κρίνει ότι οι παράγοντες δεν ενδιαφέρονται για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, το 54% (έναντι 20%) τους θεωρεί ανάξιους να ασκούν διοίκηση, ενώ το 63% (έναντι του 27%) είναι απολύτως πεπεισμένο ότι οι παράγοντες κρατούν την τύχη του αθλήματος στα χέρια τους.

Για τους ποδοσφαιριστές, το 79% (έναντι του 12%) φρονεί ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα χρήματα απ' ό,τι για τις ομάδες τους, το 48% (έναντι του 27%) ότι οι αλλοδαποί δεν αξίζουν τα χρήματα που παίρνουν, το 38% (έναντι του 37%) πως το αποτέλεσμα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο είναι «στημένο» και το 56% (έναντι του 27%) ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν προσφέρει καλό θέαμα.

Για τους οργανωμένους οπαδούς, το 81% (έναντι του 11%) πιστεύει ότι είναι η αιτία της δημιουργίας βίαιων επεισοδίων στα γήπεδα, το 76% (έναντι του 12%) ότι οι οργανωμένοι καθοδηγούνται από τους παράγοντες και το 69% (έναντι του 22%) πως οι οργανωμένοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τέλος, το 55% (έναντι του 30%) κρίνει ως ανεπαρκείς τους προπονητικούς χώρους των ομάδων και τα γήπεδα τέλεσης των ελληνικών ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: