Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Η ύφεση παρατείνει το γάμο

Μείωση στον αριθμό των διαζυγίων έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα «ευτυχές» γεγονός που πολλοί αποδίδουν στη διεθνή οικονομική κρίση.

Η διάλυση ενός γάμου είναι αφενός μια πολύπλοκη και αφετέρου μια δαπανηρή διαδικασία –μια απόφαση που τα σημερινά ζευγάρια φαίνεται να διστάζουν να λάβουν.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η αβεβαιότητα για το μέλλον και η ανασφάλεια των συζύγων να ακολουθήσουν μοναχική πορεία τους χαλεπούς αυτούς καιρούς. «Άντεξα 10 χρόνια, μπορώ να αντέξω άλλο ένα» είναι η λογική που επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Διαζυγίων για το Μάιο, η ύφεση καθυστερεί τα διαζύγια και ωθεί τα ζευγάρια να αναζητούν «δημιουργικές λύσεις χωρισμού» σε συνθήκες συνύπαρξης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση στα μέλη της American Academy of Matrimonial Lawyers, τα διαζύγια μειώθηκαν κατά 40% το τελευταίο εξάμηνο που έληξε το Μάρτιο.

Παρότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συνολική επίδραση της ύφεσης στα διαζύγια λόγω έλλειψης επίσημων κρατικών στοιχείων, τα δικαστήρια πολλών αστικών κέντρων αναφέρουν αισθητή πτώση στον αριθμό των διαζυγίων σε σύγκριση με το τέλος τους 2007.

Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, 9.349 ζευγάρια έφτασαν στα δικαστήρια τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2009 έναντι 10.848 το ίδιο διάστημα του 2008 –μεταβολή που σηματοδοτεί μείωση των διαζυγίων κατά 14%.

Πηγή: The Wall Street Journal

2 σχόλια:

Σοφία είπε...

Με απλά λόγια, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να πουλήσουν το σπίτι, οπότε αναγκαστικά συγκατοικούν. Ξέρω 2 ζευγάρια από τον ευρύτερο φιλικό μου κύκλο που είναι ακριβώς σε αυτή την κατάσταση.

Υπομονή... μόλις πάρει τα πάνω της η οικονομία, θα πάρουν και τα διαζύγια τα ύψη ;-)

geokalp είπε...

είναι τρομερή η στατιστική αυτή!

καλό υπόλοιπο εύχομαι!!