Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Μείωση 7,5% στις αφίξεις τουριστών και 15,5% στις εισπράξεις το 9μηνο

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Αεροδρομίου της Αθήνας που έχει συγκεντρώσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η μείωση των αφίξεων αεροπορικώς ξένων τουριστών στο εννεάμηνο έφθασε σε ποσοστό 7,51%, που σημαίνει απώλειες της τάξης των 674.479 αφίξεων σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου οι αεροπορικές αφίξεις έφθασαν σε 9,5 εκατ. από 10,3 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το κλείσιμο της ψαλίδας σε σχέση με τις άκρως αρνητικές προβλέψεις που έκαναν λόγο ακόμη και για διπλάσιο ποσοστό μείωσης από το 7,5% στην αρχή της σεζόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμο στη πτώση των τιμών από την πλευρά των ξενοδόχων που κατέστησε ελκυστικότερο οικονομικά το πακέτο διακοπών στη χώρα μας. Ωστόσο, η πολιτική των προσφορών και των εκπτώσεων, η μείωση των δαπανών και των ημερών διαμονής των τουριστών και η κάμψη της τουριστικής κίνησης οδήγησαν τις τουριστικές εισπράξεις σε μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση συγκριτικά με αυτήν των αφίξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας, στο επτάμηνο φέτος η μείωση των τουριστικών εσόδων έφθανε σε ποσοστό 15,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Στις 19 Οκτωβρίου, αναμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων που θα περιλαμβάνει και τον Αύγουστο που αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαμόρφωση του τελικού ποσοστού κάμψης στα έσοδα.

Τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες στις αφίξεις ξένων εμφανίζει το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, καθώς η μείωση έφθασε στο 21,1% στο εννεάμηνο. Με ποσοστά μείωσης κοντά στο 9% και 10% εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση στα αεροδρόμια της Κέρκυρας, του Ηρακλείου, των Χανίων και της Σαντορίνης. Το Ακτιο σημείωσε πτώση κατά 5,2%, η Σκιάθος κατά 4%, η Σάμος κατά 13,3%, η Ζάκυνθος κατά 6,7%, η Κως κατά 6,8% και η Ρόδος, που είχε τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με όλους τους προορισμούς, κατά 3,3%. Η Αθήνα μετά τις σημαντικές μειώσεις με διψήφια ποσοστά στις αφίξεις ξένων τους πρώτους τρεις μήνες εξαιτίας των ταραχών τον Δεκέμβριο του 2008 στο κέντρο της πρωτεύουσας κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες κλείνοντας το ποσοστό μείωσης της κίνησης σε ποσοστό 5,9%.

Οι προορισμοί που αντιμετώπισαν τα σημαντικότερα προβλήματα ήταν αυτοί με μεγαλύτερη εξάρτηση από την βρετανική αγορά. Ενα γεγονός το οποίο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο του επικοινωνιακού σχεδιασμού από τη νέα ηγεσία των Π. Γερουλάνου και Α. Γκερέκου στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ενόψει, μάλιστα, της διεθνούς τουριστικής έκθεσης World Travel Market η οποία πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 12 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Ενα κατ’ αρχήν θετικό δείγμα για τον ελληνικό προορισμό είναι η τουριστική παρουσία της χώρας μας σε περίοπτη θέση στην πρώτη σελίδα του site της έκθεσης (www.wtmlondon.com). Οι Αγγλοι έχουν δώσει και επετειακή διάσταση στη φετινή διοργάνωση εξαιτίας του γεγονότος ότι η έκθεση – θεωρείται μία εκ των σημαντικότερων για τον τουρισμό παγκοσμίως– συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής. Πέρυσι επισκέφθηκαν την έκθεση περί τους 50.000 επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και 114 υπουργοί και αξιωματούχοι στον τουρισμό εκπροσωπώντας σημαντικούς και ανερχόμενους προορισμούς.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_15/10/2009_333360

2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Αυτό σε συνδυασμό με την ανεργία που αυξήθηκε...

geokalp είπε...

kitse το χειρότερο είναι ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση στον τουριστικό κλάδο παγκοσμίως και για το 2010...
και εμείς είμαστε εξαρτημένοι αρκετά από τους Άγγλους...

να δούμε μήπως και ενεργοποιηθούν γνωριμίες του Γερουλάνου...