Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Εκλεισαν 10.000 επιχειρήσεις

Απωλέσθηκαν 23.600 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του 2009

Περισσότερες από 10.000 εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έβαλαν τέλος στη λειτουργία τους κατά το 2009, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ χάθηκαν 23.600 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιμελητηρίων. Ο αριθμός των εργοδοτών μειώθηκε στο εμπόριο κατά 10%, ενώ κατά 4% μειώθηκε ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_21/01/2010_387648

Διαστάσεις επιδημίας έλαβαν τα «λουκέτα» στις εμπορικές επιχειρήσεις το 2009 φτάνοντας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα επιμελητήρια και τις ενώσεις των εμπόρων, σε 10.000. Ο παραπάνω αριθμός μεταφράζεται, βεβαίως, όπως αποκαλύπτουν και τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος, σε απώλεια 24.000 θέσεων εργασίας στον χώρο του εμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για την κατάσταση στον κλάδο, ο αριθμός των απασχολουμένων στο εμπόριο μειώθηκε το γ΄ τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2008 κατά 2,8%, μείωση που μεταφράζεται σε απώλεια 23.600 θέσεων εργασίας.

Εξάλλου, το ίδιο διάστημα ο αριθμός των εργοδοτών μειώθηκε στο εμπόριο κατά 10% και ανέρχεται πλέον σε 97.600 άτομα, ενώ κατά 4% μειώθηκε ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη, το εξαιρετικά μεγάλο αυτό ποσοστό αφορά κυρίως «λουκέτα» και σε πολύ μικρότερο βαθμό συνταξιοδοτήσεις των εργοδοτών και αποχώρηση από το επάγγελμα. Βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η ΕΣΕΕ, μέσα στο 2009 έβαλαν «λουκέτο» περίπου 10.000 εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έκλεισαν περί τις 1.700 επιχειρήσεις. «Κι αυτοί, πάντως, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, επισπεύδουν τις διαδικασίες της συνταξιοδότησης, προτιμώντας την αποχώρηση από τον κλάδο από το να παραμείνουν μέσα σε αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση», προσθέτει με νόημα, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Δυσοίωνες, εξάλλου, είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία του εμπορίου το 2010. «Οι επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους βρίσκονται στα όριά τους. Στο λιανεμπόριο οι εκπτώσεις, καθώς και ο νέος νόμος για τη ρύθμιση των οφειλών και τον “Τειρεσία”, αναμένεται να δώσουν παράταση ζωής. Υπολογίζεται ότι περίπου 120.000 επιχειρήσεις θα επιτύχουν να αποκτήσουν πρόσβαση ξανά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», υποστηρίζει ο κ. Κορκίδης.

Οι εκπτώσεις φαίνεται ότι έχουν δώσει παράταση ζωής και σε ορισμένους κλάδους της βιοτεχνίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στους κλάδους κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και υπόδησης ο τζίρος μειώθηκε κατά 20%-25% το 2009 σε σχέση με το 2008, όμως την τρέχουσα περίοδο οι παραγγελίες είναι αυξημένες, λόγω των εκπτώσεων. Πολύ μεγαλύτερη, της τάξης του 30%, είναι η υποχώρηση του τζίρου σε άλλους κλάδους, όπως αυτός των δομικών υλικών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100021_21/01/2010_387537


2 σχόλια:

koulpa είπε...

χμ.. όλο και μου βα΄ζεις ιδαίες για πόστ.. γκρινιάρικα.. αλλά κρατιέμαι.. :):)
τα τελευταία (10-15) χρόνια.. εκπλήσομαι όταν βλέπω νέες επιχειρήσεις να ανοίγουν.. παρατηρώ 2 δεσπόζουσες προοπτικές.. μια να αντέξουν όσο αντέχει το αρχικό κεφάλαιο.. και μια να αντεχουν όσο καταφέρνουν να δανιοδοτουνται από τράπεζες και πιστωτές.. και θυμάμαι την μανα του κλητού μου που τού έλεγε.. "το θαρος σου ειναι μεγαλήτερο απο τη λογικη σου..".. :):)
στη θέση των περισσοτέρων μαγαζιών που κλήνουν.. (όλα σχεδόν έχουν κλήσει τα τελεταία χρόνια).. αφού μήνουν ξενόικιαστα για μεγάλο διάστημα.. λόγω ανελαστικά υψιλων ενοικίων.. ανοίγουν ή τράπεζες ή κινέζικα είδη ρουχισμού.. άνοιξε ένα τυροπιτοαλυσίδας.. που δεν πολυέλοιπε.. και ανοίγει δίπλα του και δεύτερο.. πόσο θα αντέξουν;.. το ανυσηχιτικό είναι όταν κλήνουν κομωτήρια και φαγάδικα.. :):)
θυμάμαι ότι μέχρι το 80 ήταν δύσκολο να βρείς πρωιόν εισαγωγής.. και όταν το έβρησκες ήταν πανακρίβου.. και δεν το επέλεγες.. τώρα πιά ισχύει το ακριβώς αντίθετο.. τι ελπίδες να διατηρήσουμε;.. :):)
παραλλήρησα εδώ τελικά.. :):)
την καλησπέρα μου :):)

geokalp είπε...

δεν είναι παραλήρημα, επιβεβαιώνω τα όσα γράφεις για τα μαγαζιά, έχω την ίδια εικόνα
ΑΠΟΡΩ που κάποιοι πάνε και ανοίγουν μαγαζιά, όχι τόσο για το 2010 που υπάρχει απελπισία, όσα και για το 08 και ειδικά το 09...
ίσως η απελπισία να κυριαρχούσε περισσότεορ καιρό αλλά να ήταν καλλυμμένη - που και αυτό σωστό είναι
.....
.....
...
..
.

υγ η ελπίδα πεθαίνει πάντα πρώτη!