Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Σε έξαρση οι αυτοκτονίες το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης

Χρέη, ανεργία, δυσβάσταχτο κόστος ζωής και αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις οδηγούν ολοένα και περισσότερους Έλληνες στην αυτοκτονία.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 η ψυχίατρος της γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018, Ελένη Μπεκιάρη, είπε ότι το 2010 υπήρξαν συνολικά 2.500 κλήσεις από άτομα που είτε έκαναν σκέψεις αυτοκτονίας, είτε είχαν κάνει ήδη την απόπειρα, είτε από άτομα που ανησυχούσαν για κάποιο οικείο τους πρόσωπο.

Σύμφωνα με την κ.Μπεκιάρη, το φαινόμενο είναι πολύ συχνό και ανησυχητικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2007 οι κλήσεις που έχει δεχτεί το 1018 έχουν τετραπλασιαστεί.


Οι περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που απευθύνονται στο 1018 αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, είναι άνεργοι ή ανησυχούν ότι θα μείνουν άνεργοι ή έχουν χρέη. Υπάρχουν βέβαια και άτομα που αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα, αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι λιγότερες, ανέφερε η κ.Μπεκιάρη.

Σύμφωνα με την ψυχίατρο, τα άτομα που τηλεφωνούν συχνότερα είναι ηλικίας 40-49 ετών, ηλικίες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, ενώ οι περισσότερες κλήσεις γίνονται από Αττική και Κρήτη.

Εν τω μεταξύ, στην Καβάλα, ένα μεσήλικο ζευγάρι ξεκίνησε απεργία πείνας στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας με μοναδικό αίτημα την ανεύρεση εργασίας.

Η γραμμή 1018 είναι υπηρεσία που υποστηρίζεται από το υπουργείο Υγείας. Λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και υποστηρίζεται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Οι κλήσεις γίνονται ανώνυμα, ενώ η υπηρεσία συνεργάζεται με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην περίπτωση που κάποιο άτομο έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο την επιθυμία του να αυτοκτονήσει.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231099549

5 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Τραγικό, πραγματικά...

koulpa είπε...

εμ δεν αυτοκτονούν οι κλέφτες.. οι κλεμένοι διατηρούν αυτή την ευαισθησία..
την καλησπέρα μου :):)

Turi είπε...

Hi, I congratulate you for your blog, it's really original. Hello I'm from Catania, Turi visit my blog http://youturi.blogspot.com

geokalp είπε...

kitse

ίσως είναι ακόμα πιο τραγικό το ότι ΔΕΝ μετριώνται σωστά οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα (να μην το μάθει ο περίγυρος, δε σε θάβει ο παπάς κλπ)

geokalp είπε...

koulpa

σίγουρα θέλει ευαισθησία, και άλλες ιδιότητες εννοείται, για να αυτοκτονήσει κάποιος
πχ περιμένω να διαβάσω τους επόμενους μήνες ιστορίες από τους περήφανους ιάπωνες