Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

προσβαση σε πόσιμο νερό

Παγκόσμια ημέρα νερού έχει οριστεί η Τρίτη (22.03) και όμως... δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό ακόμη και αν αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης. Το νερό πλέον θα αποτελεί είδος πολυτελείας, ενώ αναμένεται να γίνει ακόμη σπανιότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ιδιαιτέρως δε στην ευάλωτη περιοχή της μεσογειακής λεκάνης.

Παρόλο που κάποιο θεωρούν το νερό ως δεδομένο και δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς την κατανάλωση και τη γενική χρήση του, 880 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό ενώ 2,7 δισεκατομμύρια -ανάμεσά τους 980 εκατομμύρια παιδιά- δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στη δημοσιότητα την Τρίτη 22 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα του νερού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Ομοσπονδία των Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) στη Μαλαισία.
Μάλιστα, πάνω από το 50% των κατοίκων των νησιών του Ειρηνικού δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ από την έλλειψη πόσιμου νερού και υγειονομικών εγκαταστάσεων υποφέρει και το 50% των ασθενών σε νοσοκομεία αναπτυσσόμενων χωρών.
«Είναι ώρα για δράση», δήλωσε εκπρόσωπος της IFCR, τονίζοντας ότι «η πρόσβαση σε καθαρό νερό, και στην ενημέρωση όσον αφορά θέματα υγείας και υγιεινής, δεν πρέπει να εξαρτάται από το πού έχουμε γεννηθεί. Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να έχουν όλοι, πλούσιοι και πτωχοί». 

http://cosmo.gr/Environment/World/315397.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: