Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ενας στους πέντε Αμερικανούς πληροί τα κριτήρια για βοηθήματα διατροφής

Συνολικά 59 εκατ. ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Περί το 1/5 των Αμερικανών, δηλαδή 59 εκατομμύρια άνθρωποι, πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση βοηθήματος διατροφής – ζουν, δηλαδή, κάτω από το όριο της φτώχειας όπως τα έχει ορίσει το αμερικανικό κράτος. Στην εκπληκτική αυτή ανακάλυψη προβαίνει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, που επισημαίνει πως πολλές οικογένειες τής άλλοτε μεσαίας τάξης της Αμερικής έχουν καταφύγει στην αρωγή του κράτους για τη διατροφή τους, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας που προκάλεσε.
Ο αριθμός όσων κάνουν εμπράκτως χρήση του δικαιώματος είναι μικρότερος από τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά παραμένει και πάλι δυσθεώρητος. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός Αμερικανών που λαμβάνουν τα σχετικά κουπόνια και κάνουν χρήση του προγράμματος επιδότησης διατροφής, του λεγόμενου Snap, έχει φθάσει στα 44,1 εκατ. Το πρόγραμμα καταγράφει, έτσι, τον υψηλότερο αριθμό χρηστών του στα 50 χρόνια της ιστορίας του. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των F.T., ο αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά τα τελευταία τρία χρόνια και έχει συνολικά διογκωθεί κατά 17 εκατ. άτομα, που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 61%.
Ο λόγος είναι, βέβαια, η ανεργία που πλήττει όλο και περισσότερους Αμερικανούς από την χρηματοπιστωτική κρίση και έκτοτε. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, τον Ιανουάριο του 2008, οι χρήστες του προγράμματος Snap ήταν 27,7 εκατ. άτομα. Τον Οκτώβριο του 2009, όταν η ανεργία στις ΗΠΑ είχε εκτιναχθεί στο 10,2%, ο αριθμός των Αμερικανών που έκανε χρήση του προγράμματος Snap είχε ήδη φθάσει τα 38,2 εκατ. άτομα.
Ενδεικτικό του ταχύτατου ρυθμού με τον οποίο αυξάνονται οι χρήστες του εν λόγω προγράμματος είναι ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, που φέρει τον αριθμό των Αμερικανών που ελάμβαναν το σχετικό βοήθημα τον Νοέμβριο, δηλαδή μόλις πριν από τέσσερις μήνες, να ανέρχεται σε 42,38 εκατ. Σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών έχει αυξηθεί κατά δύο εκατ. άτομα. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει μάλιστα την πολιτεία της Ουάσιγκτον ως εκείνη με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων που λαμβάνουν βοηθήματα διατροφής, και συγκεκριμένα το 21,1%. Ακολουθούν ο Μισισιπής με 20,1% και το Τενεσί με 20%.
Τα ποσοστά είναι, άλλωστε, ακόμη μεγαλύτερα μεταξύ των μειονοτήτων.
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τις μειονότητες είναι από το 2006, και φέρουν το 44% των Αμερικανών που έκαναν χρήση των βοηθημάτων διατροφής να είναι ισπανόφωνοι ή αφροαμερικανοί, όταν το ποσοστό των μειονοτήτων αυτών επί του συνόλου του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι 29%. Το ποσό στο οποίο αντιστοιχεί, πάντως, το κουπόνι διατροφής κρίνεται ανεπαρκές από τους δικαιούχους, καθώς ανέρχεται κατά μέσον όρο στα 130 δολάρια για την κάλυψη διατροφικών αναγκών ενός μηνός. Σύμφωνα, όμως, με την Financial Times, τα κενά του προγράμματος καλύπτουν διάφορα εναλλακτικά προγράμματα από εκκλησίες και άλλους φορείς. Η χρηματοπιστωτική κρίση έχει εξωθήσει σε τέτοιου είδους λύσεις πολλές οικογένειες που ανήκαν στη μεσαία τάξη. Το αποτέλεσμα είναι πως έχουν πεισθεί και πολλές εταιρείες τροφίμων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Snap, ενώ στο παρελθόν αρνούνταν να δεχθούν τα κουπόνια διατροφής. Το πρόγραμμα επιδοτούμενης διατροφής δεν έχει, έως τώρα, βρεθεί στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών, που πιέζουν για δραστικές περικοπές των κοινωνικών δαπανών με σκοπό τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_09/03/2011_435058

Δεν υπάρχουν σχόλια: